Posuvná stěna

Kouzelník dělení prostoru

Říká se, že v jednoduchosti je krása. V jednoduchých řešeních se však obvykle ukrývá nejen krása, ale i praktičnost. Často lze jednoduchým způsobem zařídit či dispozičně rozdělit obytný interiér tak, aby se racionálně využily všechny jeho prostorové možnosti a přitom působil čistě, vzdušně a, dá se říci, geniálně jednoduše.

V zařizování interiérů lze dnes pozorovat působení více vlivů a stylů. Mezi nejvýznamnější přitom patří vliv východních kultur, hlavně Japonska - čisté plochy, přísné geometrické členění a tvary, evidentní příklon k horizontálnosti v podobě nízkých stolků a skříněk, polštářea orientální barevnost, to vše charakterizuje tento zajímavý trend. Evropany oslovuje východní kultura kromě jiného i prostřednictvím posuvných dveří a stěn, které dokáží vytvořit proměnlivý prostor a těsnou vazbu mezi interiérem a exteriérem - terasou či okolní přírodou.
Velká vestavěná skříň, v níž lze přehledně umístit všechno potřebné na provoz kuchyně, je praktickou novinkou. Zavřená působí elegantně a harmonicky, a jakmile odsuneme posuvné dveře, máme dokonalý přehled o zásobách a uložených předmětech. Díky posuvným dveřím lze smysluplně zužitkovat i podkroví se šikmými stěnami. Na odkládání nejrůznějších předmětů se optimálně využije prostor od podlahy po strop a od stěny po stěnu. Posuvná stěna nabízí možnost spojit kuchyň s jídelnou do jednoho velkého prostoru nebo ji zcela či částečně uzavřít - podle potřeby.

Hudba budoucnosti?

Sociologové předpovídají, že v budoucnosti se budou stále méně akceptovat standardní a normativy svázaná řešení obytného prostoru, žádané budou interiéry na míru a osobní svoboda při jejich ztvárňováni. Dobré myšlenky na téma individuálního interiéru mohou být přitom zcela jednoduché - ať už jsou to kolečka na nábytku, zabudovatelné nekonečné regálové systémy nebo posuvné stěny a dveře. Posuvné dveře či stěny fungují na jednoduchém principu a lze je použít téměř kdekoli - nejen na oblíbených vestavěných skříních či šatnících, ale i na netradiční a praktické uzavření místností nebo variabilní oddělování jednotlivých částí otevřeného obytného prostoru. Dokáží nejen uzavřít průchozí šatník mezi ložnicí a koupelnou, ale mohou sloužit i k vyčlenění samostatné místnosti v rámci většího prostoru či jako dělicí příčka ve formě oboustranně přístupné šatníkové skříně. A s vývojem různých typů vedení, rámů a výplní posuvných dveří dostávají architekti stále nové impulsy.

Variabilní systém

Díky stěně z posuvných panelů můžete mít bez větších problémů například kuchyň spojenou s obývákem a jídelnou nebo oddělenou a uzavřenou - podle potřeby a momentální situace. Velkou výhodou posuvných ploch jsou přitom minimální prostorové nároky, tedy nepatrný zásah do volné obytné plochy při zavírání a otevírání. I proto nachází tento systém stále širší uplatnění nejen ve velkoryse řešených novostavbách rodinných či bytových domů, ale i ve starší obytné výstavbě. Také majitelé bytů v panelových domech, které mívají pevně určenou dispozici s množstvím dveří a stísněných místností, se mohou zbavit těchto pevných pout a s pomocí posuvných stěn získat více vzduchu a volnější prostor. Chce to jen odvahu na zásadní přestavbu, která osvobodí byt od nenosných příček a uvolní konstrukční systém. (Své pevné místo si však musí zachovat koupelna, WC a kuchyň, které jsou vázány na instalační jádro.) Díky posuvným stěnám může i byt v paneláku získat velkorysejší, otevřenou podobu se zajímavými průhledy mezi prostory.

