Pamlsky pro psy za odměnu, anebo pro zdraví?

V ideálním případě si nemusíte vybírat. Je jasné, že odměnit výkon na závodech nebo splněný povel při výcviku, je potřeba. Jak ale odměňovat a prospívat zdraví najednou? Existují také pamlsky, které chutnají i pomáhají.

Kloubní výživa není jen pro sportovce

Zvířata, stejně jako lidi, mohou potrápit bolavé klouby. Na rozdíl od nás bohužel o svých problémech nedokážou mluvit. Proto je mnohdy nelehkým úkolem tento zdravotní problém včas odhalit a pomoci jim. Bolavé klouby často odhalíme, až když náš parťák začne kulhat. To už ale může být pozdě. Problémem u kloubních onemocnění je, že se nedají zcela vyléčit. Vzniklé obtíže lze pouze zmírnit či zpomalit opotřebování chrupavky např. užíváním kloubní výživy. Kloubu a chrupavce dodáme látky, ze kterých se chrupavka a kloubní tekutina skládá. 

Prevence je základ

Nejlepší je problémům předcházet, protože zanedbané klouby mohou psa nejen potrápit bolestmi, ale v horším případě přivést až na operační stůl. Ortopedická operace je bolestivá a pro majitele také velmi nákladná. Podíváme se na rizikové skupiny psů, u kterých se doporučuje být na pozoru:

velká a rychle rostoucí plemena
sportující, služební a nadměrně namáhaní psi
psi po operaci nebo po úrazu
psi se sklony ke kloubním problémům
starší psi a psi s nadváhou
 

Co pro klouby můžeme udělat my?

Můžeme jim dodat základní stavební složky důležité pro ochranu a obnovu chrupavky a pro zachování správných vlastností kloubní tekutiny. Výborným pomocníkem přesně pro tyto účely je kloubni výživa, kterou můžeme svým parťákům dodávat buď preventivně – doporučujeme u všech rizikových skupin psů, nebo pokud se již nějaký problém s klouby projevuje.

Důležité je rozpoznat začínající problém včas. Tyto tři varovné signály nám napoví, že už parťáka klouby pobolívají ještě předtím, než začne kulhat: hůř vstává z lehu, nechce se mu skákat, do schodů jde ztěžka.

Kyselina hyaluronová - skvělá nejen v kosmetice

Jak už to tak bývá, nic na světě není úplně jednoduché. Stejně tak je to i s kloubní výživou. Při výběru bychom měli být na pozoru a nejdříve prostudovat obsah účinných látek. Jednou z nejdůležitějších složek je kyselina hyaluronová v těle se běžně vyskytuje a z velké části tvoří kloubní tekutinu. Ta kloub promazává a zabraňuje kontaktu konců kostí - tím i bolesti při pohybu. Dokonce se používá v medicíně – lékaři aplikují kyselinu hyaluronovou ve formě injekcí přímo do kloubu.

Funkci kyseliny hyaluronové v kloubu lze přirovnat k oleji v motoru – promazává kloub. Kvalita oleje se s množstvím najetých kilometrů zhoršuje. S kyselinou hyaluronovou je to podobné, ve stáří, případně po úrazu kloubu, se kvalita kloubní tekutiny zhoršuje. Proto je potřeba tělu trochu pomoci tím, že mu kyselinu hyaluronovou dodáme externě. Tím dojde k obnovení kvality kloubní tekutiny a ke správnému promazání kloubu.

Pozor na přidaný cukr!

Pokud psa bolí klouby, omezí pohyb a má sklony přibývat na váze. Kila jsou pak další zátěž na klouby a ty ještě víc bolí. Vyberte raději kloubní výživu, která v sobě nemá přidaný cukr, ať nemusíte řešit kalorie navíc.

Ideální stav je, když váš parťák má kloubní výživu místo pamlsku. Nemusíte potom složitě vymýšlet, do čeho tabletku schovat. Někteří jedinci jsou schopni vypreparovat tabletku i z taveného sýra. Pokud se vám podaří najít chutnou kloubní výživu, máte vyhráno hned dvakrát. U svého parťáka si šplhnete, protože mu dáte dobrotu, zároveň pomůžete jeho kloubům.  Pouze se zdravými klouby si budete moci bez bolesti vychutnávat společné chvíle při hře nebo na procházce. 


Co dělat venku nebo při tréninku?

Při tréninku je dobré mít po ruce malé kousky něčeho dobrého, co odměňovaný nemusí moc dlouho kousat. Existují přípravky, například na bázi želatiny, které lze před procházkou nakrájet na drobné kousky a během tréninku, případně výcviku, je použít. Pokud si nakrájíte doporučenou denní dávku, budete mít i kontrolu nad množstvím, které odměňovaný dostane.
Aktivní zvíře – zdraví z východních Čech

Přesně takové pamlsky můžete najít pod značkou Aktivní zvíře. Všechny produkty jsou založené na kyselině hyaluronové a jsou v želatinovém základu, takže je můžete jednoduše nakrájet na menší kousky. Vhodným příkladem je kloubní výživa Geloren dog – želatinové kostičky, které jsou ovoněné uzenou šunkou. Tato vůně je pro psy velmi atraktivní, takže si ji zamilují. Kostičku můžete dát vcelku, například po tréninku jako odměnu. Nebo ji můžete nakrájet na malé kousky a podávat během tréninku.

Stejně fungují rovněž dentální tyčinky Kelparen. Lze je dávat buď v celku, kdy si s nimi pes pohraje a u žvýkání si zuby mechanicky očistí. Případně je lze rozkrájet na malé kousky. Tím, že v sobě obsahují aktivní látky, které působí ze žaludku, psi je nemusí nutně žvýkat. Pak už si nemusíte vybírat mezi odměnou a zdravím.
16.09.2019 | PR
  • Aktivní zvíře

    Veterinární přípravky Aktivní zvíře vyvíjí a dodává na trh česká výzkumná a výrobní firma Contipro. Jejich unikátní složení zajistí maximální péči o zdraví vašich domácích mazlíčků i užitkových zvířat. Společnost se na světové úrovni zabývá využitím kyseliny hyaluronové.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444