Pět tipů pro výběr parní trouby

Pokud při návštěvě restaurace závidíte kuchařům kouzla, která dovedou s konvektomaty kombinujícími pečení horkým vzduchem a v páře, poohlédněte se po parní troubě, která může do jisté míry nahradit profesionální výbavu v domácí kuchyni. Na co se při jejím výběru zaměřit? Inspirovali jsme se výsledky podzimního testu nezávislého spotřebitelského časopisu dTest, který se parním troubám věnoval, a připravili pro vás užitečné tipy.

1. Ověřte si parní funkce

Možná si řeknete, že u parní trouby je parní funkce základem. To jistě ano, ale u jednotlivých modelů se podstatně liší, a tak je lepší si možnosti konkrétní trouby u prodejce ověřit. Například ze sedmi modelů, na které se zaměřil nezávislý spotřebitelský časopis dTest, měly plnohodnotnou parní funkci jen tři trouby, a to AEG Mastery BSE782320M, Gorenje BCS747S34X a Beko BIDM 15500 XDS. Ostatní nabízely pečení v páře jen s jiným programem. „U prodejce se informujte také o podobě nádoby na vodu, kde vzniká pára. Někde jde o samostatné přihrádky, výjimkou však není ani to, že musíte vodu nalít do rezervoáru umístěného na dně samotné pečicí komory,“ radí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

2. Nerozhodujte jen podle ceny

Trouby s parní funkcí nejsou levnou záležitostí. Modelů s pořizovací cenou pod 10 000 Kč je na našem trhu hrstka, zatímco trouby za více než trojnásobnou částku nejsou výjimkou. Mnoho spotřebitelů má stále zažité pravidlo, že s cenou stoupá i kvalita. Pravdou je, že pokud jde o ohřev a pečení celkově si ve zkouškách, které pro parní trouby připravili odborníci z redakce dTest, vedl nejlépe nejdražší model. Nicméně velmi dobrých výsledků dosáhla i řada levnějších modelů. Například s pečením dvou různých surovin, konkrétně lososa a zeleniny, najednou si nejlépe poradil již zmiňovaný model Gorenje. Exceloval také při přípravě kynutého francouzského chleba z bílé mouky, který pro správnou přípravu vyžaduje nejen teplo, ale i dostatečnou vlhkost. S pořizovací cenou 16 990 Kč přitom patřil k nejlevnějším testovaným modelům. 

3. Dejte pozor na spotřebu energie

Parní trouby a úspora energie k sobě obecně moc nejdou. Rozdílné nároky při samotném pečení mohli v dTestu porovnat díky loňskému testu obyčejných trub bez speciálních funkcích. Při pečení kuřete si v něm nejlépe vedl model Mora se spotřebou 1110 Wh. Nejnižší spotřeba letos testovaných parních trub přitom byla 1690 Wh a dosáhl ji model Ikea Finsmakare. Největší parní žrout pak na upečení kuřete spotřeboval celých 2080 Wh.

Z hlediska spotřeby energie hraje významnou roli také samočisticí program, kterým jsou trouby vybaveny. Méně náročné je parní čištění. Nejhospodárnější testovaný model parní trouby značky AEG si na něj vyžádal 315 Wh. Oproti tomu nejméně žravý pyrolytický cyklus u parní trouby Whirlpool W9 OS2 4S1 P spotřeboval 3 885 Wh. Nejnákladněji z testovaných parních trub čistí Ikea, která k pyrolýze potřebovala skoro 6400 Wh. „I přestože je pyrolýza energeticky poměrně náročná a nehodí se tak pro každodenní údržbu v šetrných domácnostech, je v současné době považována za nejefektivnější způsob samočištění trouby. Vnitřek trouby se zahřeje na teplotu až 500 °C, která veškeré nečistoty uvnitř pečicí komory spálí na prach. Ten po skončení programu stačí setřít mokrým hadříkem ze dna je hotovo,“ vysvětluje Hana Hoffmannová z dTestu. 
Vrátíme-li se zpět k parním troubám, na trhu nejsou jen modely, které nabízejí buď jen parní, nebo jen pyrolytický cyklus, ale i takové, které disponují oběma. Z modelů, na které se zaměřil časopis dTest, k nim patří Samsung NV73J977ORS. 

4. I rychlost může rozhodnout

V uspěchané době se někdy počítá každá minuta. Redakce časopisu dTest tak za spotřebitele ověřila i to, co při běžném výběru v obchodě nezjistí. „Srovnávali jsme například čas potřebný k roztopení pečicí komory a rozdíly byly poměrně výrazné. Zatímco nejrychlejší model Samsung stihl při klasickém horním a spodním ohřevu zvýšit svou teplotu o 180 °C za pouhých šest minut, průměrně hodnocené modely potřebovaly deset a více minut,“ upřesňuje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. Rychlost i kvalitu prokázala tato parní trouba i při pečení kuřete, kdy s již jmenovanou troubou Beko a modelem Electrolux EOB5454TOX dosáhla nejlepších výsledků. Kuře mělo křupavou kůrčičku, zlatou barvu na povrchu a šťavnaté maso uvnitř, a navíc všechny tři modely zvládly připravit maso pro chutný nedělní oběd zhruba za hodinku. Další testované trouby potřebovaly buď více času, a to až o třetinu, nebo nepředvedly tak dobrý výkon při pečení.

5. Zaměřte se na bezpečnost

Při pečení pracujeme s rozpálenou troubou, a tak je bezpečnost rozhodující. Pokud jde o tu takzvaně mechanickou, jde například o pevnost bočnic, plechů a roštů, které se ani pod zátěží nesmí uvolnit nebo zkroutit. Důležité je i to, aby se plech nebo rošt nenaklonily, když na ně zatlačíte v přední části blízko dvířek, což je častý úkon například při podlévání nebo kontrole pečeného pokrmu. Právě tato zkouška stála jednu z nejvyšších příček troubu značky Samsung, která ve všech ostatních testech figurovala mezi nejlepšími. „K obecným doporučeným spojeným s bezpečností patří například větší počet vrstev skla, které mohou zabránit nadměrnému zahřívání vnějších částí trouby. Dvě vrstvy jsou naprosté minimum, tři poslouží lépe. Trouby s pyrolýzou pak mají často čtyři vrstvy,“ radí Hana Hoffmannová. 

Další praktické tipy pro výběr trouby shrnuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka dTestu:

  • Uvnitř pečicí komory jsou praktičtější dvě světla, budete tak mít lepší přehled o stavu připravovaného pokrmu. V prodejně si zároveň ověřte, zdali jsou dvířka dostatečně průhledná a jak náročná je manipulace s nimi (některé modely vyžadují hodně síly).
  • Výhodou jsou boční teleskopické kolejnice/pojezdy. Bezpečnostní zámky nebo pojistky na nich už takovou výhodou být nemusejí, protože hrozí komplikace při manipulaci s plechy.
  • Některé trouby jsou vybaveny klasickým otočným grilem vhodným pro přípravu kuřete. Nechte si však v prodejně předvést a sami si vyzkoušejte, jak se s ním zachází, protože jeho správné umístění do trouby bývá často problematické.
  • Nepraktická je i nerezová povrchová úprava v okolí tlačítek, na níž zůstávají otisky prstů. V okolí kontrolního panelu je nejlepší skleněný povrch, který lze snadno udržovat.
  • Trouby s digitálním nastavením teploty jsou obecně přesnější než dřívější modely s nastavením mechanickým.
02.01.2020

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444