Pěstujte si zeleninu, květiny a trávníky bez agrochemikálií

Proč si pěstujeme vlastní zeleninu a ovoce?

Snad každý zahrádkář a pěstitel si přeje vypěstovat na své zahradě nebo i na balkóně vlastní zdravou zeleninu a ovoce, které nebudou zatíženy umělými hnojivy. Pěstování bez agrochemikálií je jedním z hlavních důvodů, proč se rozhodujeme, že dáme přednost vlastní zelenině před tou z obchodů.

Rostliny na zahradě, v sadu, v truhlících a květináčích ke svému růstu a rozvoji potřebují kvalitní substrát, výživu a prostředky k posílení a odolnosti vůči nemocem a škůdcům. To vše mohou dostat formou umělých hnojiv a agrochemikálií, které však většinou škodí úrodnosti půdy, užitečným mikroorganizmům v půdě, do rostlin přivádějí nebezpečné látky a nabourávají přirozenou rovnováhu.
 

Trávník, který je bezpečný pro lidi, psy a domácí zvířata

Krásně zelený a bujný trávník vyžaduje zvláštní péči a pokud je k hnojení trávníku používáno hnojivo obsahující chemikálie, mohou jedy v nich obsažené způsobit při požití vážné zdravotní potíže psům, kteří se na zahradě a takto ošetřeném trávníku pohybují.

Používáte-li dále posekanou trávu do kompostu, agrochemikálie použité na hnojení trávníku se dostanou i do něj a při zapracování zpět do půdy. 
 

 

Trendem je organické zahradničení ve městech i na venkově

Světovým trendem je dekontaminace prostředí, v němž žijeme, a vytváření přirozeného prostředí. Filozofií společnosti HomeOgarden je vytvářet zdravé životní prostředí a využití přírodních a inovativních metod v úspěšné péči o rostliny.

Organicky přírodní trvale udržitelné zahradničení je založeno na použití výživných látek v přírodní organické formě, kvalitních substrátů bez rašeliny a posílení rostlin, které působí cíleně na určitý druh nebo skupinu rostlin. Takový způsob zahradničení je přátelský k životnímu prostředí, k lidem i zvířatům neškodný.

Pomocí metod a výrobků HomeOgarden je možné vytvořit přírodní organickou zahradu na jakémkoliv pozemku, a to nejen na idylickém venkově, ale také v truhlících a květináčích na balkoně v centrech měst. Zvlášť vhodné je jeho využití při zakládání vyvýšených záhonů, které můžete založit i na betonové ploše, naplnit větvemi a kompostem a teprve do horní vrstvy použít organický substrát.
 

 

Příprava záhonů na jaře

Klíčovou složkou, kterou HomeOgarden používá, je kvalitní organická hmota. Na našich zahradách je organické hmoty příliš málo, kvůli nadměrnému používání umělých hnojiv. Za tímto účelem je nutné provést na začátku vegetačního období a na podzim důkladné organické hnojení.
Nádoba na dešťovou vodu AMFORA 360 L  
Nádoba na dešťovou vodu AMFORA 360 L  

Na zahradách, v květináčích a truhlících rovněž tak připravíme substrát, který bude vhodný pro sazenice a semenáče. K tomuto účelu doporučujeme použití organického substrátu, který podstatně lépe zadržuje vodu a živiny, a jeho hlavní složkou jsou kokosová vlákna.

Podstatnou výhodou substrátu HomeOgarden je, že těžký obyčejný substrát nenosíte domů, ale připravíte si ho sami. U substrátů představuje větší část voda, která však není vždy čistá a nezávadná, proto pokud chcete organické zahradničení, je důležité vědět, co jste přidali. Dešťová voda je pro zavlažování rostlin vhodnější než městská chlorovaná voda.

Organický substrát můžete i přidávat při sázení k sazenicím nebo při setí k překrytí horní vrstvy záhonu, neboť velice dobře zadržuje vlhkost. 
 

Pěstování rajčat a zeleniny v pěstebních pytlích

Organický substrát HomeOgarden dostanete také spolu s pěstebním pytlem a hnojivem na bujný počáteční růst. Organickou zahradu si můžete založit přímo na balkónech, terasách nebo v okolí domu, na chalupě, zkrátka kdekoliv. Výsadba s organickým substrátem v pěstebním pytli je vhodná téměř pro všechny rostliny.

Přírodní organický přístup zahradničení respektuje nádhernou a nesmírnou komplikovanost živého světa, v němž žijeme, a ve kterém jsou všechny živé organizmy vzájemně propojeny. Přírodní organické trvale udržitelné zahradničení se zapojuje do citlivého přirozeného prostředí a působí v souladu s přírodou.

Produkty pro organické pěstování a zahraničení můžete zakoupit v e-shopu Benco.cz.
18.04.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444