Kulajda
Ingredience 350 g brambor 30 g sušených hub 2 PL másla 2 PL hladké mouky 3 bobkové listy 8 kuliček pepře 6 kuliček nového koření 200 ml smetany 33% 3 PL octa 4 vejce cukr sůl kopr |
Příprava Namočíme si aspoň 2 hodinky dopředu sušené houby. Z másla a mouky si uděláme růžovou jíšku, tu pak zalijeme litrem studené vody a důkladně rozmícháme. Přidáme oloupané brambory nakrájené na kostičky, 2 deci vody z hub, nové koření, bobkový list, celý pepř, osolíme a vaříme brambory doměkka. Pak přidáme pokrájené houby, ocet, lžíci cukru a vaříme dalších 10 minut (brambory se díky octu nerozvaří). |
Přidáme smetanu a ještě 10 minut provaříme. Opatrně vyklepneme do polévky vajíčka a necháme vařit už jen minutku.
Vypneme plotýnku a před podáváním do polévky zamícháme nasekaný kopr.
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.