Pečeme domácí pizzu

Kdo by neměl rád pizzu? Křupavé okraje, voňavé provensálské koření, oblíbený sýr a šunka. Vyzkoušeli jsme recept na domácí pizzu z pouhých pěti ingrediencí. Na vás už je jen vybrat, čím pizzu ozdobíte. Vyhraje zelenina, žampiony nebo třeba olivy?

Při přípravě domácí pizzy doporučujeme kvalitní italskou mouku, hladkou pšeničnou typu 00, a troubu, kterou dokážete rozehřát alespoň na 300 stupňů. My jsme při pečení pizzy využili pec na pizzu Sage SPZ820 Pizzaiolo. Jde o první domácí pec, která dosáhne 400 °C a díky tomu dokáže upéct typickou italskou pizzu již za dvě minuty. Aktivní spodní ohřev, intenzivní přímý ohřev a 400 °C horký sálavý vzduch v celém prostoru pece, to jsou vlastnosti, díky kterým je možné docílit chuti, jako byste ji vytáhli na dřevo z pece postavené z cihel. Pizza se připravuje na přírodním kameni cordierit, který se rychle a rovnoměrně zahřívá. Navíc při přípravě pizzy o průměru až 30 cm si můžete vybrat ze sedmi automatických programů, nebo zvolit režim manuální.

Domácí pizza

 
Suroviny na těsto
500 g hladké mouky
250 ml vody
50 ml olivového oleje
½ lžičky soli
½ kostičky droždí

Suroviny na rajčatové sugo
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
700 ml rajčatové passaty
1 lžička soli
1 lžíce provensálského koření

Suroviny na pizzu
mozzarella
žampiony
černé olivy
rajčátka
rukola
Příprava
Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte hladkou mouku, vodu, droždí, olivový olej a sůl. Za pomoci robota vymíchejte krásně hladké těsto, které poté nechte pod utěrkou kynout  hodinu.

Mezitím, co kyne těsto, si připravte rajčatové sugo. Do menšího hrnce si dejte rozpálit olivový olej a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přidejte prolisovaný česnek, nechte ho rozvonět a vše zalijte rajčatovou passatou. Osolte, přidejte provensálské koření a vše promíchejte. Nechte zhruba pět minut provařit.

Nakonec si připravte ingredience, které budete dávat na pizzu, a dejte si předehřát pec na pizzu THE SMART OVEN® PIZZAIOLO. Do pizza pece vložte kamennou plotnu a otočte ovladačem STYLE na předposlední položku FOOD WIRED. Otočný ovladač nastavení stupně opečení nechte na výchozí středové pozici. Časovač se podsvítí a zobrazí se doporučená doba přípravy pro vámi vybraný režim. Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od 10 do 20 minut v závislosti na vybraném provozním režimu. 


Poté, co je pec předehřátá, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit. Jakmile je těsto nakynuté a pizza trouba se předehřívá, rozdělte si těsto na cca osm stejně velkých porcí, ze kterých uděláte bochánky (přibližně 100 g). Z bochánku na pomoučené ploše vytvarujte placku zhruba o průměru 30 cm. Lopatku si posypte trochou hrubé mouky a položte na ni vytvarovanou placku z těsta. Těsto potřete připraveným sugem a přidejte další suroviny. Pracujte velmi rychle, aby se těsto nepřilepilo na lopatku.


Jakmile je pizza ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a pizzu z nakloněné lopatky sesuňte na kámen. Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (dvě minuty). Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte pizzu z trouby a dejte ji na větší prkénko, kde ji nakrájejte na trojúhelníčky.

28.07.2023 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444