Podlaha ze dřeva lahodí oku i duši

Nové trendy v bydlení se netýkají jen architektonických řešení, ale i nábytku, doplňků a dalších částí bydlení. V současnosti prochází mnoho interiérů rekonstrukcemi a proměnami, aby nabraly nový image a přizpůsobily se módním směrům. V této souvislosti se vynořuje i otázka - jakou podlahu si vybrat, protože právě ona často tvoří sjednocující prvek bydlení.

Prioritou současné doby jsou jednoznačně parkety. Trh nabízí velké množství laminátových i dřevených parket, z nichž každý druh má svá pozitiva, své jedinečné vlastnosti, je tím nejlepším pro konkrétní interiér. Třešničkou na dortu však jednoznačně zůstávají dřevěné parkety. Není divu, vždyť dřevo vyvolává v lidech pocit tepla, pohody, přirozenosti, jednoduchosti a krásy, nemluvě o tom, že dřevěný materiál působí příjemně a vznešeně. Dřevěné parkety mají dlouhou životnost a jsou vlastně investicí, která se v každém případě vyplatí. Proto bychom se měli při jejich nákupu poradit s odborníky, abychom vybrali takový druh, který by nám vyhovoval po všech stránkách.

 

Pro jaké dřevěné parkety se tedy rozhodnout?

Architekti a bytoví odborníci doporučují do historických objektů, soukromých rodinných domů, rezidencí, reprezentačních sídel a exkluzivních komerčních prostorů použít jednoznačně masivní parkety vyrobené z masivního dřeva. Sem patří klasické parkety, mozaikové, intarzované a také průmyslové parkety. Podlahu z takovéhoto dřeva lze vícekrát přebrousit a stále může vypadat jako nová. Do bytových, veřejných prostor a kanceláří - tedy všude tam, kde se předpokládá velký výkyv teplot a vlhkostí - jsou zase vhodnější plovoucí velkoplošné parkety. Jsou to vícevrstvé povrchově upravené parkety s našlápnou vrstvou z masivního dřeva. Nejrozšířenějšímu typu těchto podlah se říká "hotové parkety", protože se po položení nebrousí a nelakují. Jednotlivé lamely jsou již upraveny z výroby a podlaha se může používat již krátce po položení. Pokud víme, jaké dřevené parkety budou v nejbližší době vytvářet podlahu našeho interiéru, je potřebné věnovat pozornost parametrům, které mohou bezprostředně ovlivnit životnost a estetickou stránku dřevěné podlahy. Jedním z nich je relativní vlhkost, která by v místnosti neměla překračovat hodnotu 65 % a v době vytápění by neměla klesnout pod 45 %. Důležitým parametrem je také doporučená teplota v interiéru, která by měla být v rozpětí 18-22 °C. Mimochodem, takovéto prostředí je ideální nejen pro dřevěné parkety, ale i pro člověka samotného.

Aby parkety nevrzaly

Někteří zákazníci mají obavy, zda dřevěná podlaha nebude vrzat, resp. do jaké míry je silný kročejový hluk, tj. hluk, který je slyšet při chůzi po parketách. Vrzání lze eliminovat až na minimum již při montáži dřevěných parket. Plochu na pokládku parket je nezbytné úplně vyrovnat, protože právě nerovnost podkladu nahrává nepříjemnému vrzání a přímo i rozhoduje o životnosti podlahy. O co je horší podklad, o to je nižší životnost parket. Evropská norma říká, že maximální nerovnost, při níž je garantována ještě plná životnost podlahy, je 3 mm, ba dokonce jen 2 mm na l m. Co se týká kročejového hluku, ve všeobecnosti je známo, že u dřevěných parket je nižší, než u většiny laminátových. Kromě toho lze hlučnost ovlivňovat i způsobem montáže - použitím celoplošného lepení parket, kdy nevzniká rezonanční mezera mezi podlahou a parketou.

Které dřeviny jsou nejtvrdší?

Díky svým vlastnostem mají různé druhy dřevin i různé stupně tvrdosti. Tvrdost parkety se měří metodou podle Brinella, což znamená, že se na určenou dobu předepsanou silou na povrch parkety přitiskne ocelová kulička s průměrem 10 mm. Vzniklý otisk se změří a vypočítá se Brinellova hodnota. Čím je dřevo tvrdší, tím je Brinellova hodnota vyšší. Parkety s hodnotou 1,6 jsou vhodné do málo zatěžovaných prostorů - ložnic, pokojů pro hosty, parkety od tvrdosti 3,0 lze použít do silně zatěžovaných prostor bytu a také do komerčních prostor.
Dřevina Hodnota podle Brinella
Borovice 1,6
Olše 2,1
Bříza 2,6
Javor evropský 3,0
Ořech 3,4
Třešeň 3,6
Dub 3,7
Buk 3,8
Jasan 4,0
Merbau 4,9
Sucupira 5,6
Jatoba 7,0

Drápky našich miláčků

Mnoho rodin si už ani nedokáže představit život bez svého domácího přítele - psa nebo kočky. Pokud chceme, aby naše podlaha vypadala déle jako nová, je na místě otázka, jak se drápky těchto našich miláčků mohou podepsat pod její kvalitu. Tato otázka by se neměla brát na lehkou váhu, ale ani příliš dramatizovat. Lze ji řešit jednoduše - individuální úpravou povrchu, a to buď vysoce oděruvzdornými laky, nebo tzv. oleji, které jsou novinkou na našem trhu.


 

Údržba

Dřevěné parkety stačí vysávat a čas od času vytřít dobře vyždímaným měkkým hadrem nebo mopem. Na odstranění skvrn se používá k tomu určený čisticí prostředek, který si můžete zakoupit ve specializovaných prodejnách s parketami.


 

Dominanta místnosti

Pokud se chystáte zařizovat interiér, máme pro vás na závěr jednu radu. Aby byl výsledný efekt co nejlepší, je potřebné stanovit si dominantní prvek, kterému se budou přizpůsobovat všechny ostatní doplňky. Tímto prvkem může být právě podlaha. Pokud si vyberete dřevěnou podlahu, může být světlejší nebo tmavší, se vzorem nebo bez něj. Záleží na osobním vkusu, stylu a účelu interiéru. Jedno je však jisté - dřevěná podlaha nabízí nejen krásu, ale i výborné užitkové vlastnosti. Dřevo jako tradiční prvek interiéru je nadčasové a přinese krásu přírody přímo k vašim nohám. 

02.03.2006 | (ha)
  • HOME

    Časopis o bydlení a stylu, stavbách, rekonstrukcích a  zahradě vydávaný jednou ze společností skupiny Jaga. Přináší informace o materiálech, nábytku a bytových doplňcích, financování, rady odborníků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444