Jaká okna se hodí do dřevostaveb?

Český statistický úřad a Asociace dodavatelů uvádí, že v roce 2017 bylo z celkového počtu 14 070 dokončených nových rodinných domů asi 2 000 dřevostaveb. To znamená každý sedmý dům. Jejich obliba u nás v posledních letech strmě roste a dotahujeme se dokonce na okolní státy. V Německu se podíl dřevostaveb pohybuje kolem 17 %, v Rakousku až 30 %. Zdá se, že lidé mají k dřevostavbám stále větší důvěru.

Pokud se o dřevostavbu správně staráte, vydrží stejně dlouho jako zděný dům. Její životnost závisí především na vzduchotěsnosti obálky budovy, aby se do konstrukce nedostávala žádná vlhkost z domu ani z vnějšího prostředí. Zkušení dodavatelé dřevostaveb si ji ověřují tzv. blower-door testem, kdy po dokončení stavby interiér domu „nafouknou“ ventilátorem a speciálním přístrojem měří, kolik vzduchu proudí netěsnostmi. U pasivních dřevostaveb je tato kontrola dokonce povinná. 

Co přesně ale znamená „správně se starat o dřevostavbu“? 

Zcela zásadní je udržet relativní vlhkost vzduchu, ideálně 40-50 %. Pasivní dřevostavby musí být vybaveny rekuperačním systémem, který výměnu vzduchu zajištuje, a vytápěny jsou tepelným čerpadlem. Pokud ale dřevostavbu v pasivním standardu nechcete (rekuperační systém v domě pořídíte od 120 000 do 200 000 Kč), musíte se spolehnout na správné větrání domu a vhodné užívání vnitřního prostoru.

„V dřevostavbě, ale i v jiných domech, doporučujeme větrat průvanem, tedy využívat možnosti přirozeného větrání.  Zní to možná legračně, ale pokud několikrát za den na okamžik (maximálně 4 minuty) otevřete všechna okna a dveře v domě, vzduch uvnitř se vymění, sníží se hladina vzdušné vlhkosti, a tím pádem také pravděpodobnost vzniku kondenzátu, tedy rosení oken,“ upozorňuje Libuše Šindelářová, odborná technička ze společnosti JIS, která dodává kvalitní plastová okna. 
 
„Hladinu vlhkosti v domě zásadním způsobem ovlivňuje i způsob jeho užívání. V domě bychom neměli sušit prádlo, při vaření používat digestoř, během koupání mít zavřené dveře od koupelny a tak dále,“ dodává Šindelářová s tím, že tato pravidla platí i pro zděné domy. I u nich může dlouhodobá nadměrná vlhkost vzduchu vyvolat kromě rosení oken také vznik plísní.
Okna a jejich bezchybná montáž jsou pro dřevostavbu velmi důležité
Odborníci doporučují provést montáž stavebních výplní s použitím parotěsných a paropropustných pásek (na základě norem ČSN 730540-2 a 746077). Aby pásky plnily svou funkci, musí se zvolit vhodný typ a vše provést maximálně pečlivě. Okna by tedy raději měli instalovat odborně vyškolení montážníci. 

„Jsem sice zastáncem přírodních materiálů, ale viditelná povrchová úprava dřevěných oken nevydrží dlouho a jejich renovace je pak dost náročná. Dřevostavby, a zvláště ty postavené v pasívním standardu, navíc musí mít okna s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi. Hliníková okna jsou zase příliš nákladná. Nakonec se nám osvědčila okna s plastovými profily Eforte od společnosti Inoutic/Deceuninck. Mají probarvené i jádro profilu a věrně tak napodobují moderní šedé odstíny hliníku, které dnes zákazníci často preferují,“ říká k výběru oken Lukáš Černík, majitel firmy Lucern, která staví dřevostavby podle individuálních přání zákazníka.

Ani velké prosklené plochy nejsou pro dřevostavbu problém

Nosnost dřevěné konstrukce zcela dostačuje. Dokonce i pasivní dřevostavba může mít velká okna či prosklené terasové dveře. Jejich orientaci doporučujeme směrem na jih, aby v zimě mohla tepelnými zisky přispívat k vytápění domu. V létě se nelze obejít bez zajištění předokenního stínění např. ve formě předokenních žaluzií. Při výběru těchto oken či dveří nesmíme opomenout, že součinitel tepelné prostupnosti u oken (Uw) pro pasivní stavbu musí být nižší než 0,8 W/m2.K a u dveří pak (Ud) 0,9 W/m2.K.
 
08.07.2019 | PR
  • Deceuninck

    Deceuninck Group je přední evropský výrobce kvalitních PVC okenních a dveřních profilů s parametry pro nízkoenergetické a pasivní bydlení. Zaměřuje se také na výrobu stavebních systémů, zejména fasádních obkladů a teras.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444