Pořizujeme novou kuchyň

Kuchyň bezesporu patří k nejdůležitějším prostorám v bytě. Zatímco svého času jsme se usmívali nad zvykem rodin z minulých století, kdy se členové domácnosti scházeli v kuchyni k jídlu i řešení každodenních starostí, dnes je kuchyň často spojena s jídelnou i obývacím pokojem a znovu tak sehrává významnou roli ve společném i společenském životě rodiny.

Deklarované trendy v bydlení většinou vycházejí ze současných potřeb, proto stojí za to se s nimi seznamovat. Upozorňují nás na možnosti, o kterých jsme třeba neměli tušení a které mohou usnadnit provoz domácnosti a náš každodenní život. Na druhé straně každý uživatel má také svůj individuální vkus, své vlastní potřeby a v neposlední řadě své prostorové a finanční možnosti, není proto vždycky ani moudré, ani žádoucí se moderním trendům za každou cenu podřizovat.

Než začnete s plánováním změn, vše předem důkladně zvažte. A pokud opravdu netoužíte po tom, měnit zgruntu své zvyky, není třeba, abyste to dělali, pokud zásadní změnu vítáte, snažte si co nejvíce upřesnit, co všechno vlastně bude znamenat, jak například po spojení kuchyně s obývacím prostorem bude vaše domácnost fungovat. Nezapomínejte ani na to, že v kuchyni budete připravovat jídlo, že rozhodně nebude 24 hodin denně uklizená a naleštěná jako ta v katalogu výrobce.

Jedním z hlavních kritérií, kterým se dnes domácnost řídí je nenáročnost na obsluhu; bydlení by nás nemělo zatěžovat komplikovanou údržbou, ale mělo by naopak přispívat k našemu pohodlí. Pro tak důležité logistické centrum, jakým je kuchyň, to platí dvojnásob.

Při plánování je třeba brát v úvahu pracovní zóny a jejich návaznost - kam budete ukládat zásoby, kam nádobí, kde bude prostor pro mytí, kde plochy pro přípravu pokrmů a vlastní vaření. V úvahu bereme jam horizontální tak vertikální ukládání, tj. zvažujeme, co budeme umisťovat nahoře, těžší předměty umísťujeme dole a ty, po kterých saháme nejčastěji, do střední výšky.

Příjemná změna by s novinkami v kuchyni měla přijít vždy, ať už zahrnou i stavební úpravy nebo půjde jen o prostou výměnu kuchyňské linky a spotřebičů. Současná nabídka vybavení kuchyňské linky představuje daleko větší komfort užívání, než tomu bylo před patnácti či dvaceti lety. Výrobci kladou větší důraz na ergonomii. Nedocenitelným zlepšením jsou drátěné doplňky a výsuvy (nejnověji s otáčecím mechanismem), které se nejlépe uplatňují ve spodních skříňkách a u spížových skříní, drátěné doplňky a organizéry. Ostatně zásadním vylepšením jsou pouhé hluboké zásuvky, dnes vlastně samozřejmé. Pokud zásuvky vybavíte vhodnými organizéry, můžete do nich ukládat nejen hrnce, ale například i talíře bez obav, že se rozbijí. Kdo měl dosud kuchyni starší generace, vychutná si u své nové linky měkkost a tichost dovírání zásuvek i dvířek nebo praktické skládané výklopy pro horizontální úložné horní skříňky.

Pak přichází na řadu výběr domácích spotřebičů - chladničky, varné desky a trouby nebo celé sporáky, mikrovlnné trouby, myčky nádobí. Důkladnou pozornost věnujte výkonné digestoři, obzvláště, pokud je vaše kuchyně spojena s obytným prostorem. Přetrvávající vůně připravovaných pokrmů se jinak snadno může změnit v nežádoucí pach. Všechny druhy elektrospotřebičů prošly v posledních letech výrazným vývojem nejen pokud jde o design a funkce, ale také pokud jde o spotřebu energií, popř. vody. Úspora energie a vody bude při pořízení nové kuchyně a spotřebičů citelným přínosem, který zaznamená každý, i když si nebude vybírat vybavení v těch nejvyšších cenových kategoriích.

Při rozhodování o nové kuchyni hrají roli jak praktická tak estetická hlediska, která závisí na individuálním vkusu i velikosti, možnostem a charakteru prostoru, který máme k dispozici.

Většina výrobců nabízí jak klasické ( i ty se ale samozřejmě vybavují nejmodernějšími vymoženostmi), tak tzv. moderní, mezi nimiž stále patří k hitům kuchyně strohých čistých linií ve vysokém lesku, často ve výrazných zářivých barvách, ale i bílé, šedé, hnědé nebo dokonce černé. Důležitými prvky jsou nerez a sklo, zejména pro pracovní desky pak také různé kompozitní materiály. Základními materiály, které jsou na našem trhu k dispozici, jsou folie (ty jsou nejlevnější), dřevěná dýha nebo masiv a lak, v matném, polomatném či lesklém provedení. Často se využívá i kvalitních dřevin, někdy v kombincích s lakovanými povrchy. To zejména u exotických dřevin s výraznou kresbou, které nádherně vyniknou především ve velkých prostorách.

A ještě upozornění na závěr. Instalace nové kuchyně nevyžaduje jen finanční investice, je také značnou zátěží pro běžný chod domácnosti, protože je většinou spojena i s řešením přípojení vody, plynu a elektriky. Nová kuchyně by vám pak měla být schopna bez větších zásahů dobře sloužit nejméně patnáct dalších let. Dobře proto vybírejte dodavatele a rozmyslete si řádně výběr ze superlevných nabídek, které vám nakonec mohou přinést víc starostí než užitku.
11.08.2014 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444