Plovoucí podlahy - moderní varianta

Podlahové krytiny, tak jako většina vybavení bytů a domů, podléhají módním vlivům. V 80. letech byly velmi populární krytiny z PVC - lina. V součastné době se již nějaký čas na prvním místě pomyslného žebříčku popularity drží plovoucí podlahy.

Co je plovoucí podlaha? Princip je velmi jednoduchý. Podlahová krytina se skládá z jednotlivých desek obdélníkového tvaru. Po odvodu desky jsou pera a drážky, které slouží ke vzájemnému propojení jednotlivých desek. Spáry mezi perem a drážkou jsou spojeny speciálním lepidlem. Tímto způsobem je vytvořena celistvá plocha, která již není nijak připojena k podkladu. Systém plovoucích podlah vyžaduje určitou zručnost a zkušenost, abychom dosáhli žádoucího výsledku - funkčnosti a zároveň i estetického vzhledu. Přestože pokládka plovoucí podlahy není náročná, doporučuje se nechat provedení montáže na zkušených odbornících.

Proč plovoucí podlahu?
  • Bezprašnost a zdravotní nezávadnost Zdravotní hledisko je obvykle první, které nás zajímá při výběru materiálů pro bydlení. Plovoucí podlahy v tomto ohledu hrají prim. Vzhledem k tomu, že základem pro výrobu těchto podlah jsou přírodní materiály, nehrozí ani následné uvolňování různých zbytkových emisí (např. formaldehydů).
  • Pevnost povrchu Pevnost a mechanická bezpečnost povrchu je dalším důležitým hlediskem pro výběr podlahy. Na rozdíl od povlakových podlahových krytin, nehrozí v případě správně položených plovoucích podlah odstávání okrajů, hran, hrnutí krytiny pod kolečky židlí a další nežádoucí efekty.
  • Údržba podlahy Pro údržbu podlahy vám postačí mop a speciální přípravek, který přilijete do vody. Podlahu setřete vlhkým mopem a necháte uschnout.
  • Rychlost a čistota procesu pokládání Při kladení plovoucí podlahy se většinou nepoužívá tzv. mokrý proces. V případě, že je nutné podklad vyrovnat, jsou montážní skupiny vybaveny samonivelační stěrkovací hmotou pro vyrovnání podkladové vrstvy. Téměř úplně odpadají prašné procesy.

  • Třívrstvé podlahy Speciálním druhem plovoucích podlah jsou třívrstvé podlahy. Ty můžeme nalézt například v sortimentu českého výrobce společnosti MAGNUM Parket a.s. Celodřevěné plovoucí podlahy jsou vrcholem kvality podlahy v obytném prostoru, spojením tradice s kvalitou použitého materiálu a špičkových technologií ve vztahu k velmi příznivé ceně. Jedná se o speciální konstrukci dřevěného materiálu, spojeného na křižnou vazbu, která zabezpečuje nejlepší parametry dřevěných podlah při dodržení doporučených podmínek. Horní vrstvu třívrstvých parket tvoří 3,8 mm silná deska z ušlechtilého dřeva, která určuje vzhled hotového parketového dílce a tím i celé podlahy. Masivní vrstva je tvořena z kvalitních dřevin jako je buk, dub, javor, jasan, akát, habr, ale také třešeň a orientální dřeviny. Povrch horní vrstvy je možno ve výrobě upravit dvěma způsoby a sice lakováním pěti vrstvami speciálních akrylátových laků, které jsou průběžně vytvrzovány UV zářením nebo olejováním - nanesením vrstvy ekologického oleje přírodního - bezbarvého nebo bílého. Oba způsoby zaručují dlouhou životnost i v namáhaných obytných prostorech. Střední vrstva, ve které je vyfrézováno pero a drážka, je vyrobena z měkkého dřeva o síle 9 mm. Spodní vrstvu tvoří dýha. Její funkce je pro hotový výrobek nesmírně důležitá, protože zajišťuje podélnou i příčnou stálost hotového dílce.
    14.07.2003 | Martin Vápeník

    BYDLENÍ.CZ doporučuje

    • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

      Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

    • XELLA CZ | YTONG

      Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

    • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

      Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

    • Wienerberger

      Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

    • ROCKWOOL, a.s.

      ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


    BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

    REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
    Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444