Trendovým slovním spojením je dnes „loft architektura". Skrývají se pod ním velkoprostorové byty, inspirované obytnými apartmány, které vznikly v prostorech bývalých továrenských hal a skladišť. Takovéto vysoké prostory lze rozdělit posuvnými stěnami s horním vedením nezávislým na stropě, a tedy i na výšce prostoru. Tuhá samostatná kolejnička se do vysokého stropu ukotvuje pomocí ocelových prutů. Téměř v každém bytě se najdou niky či kouty, které jsou jako stvořené na skladovací prostory uzavřené posuvnými dveřmi. Tímto způsobem lze inteligentně využít například i prostor pod schody. Zajímavým řešením jsou posuvné panely, které ukrývají odkládací plochy a zároveň mohou oddělit kuchyň od obýváku. Další námět na racionální využití místa pomocí posuvného systému - takovýto posuvný regál dokáže vyřešit například problém s prostorem na ukládání knih. Knihy jsou uloženy ve dvou řadách a přitom jsou všechny snadno dostupné. Zadní pevný regál může sahat až po strop.

Geniální konstrukce

Jednoduchou konstrukci posuvných stěn či dveří tvoří tři základní prvky: samostatná posuvná plocha (dveřní křídlo), vrchní vodicí kolejnička se zabezpečením proti bočnímu pohybu a spodní vodici kolejnička (existují také řešení bez spodního vedení). Vrchní vedení může být uchyceno ve stropě nebo zavěšeno a upevněno v bočních stěnách (např. ve vysokých prostorech nebo místnostech se zavěšeným podhledem). Posuvné stěny nebo dveře se po podlaze pohybují na malých kolečkách (při pohledu zvenku nejsou viditelné, protože je z větší části překrývá konstrukce) v mělké drážce. Na spodní hraně a bocích rámu je upevněno kartáčkové těsnění, které brání pronikání prachu. Nejvýraznějším prvkem systému jsou samotné posuvné panely (nebo stěny či dveře). Tvoří je rám a výplň. Rám je nejčastěji hliníkový, může však být i z jiného materiálu, např. dřeva. Výplň může být rozličně ztvárněna, takže posuvné dveře dokáží splynout s okolím nebo vytvořit v interiéru estetickou dominantu. Na výplň se nejčastěji používají dřevovláknité materiály s rozličnými povrchovými úpravami (dýhované, laminované, lakované apod.), sklo (matné, barevné, leptané...) a zrcadla, lze zde však využít i textil či nerez. Zajímavou novinkou v této oblasti je světelné sklo - Power Glass, které je prvním úspěšným spojením světelných čipů a průhledné struktury uvnitř laminovaného skla. Maximální výška běžných výplní může být přibližně 270 až 320 cm - podle profilu rámu a druhu výplně, maximální šířka přibližně 150 cm (za určitých podmínek). Maximální nepřerušená délka kolejnice je přibližně 6 metrů.

Široké možnosti

Posuvný systém spolu s vhodným osvětlením dokáže prostor logicky využít a zároveň opticky korigovat tak, aby podle potřeby vypadal menší, větší, vyšší, nižší, tmavší nebo světlejší. Avšak nejen možnosti uplatnění posuvných stěn a dveří, ale také alternativy kombinování materiálů, horizontálního a vertikálního členění či experimentování s rastry a strukturami poskytují široké možnosti pro invenci architektů. Praktičnost systému posuvných panelů se samozřejmě naplno projeví jen tehdy, když se snoubí s precizním technickým vyhotovením a perfektní mechanismus vodicích a závěsných lišt zabezpečí lehkost a nehlučnost pohybu.
Ideální na dělení větších prostor jsou posuvné stěny, které jsou uchyceny jen v horní části - nepotřebují tedy spodní vedení a nenarušují jednolitou podlahu. Velké oblibě se těší výplně z bezpečnostního skla (může mít různou úpravu i barevnost), které působí v interiéru mimořádně lehce a vzdušně. U šatníku oddělených posuvnou stěnou je důležité i vnitřní osvětlení. Perforované dveře umožňují větrání prostoru, v němž je uloženo vrchní ošacení a obuv, hra světla v rastru posuvných dveří zároveň vytváří v tmavé předsíni zajímavý estetický akcent. Samonosná vrchní kolejnička ukotvená mezi dvěmi svislými stěnami může mít bez jištění závěsným lankem délku maximálně 3,6 m. Svou vahou nezatěžuje strop, proto ji lze použít i u zavěšených stropních podhledů.

(Převzato z časopisu Home 6/2004)
Foto: archiv autorky (Ars Nova, Paschen, Rimadesio, Sennsho, Wood & Washi)
30.01.2006 | Viera Struhařová
  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444