Ingredience 1 lžíce mléka 225 g másla 2 žloutky 75 g cukru krupice 375 h hladké mouky Náplň 8 kusů jablek 60 g másla 100 g krupicového cukru |
Postup Těsto vypracujeme z mléka (1 lžíce), másla (225 g) , žloutků (2ks), cukru krupice (75 g) a hladké mouky(375 g) v míse dokud nedrží pohromadě. Ze dvou třetin uděláme kouli, zabalíme do fólie a dáme do chladna. Zbývající třetinu rozválíme na 3 mm silný plát a tvořítkem vykrájíme ozdobné lístky, dáme rovněž do ledničky. Velký kus těsta rozdělíme na 6 stejných dílů, každý díl vtlačíme do formy a uložíme do chladničky. Náplň: Jablka (8ks) oloupeme a nakrájíme. Na velké pánvi rozehřejeme máslo (60g) s cukrem krupice (100g), až se vše rozpustí. Plátky jablek položíme na cukrovo-máslovou směs do pánve a vaříme cca 20 minut. Odleželé těsto vtlačíme do formiček, naplníme jablečnou směsí , na povrch upravíme 6 lístků z těsta tak, aby část náplně byla zakrytá. Jablkové koláče pečeme 25 - 30 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, až je těsto zlatavé. Povrch koláčků můžeme po 15 minutách zakrýt alobalem, aby příliš nezhnědly. Pařížské jablkové koláče jsou výborné jen tak nebo ke kávě. |