Ošetřujeme dřevěné podlahy

Olej nebo lak?

Po povrchové úpravě je zapotřebí dřevěné podlahy chránit a udržovat tak, aby se po dlouhou dobu nezměnil jejich původní vzhled a užitná hodnota. Můžete si vybrat zda k ochraně povrchu použijete olejové, popřípadě olejo-voskové nebo lakové systémy. Který z nich si vybrat?

Olej
Tradiční ochranou dřevěné podlahy v interiéru je ošetření pomocí olejových systémů, které se po dlouhá léta příliš nezměnily. Mnoho projektantů jim dává přednost pro jejich přírodní původ. Při správné aplikaci a údržbě olejované podlahy získáme krásný vzhled přirozeného matového povrchu. Tmavé druhy dřev olej oživuje. Světlé typy (javor, jasan nebo buk), se musí pečlivě čistit a udržovat, protože je na nich nečistota viditelnější. Podlaháři musí při první aplikaci nanést olej v dostatečném množství a správným způsobem, v opačném případě dojde k rychlému znečištění podlahy. Podlaha napuštěná olejem poskytuje odolnost proti oděru, podobně jako je tomu u podlah ošetřených lakovými systémy.
 
Nevýhody
Olejované podlahy jsou málo odolné proti chemikáliím a stopám po gumových podrážkách bot, pokud nejsou dodatečně ošetřeny vosky a speciálním mýdlem. Proto oleje nejsou vhodné na podlahy restaurací, sportovních hal, jídelen a všude tam, kde hrozí potřísnění a nutnost pravidelné údržby. Čistící procedury, jako je mopování, leštění a jiné, olej odstraňují a zvyšují tak frekvenci aplikací ošetřujícího oleje. K jeho oblibě naopak přispívá fakt, že případné škrábance nejsou viditelné a hlubší stopy, (např.po jehlových podpatcích) se dají odstranit čištěním a místní opravou.
Sada přípravků pro povrchovou úpravu, čištění a údržbu dřevěných podlah

Lak
Lakovaný povrch je vysoce odolný proti oděru, atraktivní, nenáročný na údržbu i čištění a vybrat se dá z různých stupňů lesku. Díky možnostem moderních laků (např.Traffic), dostaneme téměř neviditelný matový povrch, takže podlaha vypadá jako naolejovaná. Podle představ projektanta, lze použít běžně dostupné lakové systémy s výběrem matu, polomatu i lesku. Laky mají protikluzné vlastnosti podle různých požadovaných norem, jako třeba DIN 18 032 část. 4, a jsou vhodné pro aplikace na sportovní podlahy s výhodou označování hracích polí mezi laky a tím i ochranou těchto značení vrchním lakem proti oděru.

Zcela podstatný rozdíl je v jejich čištění a údržbě. Pokud je prostor vybaven dostatečnými čistícími zónami a provádí se dobré základní čištění, lze lak po několika letech jen tzv. mezibrousit a znovu přelakovat. Aby si pěkný vzhled udržely podlahy ošetřené olejem,  provádí se poměrně náročná údržba, závisející na stupni a účelu provozního zatížení podlahy i na režimu čištění. (V prostorech pro veřejnost je třeba podlahy ošetřené olejem přeolejovat a převoskovat v průběhu jednoho roku dva až třikrát).
 
Shrnutí
Volbu povrchové úpravy dřevěných podlah ovlivňují estetické aspekty, proto je těžké doporučit jednoznačně buďto lak nebo olej. Vždy však záleží na předchozích zkušenostech. Hlavní problém spočívá v kontinuální údržbě olejované podlahy a v podrobném vysvětlení provozních podmínek zákazníkovi. V případě nevhodné volby lze olejovanou podlahu, kterou chce zákazník upravit lakem, po 6 měsících přebrousit až na holé dřevo, přetmelit a přelakovat postupem běžným při renovacích.


Více informací najdete na adrese www.bona.cz

14.02.2007 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444