PRO100 - software pro navrhování nábytku a interiéru

Ideální pomocník pro truhlářské firmy

Software PRO100 firmy ÉCRU je určený pro projektování nábytku a navrhování interiérů. Tento na ovládání velmi jednoduchý program, pracující v prostředí MS Windows, je určen nejen prodejcům a bytovým architektům, ale především výrobcům, a to zejména menším truhlářským firmám a výrobcům kuchyní, na základě jejichž požadavků byl vyvíjen a postupně i inovován.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Software je vhodný rovněž na vytváření vestavěných skříní a projektování koupelen. Navrhování v něm se provádí intuitivně sestavováním nábytkových kusů z jednotlivých dílců (přířezů, desek) a prvků přímo v 3D prostoru. Software umožňuje zobrazení virtuálního prostoru v šesti různých pohledech (půdorys, čtyři stěny a axonometrie) a v perspektivě, kde je možné jeho plynulé natáčení kolem předem zvoleného bodu ve směru všech tří os, přibližování či oddalování (zoom) atd. Ovládání programu, navigace v 2D a 3D prostředí a veškeré činnosti související se změnou rozměru, tvaru a vzhledu objektů se provádí pomocí myši.


Od desky k nábytkové sestavě

Návrh nábytku a celého interiéru můžeme provádět dvěma základními způsoby, a sice tvorbou vlastních zcela nových modulů nebo použitím a modifikací již hotových prvků, nábytkových kusů či podsestav, uložených v bohatě zásobené knihovně. Najdete zde například sortiment výrobců kuchyňských spotřebičů značek Amica, Bosch, Brandt, Candy, Fagor, Siemens, Whirlpool a Teka. Pracovní desky pocházejí z nabídky firem Kronospan, Pfleiderer, Polyform nebo Top-Stone. V knihovně jsou uloženy např. také kuchyňská dvířka značek Grena, Eres, Wiech a sanitarní keramika Ravak, Roca a Kolo a mnoho dalších příkladových skříněk a komponentů, které můžete dále doplňovat a rozšiřovat.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Při projektování tzv. „od začátku“ pracujeme s již hotovým objektem - deskou, kterou si pouhým kliknutím umístíme na libovolnou plochu (stěnu, podlahu) virtuální místnosti. Můžeme ji kopírovat, pomocí myši libovolně přemisťovat po ploše nebo v prostoru, otáčet a naklápět. Požadované vlastnosti desky, jako je tloušťka, rozměry, tvar a dezén, můžeme spolu s jejím názvem nebo jiným způsobem označení (bok, půda, dno, police apod.) nadefinovat předem, anebo je můžeme změnit kdykoliv během práce. Tuto změnu lze provést buď parametricky, tzn. zadáním přesných údajů k příslušným parametrům, anebo mechanicky, tj. tažením pomocí myši, přičemž se automaticky přizpůsobují všechny rozměrové údaje.

K vytváření přesných nepravidelných tvarů, jako jsou různé lichoběžníky, víceúhelníky, ovály, oblouky a jejich kombinace, slouží editor tvaru, který zobrazuje kótování dílce včetně hodnot úhlů a poloměrů oblouků, důležitých pro jeho následnou výrobu. Navrhování nepravidelných dílců je možné dvěma způsoby: zadáním předem daných rozměrů a hodnot, na základě kterých nám program vygeneruje požadovaný tvar nebo ručním vytvarováním přímo v editoru s tím, že nám program automaticky vyhotoví výkres včetně všech potřebných kót. Objekt vytvořený v tomto nástroji lze následně exportovat do formátu *DXF nebo jako výkres do *JPG.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Dezén a barvu objektu změníme jednoduchým přetažením z vybraného vzorku v knihovně. Tento krok lze provést také hromadnou záměnou jedné barvy či textury za jinou(např. hromadná záměna kuchyňských dvířek), což se využívá zejména u většího počtu dílů stejného provedení, v závěrečné fázi návrhu, kdy se řeší konečná vizáž výrobků, při požadavku na rychlou záměnu vzhledu prvků v hotovém projektu apod.

Z vytvořených dílů sestavíme požadovaný nábytek, který můžeme vybavit dalšími doplňky z knihovny, jako jsou např. závěsy, úchytky, nožičky, drátěné programy, světla, kuchyňské spotřebiče apod. Hotový produkt (např. skříňku) si můžeme sami uložit do knihovny a kdykoliv v budoucnu ho použít jako základ pro vytvoření nové sestavy. Lze ho totiž libovolně modifikovat, tzn. měnit jeho povrchovou úpravu, vybavení, tvar i rozměry, aniž by se přitom jakkoliv změnila např. tloušťka desek, nadmíra zad pro zapuštění do drážky či polodrážky v korpusu, spára u vložených dveří apod.

Navržený nábytek můžeme zobrazit jako prostorový drátěný model, černobílou nebo barevnou skicu, s povrchovou texturou dřeva či jiným dezénem, s osvětlením a se stíny, s poloprůhledností apod.

Výsledný fotorealistický vizualizační návrh interiéru může zákazník dostat buď v tištěné podobě přímo z programu, anebo ve formě elektronického obrázku např. ve formátu JPEG v nastaveném rozlišení a měřítku. Pro výrobu je možné zhotovit také kótované nákresy.

Cenová kalkulace a optimalizace přířezů

Program PRO100 obsahuje funkci „výkazy a kalkulace“, která automaticky eviduje množství použitých přířezů včetně jejich rozměrů (kusovník) a dalších prvků z knihovny. Po vytvoření návrhu nám okamžitě spočítá spotřebu materiálu a na základě předem nadefinovaných údajů, jako je jednotková cena, mzda, režie a zisk, provede cenovou kalkulaci pro zákazníka. Veškeré změny prováděné v projektu se okamžitě projeví jak v kusovníku tak i v cenové kalkulaci.

Společnost ÉCRU Software má také vyvinutý samostatný optimalizační program „Nowy Rozkroj“, který spolupracuje s PRO100 (není však jeho součástí). Tento software je schopen importovat seznam přířezů ze zpracovaného projektu a na jeho podkladě vyhotovit optimální nářezové plány, důležité nejen pro vlastní výrobu, ale také pro nákup materiálu.

Oba programy jsou v češtině a jsou pravidelně prezentovány na veletrzích Nábytok a Bývanie a Lignum Expo v Nitře, Mobitex a Woodtec v Brně, Pragoligna v Praze.

Demo verze ke stažení zde: http://cs.ecrusoftware.com/demos.html
14.01.2008

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444