Použití metličky (věníku) v sauně a její blahodárný vliv na naše zdraví

Během saunování bývá doporučována masáž metlou. Víte, k čemu je tento způsob ozdravné kúry dobrý? Jak našemu zdraví prospívá? Smysl paření s metlou není v tom, aby vyšlehal jeden druhého vší silou. Metla – to není nástroj k mučení. Jí se vhání žár, masíruje kůže.

Masáž metlou - jak metlu připravit

Saunování může být doplňováno masáží pomocí speciálních větviček - metel. Jak metlu na masáš připravit?

Když je metla čerstvá, dá se s ní pařit ihned, nenapařuje se, protože jinak by se rozmočila. Suchou metlu je třeba zpočátku ponořit na 10-20 min. do studené a potom na 1-3 min. do horké vody.
Hodně suchou metlu musíte napařovat déle – nalít do mísy vařící vodu, ponořit do ní metlu a přikrýt shora jinou mísou. Nebo metlu namočte v míse s horkou vodou a na 1-3 sekundy vložte do pece na kameny, při tom se musí točit a otřásat, aby neohořela. Tento postup se opakuje 2-3 krát a za 1-2 min. je metla připravená.

„Který den se paříš, ten den nestárneš“

Paření metlou patří k velkému umění a ne každý to dokáže. Je třeba dodržovat několik „zlatých“ pravidel:
  1. Metla nesmí být vlhká. Má se občas smáčet v teplé vodě.
  2. Pohyby pařícího mají být měkké, metlou je třeba se dotýkat těla jen lehce.
  3. Když je v parní místnosti příliš horko (více než 60 °C), mávejte metlou opatrně. Pára může silně popálit kůži.

Je lepší pařit se ve dvou, ten, koho „zpracovávají“ metlou, by měl být vleže. Metla se drží rukama v rukavicích, jinak se dlaně brzy pokryjí mozoly.

Masáž metlou posiluje krevní oběh v kůži a v hlubších tkáních. Díky tomu se přerozděluje krev, lymfa a mezitkáňová tekutina po celém těle. Každá metla vylučuje fytoncidy, které ničí chorobotvorné bakterie. Silice obsažené v listech a větvích, při dopadu na kůži zlepšují látkovou výměnu, zabraňují předčasnému stárnutí kůže.

Druhy paření metlou

Pařit se je třeba „po poučení“ a ne trýznit jeden druhého nesmyslným bitím

Jeden partner si lehne na břicho, s rukama podél těla, druhý dvěma metlami zpočátku provádí pohlazování – pomalu vede metlu podél těla několikrát ke krku a opačně. Když je teplota vzduchu hodně vysoká, metlu nechte na těle a nezvedejte nahoru, postupujte s ní od chodidel k hlavě a opačně. Při opačném směru jedna metla klouže po jedné straně, druhá po druhé, potom po bočních částech pánve, bedrech a lýtkách k chodidlům. Takto 2-3krát.

Dále je třeba metly zvednout nahoru, zachytit jimi horký vzduch, položit na kříže a přitlačit rukou na 1-3 sekundy. Tento úkon se nazývá zábal. Je zvlášť prospěšný při traumatech, bolestech svalů, po fyzické zátěži, ischiasu.

Při bolestech v křížích se doporučuje roztahování, obě metly se pokladou na kříže a současně jsou vedeny do opačných stran: jedna k chodidlům, druhá k zátylku. Podobné pohyby se provádějí v oblasti lopatek a kolen.

Celý komplex se opakuje 4-5 krát. Přitom je třeba obrátit pozornost na to, aby se metly nepohybovaly vzduchem, ale rozhodně se dotýkaly těla. Pokud v parní místnosti je teplota vzduchu příliš vysoká a kůže neodolává horku, metly je třeba přemísťovat pomaleji, nezvedat nahoru. Pálení kůže se zabraňuje metlou, namočenou v chladné vodě.

bydlinekČtěte také:
V článku: Zdravé saunování: Masáž metlou a její účinky se dozvíte, z jakých dalších dřevin můžete vázat metle a kdy přesně je sklízet.


Další způsob paření - pošlehávání - se vykonává rychlými šlehavými pohyby koncem metly. Zpočátku po zádech do všech směrů, potom po křížích, pánvi, bedrech, lýtkách, chodidlech. Délka procedury pošlehávání je přibližně 1 minuta. Tento úkon se ukončuje pohlazením, ale rychleji než na začátku.
Dále se společník položí na záda a všechny úkony se opakují v tomtéž pořadí v délce 2 minut.

Pomrskávání – je o něco silnější. Metla se zvedá do vrchu, zachycuje se horký vzduch a provádí se 2-3 pomrskávání po všech částech těla, tato procedura se kombinuje se zábalem – přitom se metla zvedá do vrchu a zachycuje horký vzduch, provádí se 2-3 údery po těle, znova se zvedá a přitlačuje se k tělu na 2-4 sekundy, poté se dělá zábal. Zábal je zvláště prospěšný při bolestech svalů, ischiasu, dně a některých jiných onemocněních.

Další ze způsobů je ovívání. Lehce se mává metlou, sotva se dotýká těla, několikrát se projede podél těla od nohou k hlavě a zpět po obou stranách. Přitom se pociťuje příjemný horký větřík.

Pokud potřebujete prohřát tělo silněji, periodicky zvedejte metlu do vzduchu, kde je vyšší teplota vzduchu a potřásejte jí. Zahřátou metlu přitlačte na 2-3 sekundy ke křížům, k lopatkám, k chodidlům a kolenním kloubům. Pokud je na lavici moc horko, metlu pravidelně ochlazujte, smáčejte do vody.

A nakonec, finále paření – tření - to se provádí následujícím způsobem. Jednou rukou se bere metla za rukojeť a dlaní druhé se lehce tlačí na listí, tře se postupně celé tělo. Trup se tře všemi směry, končetiny podélně. Po tření se posaďte, vstávat se má postupně a opatrně - může se zatočit hlava.

Článek vznikl ve spolupráci s firmou Sauny Salus.


Bude vás zajímat:

Zdravé saunování: Masáž metlou a její účinky
08.02.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444