Plastovou nebo betonovou jímku? Výhody plastu převažují

Pokud se rozhodujete pro pořízení jímky pro svůj dům nebo chatu, máte na výběr ze dvou základních materiálů – betonu a plastu. Každý z nich má vlastnosti, které ovlivňují kvalitu a funkčnost jímky. Beton je tradiční materiál, má však své nevýhody a často prosakuje. Naopak kvalitní plast je stoprocentně těsný a má dlouhou životnost.

Jímka je nádrž, která slouží k ukládání dešťové vody nebo odpadních vod. A velmi záleží na její kvalitě. „Jednou z hlavních výhod kvalitní jímky je ochrana životního prostředí. Pokud je jímka nepropustná a odolná proti vnějším vlivům, zabrání úniku nebezpečných látek do půdy a podzemní vody,“ říká Josef Filgas z firmy Sineko, která se již přes 20 let zabývá vývojem, výrobou a prodejem jímek a nádrží z plastových materiálů. Tím se předchází znečištění a možným zdravotním rizikům pro lidi i zvířata. Kvalitní jímka také šetří peníze a zdroje. Pokud je jímka dostatečně velká a pevná, nemusí se často vyvážet nebo čistit a není nutné řešit problémy s deformací jímky a zmenšením jejího užitného objemu.

Beton – tradiční, ale zastaralý

Betonové jímky dříve bývaly časté, ale dnes už jde o zastaralou koncepci, která má několik nevýhod. Jednou z nich je možnost prosakování obsahu. Beton není absolutně těsný materiál a může se v průběhu času poškodit nebo popraskat. To může vést k znečištění podzemní vody nebo k nedostatečnému naplnění jímky. A věřte nám, opravovat prosakující odpadní jímku prostě nechcete.

Další nevýhodou betonových jímek je náročnější doprava a instalace betonových jímek. Beton je těžký materiál, který vyžaduje speciální vozidlo a techniku pro přepravu a manipulaci. Instalace betonové jímky je složitější a vyžaduje více pracovníků a času. Místo instalace je vždy podmíněno dojezdem těžké techniky, kvůli tomu máte menší svobodu v umístění jímky tam, kde se vám to nejlépe hodí.


Instalace běžné plastové jímky je jednoduchá a rychlá – zvládnete ji ve dvou lidech bez speciální techniky
 

Plast – moderní a s dlouhou životností

Plastová jímka je moderní řešení, které má několik výhod. Jednou z nich je absolutní těsnost plastu, jež zabraňuje jakémukoli úniku nebo pronikání vody. Plast je odolný materiál a vydrží spoustu let bez poškození nebo prasknutí.
 
Další výhodou je jednodušší instalace plastových jímek. Plast je lehký materiál, který lze snadno přepravit a umístit na požadované místo. „Instalace běžné plastové jímky je jednoduchá a rychlá – zvládnete ji ve dvou lidech bez speciální techniky a na místo ji dovezete dodávkou nebo na přívěsu za osobním autem. Na větší plastové jímky je sice potřeba těžší technika, i tak je s nimi ale manipulace jednodušší než s jímkami z betonu,“ popisuje výhody plastových nádrží Josef Filgas z firmy Sineko. Navíc je jednodušší napojit plastovou jímku na další prvky kanalizace.
 
Z výše uvedeného vyplývá, že plastové jímky jsou lepší volba než betonové jímky z hlediska kvality, funkčnosti a praktičnosti. Pokud chcete mít spolehlivou jímku s dlouhou životností, volte jednoznačně plast.
 
Při realizaci jímky také doporučujeme obrátit se na profesionální firmu, která se zabývá výrobou a prodejem certifikovaných jímek z různých materiálů. Například společnost Sineko vám poskytne odbornou radu, technickou dokumentaci, dopravu i montáž jímky a zajistí také případnou dotaci. Můžete si tak být jisti, že vaše jímka bude splňovat veškeré požadavky a normy.
07.09.2023

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444