Poctivá kulajda podle Pepy Nemravy

Kulajda je jedna z polévek, která nás svou chutí vrátí do dětství. Pamatujeme si ji přesně tak, jak nám ji připravovala babička. Poctivou, hutnou a vonící po kopru. Ochutnejte kulajdu podle kuchaře Pepy Nemravy.

„Recept na kulajdu je podle mojí babičky. Je to jedna z polévek, kterou jsem jako dítě miloval a miluji dodnes. Protože babička byla neustále v pohybu a neměla čas hrát si se ztracenými vejci, vždy vyklepla vajíčka rovnou do polévky, kde se uvařila sama. Rozdíl mezi mou a babiččinou verzí je v tom, že babička vařila brambory vždy zvlášť a pak je přidávala až do hotové polévky. Já brambory vařím v polévce před přidáním octa. Když totiž budete brambory vařit v kyselém prostředí, tak se vám neuvaří doměkka. A zároveň, když k uvařeným bramborám přidáte ocet, tak už se vám nerozvaří," přidává svůj tip Pepa Nemrava.

 

Kulajda


Ingredience
350 g brambor
30 g sušených hub
2 PL másla
2 PL hladké mouky
3 bobkové listy
8 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
200 ml smetany 33%
3 PL octa
4 vejce
cukr
sůl
kopr
Příprava
Namočíme si aspoň 2 hodinky dopředu sušené houby. Z másla a mouky si uděláme růžovou jíšku, tu pak zalijeme litrem studené vody a důkladně rozmícháme.

Přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky, 2 deci vody z hub, nové koření, bobkový list, celý pepř, osolíme a vaříme brambory doměkka.

Pak přidáme pokrájené houby, ocet, lžíci cukru a vaříme dalších 10 minut (brambory se díky octu nerozvaří).

 

Přidáme smetanu a ještě 10 minut provaříme. Opatrně vyklepneme do polévky vajíčka a necháme vařit už jen minutku.

Vypneme plotýnku a před podáváním do polévky zamícháme nasekaný kopr.



O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava
13.10.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444