Pohodlí začíná před oknem

Při projektu rodinného domu myslíme na sebemenší detail, a tak bychom neměli zapomínat ani na vhodnou stínicí techniku v oknech. Máte pochopitelně na výběr řadu možností, ale jen jedna vám zajistí klid, tepelnou stabilitu, bezpečnost, soukromí a úsporu energie. Řeč je o venkovních roletách.

Ty tam jsou doby, kdy jste si pro zastínění oken mohli zvolit maximálně záclony a těžké závěsy, které jen lapaly prach. Někdo dá přednost interiérovým variantám stínění – klasickým žaluziím z jednotlivých lamel nebo celistvé látkové roletě. Ovšem ani ty neposkytují dokonalou ochranu před slunečním svitem, natož aby dokázaly regulovat teplotu v místnosti. Pak se nabízejí venkovní provedení buď žaluzií, nebo ještě efektivnějších rolet, které svým uživatelům nabízejí celou řadu předností.
 

Horko ani chlad vás nerozhodí

Kdo se nechce pařit v létě, ani takříkajíc protopit kalhoty během zimy, měl by při plánování rodinného domu rozhodně myslet na montáž exteriérových rolet. Dokážou odblokovat velkou část venkovního tepla ještě předtím, než se dostane ke sklu. Totéž platí i o chladném vzduchu, takže předokenní rolety mají vysoký termoregulační efekt. „Je měřením i výpočty dokázáno, že kvalitní stínicí technika má obrovský vliv na tepelnou i světelnou pohodu a prostup tepla zejména v letním období. Stínicí technika samozřejmě zabraňuje tepelným únikům také v zimním období. Na základě měření můžeme konstatovat, že v zimě dochází při použití předokenní rolety ke zlepšení součinitele prostupu tepla okny až o 25 %,“ říká Jan Žižlavský, specialista firmy ISOTRA, předního českého výrobce stínicí techniky. Tato úspora se pochopitelně pozitivně projeví i na vašem finančním rozpočtu.



O tom, jakou tepelnou pohodu budete mít v místnosti, rozhoduje také odstín rolety. Jak, to vysvětluje Žižlavský - čím světlejší odstín, tím je větší účinnost rolety. Zatímco světlá barva většinu tepla odrazí, tmavá teplo naopak absorbuje. Samozřejmě na výběr je celá barevná škála. „Box, vodící lišty, držáky vodících lišt a koncovou lištu lze nalakovat do jakéhokoli odstínu RAL nebo do určitých barev Decoral. Pro lamely rolety máme stanovenou standardní a příplatkovou nabídku barev. Lamely jsou vyplněny PUR pěnou a z tohoto důvodu je nelze lakovat,“ doplňuje Jan Žižlavský.
 

Pro sladké sny

Světelný smog je nepřítelem kvalitního spánku. Závěsy a jiné interiérové zastínění však s tímto problémem pomohou jen částečně. Kdo chce docílit maximálního přítmí a klidu pro odpočinek, měl by vsadit právě na venkovní předokenní rolety. Díky své celistvosti nepropustí do místnosti žádné denní ani umělé světlo. „Kromě dokonalého zastínění snižují venkovní rolety rovněž hladinu venkovního hluku, takže další plus pro nerušený spánek,“ říká Jan Žižlavský z ISOTRA.
 

Soukromí zajištěno

Venkovní rolety poskytují obyvatelům domu klid na duši nejen tím, že se lépe vyspí. Díky své celistvosti se totiž také podílí na ochraně proti násilnému vniknutí. Pokud tedy někdo uvažuje o instalaci venkovních rolet na okna pouze některých místností, které například jsou více vystaveny slunečnímu svitu nebo v nich potřebuje zajistit tmu pro lepší spánek, měl by i z bezpečnostního hlediska svůj názor přehodnotit.

„Určitě je vhodné umístit rolety na celém domě, mimo jiné také kvůli sladění a celkového pohledu na stavbu,“ potvrzuje Aneta Paroulková a dodává, že rolety se vyplatí hlavně u místností, kde nepotřebujeme naklápět lamely, kterými disponují venkovní žaluzie. Jsou to třeba ložnice nebo koupelny. „Většinou však zákazník kvůli estetickému dojmu volí jeden typ stínění na celý dům nebo alespoň dané patro,“ vysvětluje Žižlavský.

Nenáročné a chytré

Bezesporu příjemným bonusem venkovních rolet je, že jsou velmi nenáročné na údržbu. Nevyžadují žádnou extra péči ani mazání mechanismu. Při běžném znečištění stačí pravidelně otřít povrch prachovkou nebo navlhčenou měkkou textilní tkaninou či houbou. „Používejte pouze mýdlové roztoky bez chemických přísad, o teplotě do 30 °C. Vyhněte se rozhodně agresivním čisticím prostředkům, jako jsou organická ředidla, rozpouštědla, čisticí písky, čisticí pasty, vyvíječe páry a silné alkalické čisticí prostředky,“ varuje Jan Žižlavský.

Rovněž ovládání venkovních rolet je snadné. Můžete si zvolit mechanické pomocí šnůrky či popruhu, nebo elektrické poháněné motorem. Je nejen pohodlnější a elegantnější, ale hlavně nabízí možnost začlenění rolet do vaší chytré domácnosti. „Rolety lze spojit s řídicími systémy, jako jsou Tahoma nebo Connexoon. Ty lze propojit s mobilním telefonem, pomocí aplikace je ovládat na dálku a vytvářet si různé scénáře pro vytažení, stažení rolety v závislosti na počasí nebo denní době,“ uzavírá Žižlavský.

Co jsou venkovní rolety?

 
  • Závěs z hliníkových lamel vyplněných PUR pěnou, který se pohybuje ve vodicí liště.
  • Při vytažení se schovají do boxu.
  • Jsou umístěné před sklem okna.
  • Množství světla pronikajícího do místnosti lze regulovat vytahováním celé plochy rolety.
  • Je možné je montovat i na již hotovou budovu, v tomto případě bude box rolety viditelný a v horní části okna bude zasahovat do jeho pohledu. „Efektivnějším řešením je tzv. zaomítací provedení na rám okna pod fasádu, pod zateplení nebo do překladu Porotherm či Heluz. Zde není box rolety patrný a při jejím úplném vytažení vůbec nezasahuje do výhledu. S montáží do překladu je nutné počítat již ve fázi projektu rodinného domu,“ říká Jan Žižlavský, specialista ISOTRA.


15.08.2023 | PR
  • ISOTRA a.s.

    ISOTRA je technologickým lídrem v oblasti stínicí techniky nejen v ČR, ale i ve světě. Na trhu působí již od roku 1992. Vlastní vývojem a výrobou tvoří interiérové i exteriérové žaluzie , předokenní venkovní rolety , látkové rolety , solární žaluzie , plisse , japonské stěny , screenové rolety , sítě proti hmyzu , markýzy , verandy a v neposlední řadě pergoly .


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444