Osvětlení interiéru v 5 bodech

Zajít do obchodu a prostě něco koupit. Tak možná vypadá představa mnoha z vás, když přijde na řadu interiérové osvětlení. Jenže pořídit si osvětlení do interiéru, které vás po pár týdnech užívání nezklame, není až tak jednoduché. Přečtěte si 5 bodů, na které byste měli při vybírání interiérových svítidel myslet.

1. Kombinujte více typů osvětlení

Největší chyba, kterou můžete při výběru interiérového osvětlení udělat? Vybrat jenom jedno svítidlo. Koupit jedno světlo a umístit ho na strop doprostřed místnosti zní sice jednoduše, ale ve skutečnosti vám takto umístěné svítidlo příliš nepomůže, nedokáže totiž pokrýt celou místnost.

Osvětlit celý pokoj a zároveň funkčně pokrýt všechny činnosti, kterým se v dané místnosti věnujete, můžete jen pomocí kombinace několika různých svítidel. Odpočívat můžete při nepřímém osvětlení, sledovat televizi při tlumeném světle a na čtení využijete nastavitelnou lampu.

2. Nekazte si oči

Kazit si oči kvůli špatnému nebo žádnému osvětlení třeba při sledování televize je vcelku častým problémem českých domácností. Na přípravu jídla v kuchyni musíte vidět stejně dobře jako na žehlení. Pořiďte si tedy dostatečně silné svítidlo, které splní svůj účel a nebude jen levnou náhražkou.

3. Pozor na věrnost podání barev

Věrné zobrazení barev je důležité především v kuchyni, a to jak při přípravě pokrmů, tak při jejich podávání a konzumaci. Vybírejte proto světla s co nejvyšším indexem podání barev, takzvaným CRI. Ideální číslo, které byste měli hledat, je 100.

4. Rozptýlené světlo není přežitek

Rozptýlené světlo, které můžete snadno regulovat, není zbytečnost nebo příliš velký rozmar. V ložnici i v obývacím pokoji dokáže vytvořit potřebnou atmosféru. Hodí se také pro případy, kdy nechcete, aby vám světlo z monitoru počítače nebo z televize příliš tahalo oči.

5. Na bodovky v koupelně zapomeňte

V koupelně můžete z bezpečnostních důvodů umisťovat svítidla jen do určitých zón, dle jejich úrovně krytí a izolace proti vniknutí vody. Pokud chcete nasvítit třeba zrcadlo, nezapomeňte na to, že při použití bodových svítidel se jejich silné světlo bude odrážet v zrcadle a nepříjemně oslňovat.

Na osvětlení zrcadla tak raději použijte méně silné koupelnové svítidlo vedené po stranách samotného zrcadla.

Zajímají vás další rady a tipy? Čtěte blog odborníků na kvalitní osvětlení.
10.08.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444