Poetická fasáda vznikla jako pocta básníkovi Konstantinu Bieblovi

Fasáda, která vás donutí zastavit se, zvednout hlavu a číst. V Bieblově ulici vyrostl bytový dům s netradiční fasádou. Nebývá zvykem, že by se architekti nechávali inspirovat poezií, zde konkrétně poezií Konstantina Biebla.

Nový turistický cíl vzniká téměř v centru Prahy, v Bieblově ulici na Smíchově. Kolemjdoucí se zastavují u bytového domu, aby z fasády rozluštili názvy básní Konstantina Biebla. Písmena na jednotlivých panelech fasády totiž nejsou navržena libovolně, ale vytváří jakési rébusy. Za nápadem - aplikovat na fasádu slova z básní Konstantina Biebla a tomuto významnému českému básníkovi vzdát poctu - stojí architektonické studio P6PA+Architects, s.r.o.

Moderní a nepřehlédnutelná, nevšední a provokující

Fasáda nového, 6podlažního bytového domu je tvořena z bílých kompositních panelů HI-MACS® a nemá v České republice obdoby. Desky, do kterých jsou perforována písmena, jsou sestavené do sendviče s černým plexi podkladem. Efekt z fasády je zvýrazněn důmyslnou hrou světel. Vyfrézovaná písmena různých velikostí jsou nasvícena, aby v noci vytvářela ještě působivější podívanou. Písmena v noci svítí, černé se mění v bílé a naopak.

Dlouhá a těžká cesta

Impozantnímu výsledku předcházela dlouhá cesta hledání, pokusů i omylů. Všechny zapojené firmy pojaly účast na tomto projektu jako velkou výzvu.

Realizátoři se vydávali cestou neprobádanou, novátorskou, avšak spojeným úsilím několika firem se podařilo dospět k výsledku. Podařilo se vyrobit, slepit, sešroubovat, přivézt a nakonec s milimetrovou přesností i osadit 30 křehkých a velmi těžkých panelů o rozměrech 2600 x 1000 mm. Spolu s HI-MACS® římsami, pilastry a ostěním tak byla obložena plocha bezmála 180 m2.
Poetická fasáda vytváří vůči okolním objektům líbivé měřítko a při pohledu zblízka i přiměřený detail, který vhodně doplňuje původní řemeslnou výzdobu okolních budov z první poloviny 20. století.

Celý projekt by měl být dokončen v první polovině letošního roku.

Fasáda Bieblově ulici

  • Investor: Donova, a.s.
  • Architekt a projektant: P6PA+Architects, s.r.o., Martin Klejna, Javier Navas Fabregat
  • Technické detaily: Ondřej Šteger, Martin Wolf, Rostislav Koziel
  • Dodavatel HI-MACS: POLYTRADE CE, s.r.o.
  • Zpracovatelé HI-MACS®: Atlas Advertising Group s.r.o., DUOLIT s.r.o., Dřevovýroba Podzimek s.r.o.
  • Dodavatel fasády: Alba felis, s.r.o.
  • Dodavatel osvětlení: HAFELE Czech Republic, s.r.o.
  • Foto: Miguel Alonso
27.02.2017 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444