Plnou parou k čisté podlaze? dTest za vás vyzkoušel parní pomocníky

Ať právě bojujete s následky zimních plískanic, nebo už se chystáte na jarní úklid, hodí se spolehlivý pomocník, který si poradí s odolnými skvrnami na podlaze. Může jím být horká pára, jež dokáže rozpustit zaschlé šmouhy, aniž by bylo zapotřebí saponátu nebo vaší hrubé síly. Odborníci ze spotřebitelské organizace dTest proto vyzkoušeli, nakolik užitečné vám budou parní podlahové čističe. Zkoušky, kterým tyto přístroje podrobili, ukázaly velké rozdíly například při čištění škvír, ale také v odolnosti vůči zanesení vápenatými usazeninami, které mohou ovlivnit funkci přístroje. Hned pět nedostatečných padlo i za bezpečností riziko.

Páru k čištění podlah využívají v zásadě dva typy přístrojů, a to parní mopy a parní čističe. Se zkouškami v laboratorních podmínkách se tentokrát popasovalo 9 parních mopů a 4 čističe. 
S odstraněním skvrn z tvrdé podlahy si všechny poradily dobře nebo alespoň uspokojivě, přičemž obecně největší problém měly s odstraněním skvrn od hořčice, zatímco s rozlitou zaschlou kávou to šlo vcelku snadno. Další zkoušky však odhalily velké rozdíly. 

Mastnota ve škvírách odolává

Příkladem budiž zkouška pro přístroje vybavené nástavci, hubicemi či tryskami určenými 
k čištění úzkých škvír. „Úzké čtyřmilimetrové mezery jsme nechali uměle zanést přepáleným tukem, což je častá forma znečištění podlah v kuchyni. Následně jsme se tuk snažili horkou párou odstranit, přičemž likvidace nánosu trvala tak dlouho, dokud škvíra opět nezářila čistotou,“ přibližuje průběh zkoušky šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmanová. Nejúspěšnějšími modely se staly TV Products Parní mop 5 v 1 a čistič Polti Vaporetto PRO-85 Flexi, které kýženého výsledku dosáhly přibližně za dvě minuty. Naproti tomu propadlík mop Eta 2266 90000 Aquatic potřeboval více než 18 minut.  

Limity při úklidu koberců i oken

Řada těchto spotřebičů se prodává i s nástavci pro úklid koberců a oken. Ovšem za tyto zkoušky padala celá řada nedostatečných. Pokud jde o okna, pak mopy Eta i TV Products pohořely jak úrovní čistoty okenních tabulek, tak i s ohledem na nesnadnou manipulaci. Kvůli krátké hadici ručního napařovače a špatné ergonomii vám tyto modely příliš neusnadní ani úklid kuchyní či koupelen. S čističi Kärcher SC4 EasyFix 1.512-450.0 a Kärcher SC3 EasyFix 1.513-110.0 sice přivítáte jaro s dokonale nablýskanými okny, nicméně snadné to mít nebudete, například proto, že součástí balení není stěrka na okna. Při úklidu sazemi znečištěného syntetického koberce byla nejlepší udělenou známkou uspokojivá. „V porovnání s výkonem profesionálních čističů koberců jsme odstranili maximálně slabou pětinu původní špíny, častěji to však byla její desetina. Parní čističe proto k likvidaci kobercových nečistot nemůžeme doporučit,“ vysvětluje Hana Hoffmanová z dTestu.
 

Pozor na usazeniny a výdrž…

Zanesené cesty, jimiž v přístroji proudí pára, mohou velmi nepříznivě ovlivnit funkčnost mopu nebo čističe. Důležitou zkouškou tak byla odolnost vůči zanesení vápenatými usazeninami. „Při tomto testu jsme nechali spotřebiče pracovat po dobu simulující jejich průměrné používání během pěti let. Součástí zkoušky byla i pravidelná údržba podle pokynů výrobce,“ vysvětluje Hana Hoffmanová. Nejhůře dopadly mopy TV Products a Black+Decker FSMH13151SM. Službu vypověděly už po 19 hodinách, což je zhruba třetina ve srovnání s nejodolnějšími mopy. Bez ztráty kytičky pak prošly testem podlahové čističe, kterým nedělalo problém napařovat více než 100 hodin čistého času. 

… i na popálení

Pára je užitečným pomocníkem při odstraňování nečistot, stále je ale zásadní mít na mysli vlastní bezpečnost. Velmi přísně proto v dTestu hodnotili riziko popálení párou při obsluze přístroje. Nedostatečnou za bezpečností riziko získaly všechny čtyři testované parní podlahové čističe, tedy výše zmiňované čističe značek Kärcher a Polti a dále Ariette Xvaapor Deluxe 4146, ale také mop Hoover CA2IN1D 011. U všech těchto modelů by si uživatelé měli dát pozor především na to, že mohou vytvářet či pouštět páru i poté, co je vypnete.

Více informací o testu parních podlahových čističů najdete na www.dtest.cz/podlahove-parni-cistice

bydlinekLetem úklidovým světem
Zvažujete-li pořízení parního pomocníka pro úklid podlah, můžete v zásadě vybírat ze dvou výše zmíněných typů, tedy parního mopu a podlahového parního čističe. Následující informace vám mohou pomoci lépe se v nabídce přístrojů zorientovat. 

Parní mopy připomínají svým vzhledem tyčové vysavače, přičemž nádrž na vodu najdete přímo na těle přístroje.

- Hodí se spíše k menšímu úklidu například v kuchyni nebo k okamžitému vytření rozlité tekutiny. Nebývají tak výkonné jako pojízdné parní čističe, ale také za jejich pořízení zpravidla nemusíte tolik zaplatit.
- Součástí parního mopu je vždy šňůra do zásuvky, bateriové modely v této kategorii nenajdete. Výroba páry je totiž pro baterii příliš energeticky náročná.
- Mimochodem, zmínili jsme podobnost s tyčovými vysavači, a tak je třeba dodat, že v nabídce jsou i přístroje, které umí jak napařovat, tak vysávat. Z přístrojů, které prošly zkouškami dTestu, jde o model Concept CP 3000 Perfect Clean 3v1, který patřil mezi testovanými mopy k nejdražším. Celkově byl ale třetím nejlépe hodnoceným modelem, přičemž body mu ubírala například obtížná manipulace, váha a hlasité vysávání.

Podlahové parní čističe se od mopů liší tím, že mají tělo a hadici. Podobají se tedy klasickým vysavačům, avšak namísto pohlcování vzduchu vypouštějí páru.

- Vyznačují se vyšší cenou, ale i výkonností. Nádrže na vodu u nich mívají až pětkrát větší objem než u parních mopů.

04.02.2020

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444