Plocha za kuchyňskou deskou: jaký zvolit materiál

Dobře vybraná a vyladěná kuchyňská linka může být centrem vaší kuchyně. Z celé místnosti dokáže udělat funkční i designový prostor, ve kterém se budete cítit víc než dobře. Nejde ale jen o linku samotnou a o rozvržení skříněk. Je důležité se zaměřit i na plochu za kuchyňskou linkou.

Zahrňte do plánů i plochu za pracovní deskou

Výběr kuchyňské desky a správného materiálu, který vám bude dlouho a dobře sloužit, je důležitý. Jakmile ale máte vybranou linku a kuchyňské skříňky, měli byste hned začít řešit plochu za ní. Nemůžete totiž nechat za linkou, na které budete připravovat dobroty, holou zeď. Brzy by nevypadala dobře a kazila by celkový dojem z kuchyně.

Design a materiál jde při výběru  plochy za kuchyňskou linkou ruku v ruce a jedno bez druhého se neobejde. Každý materiál totiž může mít několik možných podob. Vy pak musíte udělat větší či menší kompromis. Dobrou zprávou ale je, že možností je čím dál víc a kompromisů tak ubývá.

Dlaždičky

Pokud jste příznivci spíše tradičního vzhledu bydlení, možná dáte přednost klasickým dlaždičkám. Je ale třeba si uvědomit, že budete neustále čistit spáry, zvlášť u sporáku. To vás ale nemusí od kachliček úplně odradit. Čistit totiž budete všechny desky, jen u některých to půjde lépe.

Keramiku můžete vybrat jednobarevnou i vícebarevnou. Do kuchyně se ve většině případů hodí spíš menší dlaždičky. S dlaždičkami máte tu výhodu, že je jich nepřeberné množství. Můžete si vybrat třeba takové, které imitují kámen nebo jiný materiál. Vytvořit z nich můžete i působivou mozaiku. 

MDF desky

Čím dál populárnější jsou dnes MDF desky s laminátovou úpravou. Jsou totiž odolné, i když ne tak jako kámen, nenáročné na údržbu a ještě skvěle vypadají – imitovat mohou takřka cokoli, ať už kámen, dřevo nebo třeba bambus. Pochopitelně se dají sehnat i jednobarevné.

MDF desky jsou v dnešní době velmi oblíbené. Ideální jsou zejména pro ty, kteří chtějí sjednotit pracovní desku právě s obkladem na zdi za ní. Obklad byste ale měli shánět současně s pracovní deskou nebo celou linkou. Splynutí ale nevyhovuje každému. Zpravidla si lidé vybírají alespoň trochu odlišnou barvu nebo odstín.
 

Kámen


Přírodní materiál, který lidé milují podobně jako dřevo, má také spoustu příznivců. Obkladový kámen můžete za kuchyňskou linku pořídit tak dokonale opracovaný, že nebude vyžadovat složitější údržbu. Stupeň opracování závisí na vás. Kámen má skvělé vlastnosti – je tvrdý a velmi odolný vůči teplotě. Nevýhodou je jeho vysoká cena. Dobrou volbou může být umělý kámen, kompozit, který je dostupnější a od pravého kamene na pohled k nerozeznání.

Sklo


Další variantou je sklo. Tady je také hned několik možností – bílé, průzračné nebo barevné? Čiré nebo s aplikací a dekorem? Na sklo si můžete dokonce nechat udělat svůj vlastní motiv, třeba podle nákresu nebo podle fotografie.

Betonová stěrka


Zajímavým řešením je i betonová stěrka, která je praktická především pro kuchyně s moderním nebo industriálním vzhledem. Betonová stěrka je perfektně odolná vůči teplotě a mastnotám, které z ní snadno setřete, a to i díky absenci spár.

Jak na výběr designu?


Víte, jaký materiál by pro vás mohl být tím pravým? V tom případě je na řadě dořešit vzhled plochy za pracovní deskou. Žádná striktní pravidla zde neplatí. Je zcela na vás, jestli chcete, aby plocha s kuchyňskou linkou kontrastovala, nebo byla spíš její pomyslnou, vizuální součástí. My doporučujeme zvolit odlišný tón a nevybírat přímo ten samý design, v jakém máte vyvedenou pracovní desku. Podobně radíme se vyhnout přílišnému až agresivnímu kontrastu, který by vás brzy omrzel.
20.02.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444