Pragointerier- New Design 2005

Lákal, předváděl, umožňoval

Letošní únorový Pragointerier, který skončil v neděli, byl opět velkou a širokou přehlídkou všeho, co souvisí s bydlením. Bezděčně, díky obřím frontám před pokladnami, navodil vzpomínku na dřívější fronty na všechno. Když se něco přivezlo, když něco přišlo do obchodu, hurá za tím. Tím však souvislost s minulostí končí, vstupem do areálu výstaviště jste rázem spatřili její naprostý opak - obrovskou pestrost a mnohost nabídek.

Chcete si postavit dům? Můžete si domluvit nákup cihel, dveří, kamen... Chcete si koupit hotový dům? Stačí nákup projednat. Máte prostředky na koupi bytu? Platí totéž. Nebo si chcete byt nově vybavit, rekonstruovat? Vyberte si typ podlahy, koberce, stůl, ubrusy, svícny, svíčky, ultramoderní nebo babičkovské postele do ložnice, obrazy, lustr, vybavení koupelny až po osušky... Chcete nábytek současnosti, středoevropský, jihoevropský, či tzv. anglickou klasiku? Nebo chalupářský, v jakém žili naši prapředkové, prostinký, ale pohodou vábivý? Chcete si korbely, číškami, kameninou všeho druhu připomenout dobu dřívější? Vše bylo k mání. Jako by se vysypal roh hojnosti - mimochodem též vystavovaný a ke koupi.
Přes všechnu pestrost zastavme se kratičce u několika vystavovatelů. V bytě se nejen přebývá, ale i jí. Hospodyňkám známá firma MORA vystavovala mnohé co souvisí s vařením, vše v bohatém výběru designu a s dokonalou funkčností. Byt je třeba i uklízet. Pozoruhodné je zařízení nabízené firmou HYLA. Vysavač-separátor, který nejen zbavuje koberce a čalounění prachu, ale také je pere. Je schopen mýt okna i podlahy. Nečistoty skladuje ve vodě, takže drobné částečky nejsou rozptylovány v ovzduší. Tento vysavač má ještě řadu dalších funkcí, takže představuje skutečně nový systém udržování čistoty bytu.
Slovo COBRA, ve spojitosti s hadím pléměm vyvolá nelibé pocity. Ve spojitosti s čalouněným nábytkem firmy téhož jména naopak pocit slasti, odpočinku, pohody. Útulnost, labužnické posezení, relaxace ve spánku i pouhém poležení.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Obdobně příjemný je pohled na mimořádně bohatý výběr kožených sedacích souprav firmy CUERO. Od větších, exkluzivních souprav, přes úšáky, křesla, křesílka až po taburety. Vše dokonale provedené. Mnohost a různorodost sice zpravidla zpomaluje výběr, zato umožní zvolit si skutečně „to pravé“.
Vyzdvihujeme-li příjemnou atmosféru, kterou lze v bytě navodit, lze připomenout i mimořádně efektně působící americká kamna, která nabízí firma AMERICAN HEATING. Jejich renovovaná kamna jsou skutečným skvostem.
Teplo lze získat i zachovat nejen vytápěním všeho druhu, ale i, zejména při spánku, vhodnými přikrývkami. K nim samozřejmě patři i polštáře.

Firma KLINMAM použitím nových materiálů nabízí nové typy ložních výbav, které kromě efektivního udržování tepla, výrazně zlepšují hygienické prostředí při spánku. Nezanedbatelná je bezpochyby i pohoda, kterou navozuje dotek, hřejivost, tvárnost a lehkost použitého materiálu.

V bytě je samozřejmě třeba mít i úložné prostory. Ne každý byt je tak postaven, že je v něm možno umístit kamkoliv jakékoliv skříně. To však umožní skříně na míru, které lze postavit, tam kde je potřeba, kde nejméně vadí. Skříně firmy WOODFACE, šité na míru vašeho bytu, vašich potřeb a přání umožní např. využít obtížně využitelné prostory, jejich posunovací dveře nepřímo zvětší užitnou prostoru bytu. Jsou bezpochyby výhodné a mohou vyřešit problémy s místem, se kterými se v bytech setkáváme.
Máte-li chuť na klasický evropský styl, dokonale vyvedený ve vysoké kvalitě, lze si pokoje různého účelu sestavit z prvků firmy TRIANT. Několik typových hloubek a výšek pestrých elementů umožňuje vytvořit sestavu dle vašeho přání. Jejich skříně, skříňky, komody, stoly, stolky, židle apod. umožňují sestavit pokoje, ve kterých bude vše funkční i oku lahodící.
Oproti klasice lze se zmínit o novém zpracování ratanového nábytku. Tento nedávno rozšířený materiál doznal v poslední době novou špičkovou metodu jeho zpracování. S tím souvisí téměř neomezená  životnost. K tomu přibylo prvotřídní designerství a vznikl nábytek vyvolávající pocit lehkosti a elegance. Představila jej firma JV POHODA, s.r.o., prodejce, jehož záběr je ještě širší, takže lze různé typy nábytku z jejího sortimentu elegantně kombinovat.

Vystavovatelů a zejména vystavovaného bylo mnohonásobně víc, než o čem jsme se jen letmo zmínili. Návštěva veletrhu mimo jakoukoliv pochybnost stála za to.

07.02.2005 | RNDr. Josef Morávek
  • INCHEBA PRAHA spol. s r.o.

    Incheba Praha pořádá výstavy a veletrhy od roku 1992. Veletržní činnost mateřské společnosti Incheba na území České a Slovenské republiky se však datuje již od 60. let.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444