Originální, rychlé a úsporné stavění

Dřevostavba v Antarktidě

Na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě byla letos v únoru 2007 oficiálně otevřena a zároveň pokřtěna česká vědecká polární stanice Johanna Gregora Mendela. Naše antarktická základna má špičkovou úroveň, při stavbě byly použity nejmodernější technologie využívání obnovitelných zdrojů energie a také originální stavební materiál systém K-KONTROL. Toto technické řešení stavby přineslo mimořádnou energetickou úspornost objektu.

Hlavním prvkem systému K-KONTROL, jehož výrobcem je česká společnost CZECH PAN, je nosný konstrukční panel. Skládá se ze statického pláště a izolačního jádra ze stabilizovaného samozhášivého polystyrénu. Statický plášť tvoří světově unikátní dřevoštěpkové desky OSB.

Systém K-KONTROL je výborným řešením pro soudobé stavebnictví. Lze ho použít při stavbě rodinných domů i v komerční a průmyslové výstavbě. K-KONTROL může být jediným systémem pro daný objekt nebo ho lze začlenit do jiných konstrukčních metod bez ohledu na to, zda se jedná o novou výstavbu či rekonstrukci. Systémem K-KONTROL je možné stavět do výše tří podlaží.

Při použití K-KONTROL systému je zatížení základové spáry nižší ve srovnání s výstavbou tradičním způsobem – váha největšího panelu dosahuje hodnoty do 29 kg/m2. To znamená, že manipulace s prvky tohoto systému je jednoduchá a nevyžaduje nákladnou technologii na montáž a zařízení staveniště.

Sendvičové panely K-KONTROL jsou nesmírně variabilním materiálem. Mají tyto základní rozměry: 1250 mm x 2 500 mm,1250 mm x 3 000 mm a 1250 mm x 5 000 mm. Lze je modifikovat podle potřeby, bez problémů se přizpůsobí nejrůznějším požadavkům.

Panely systému K-KONTROL se velice dobře „snášejí“ s jinými materiály, takže typ střešní krytiny, okna, omítky atd. záleží pouze na přání zadavatele. Obvodové stěny z panelů K-KONTROL mají menší tloušťku než u zděné výstavby, na stejně velké zastavěné ploše tak získáváte víc metrů užitné plochy.

Objekt z panelů K-KONTROL se dá velice rychle „seskládat“ jako stavebnice, proto je možné dobu výstavby maximálně zkrátit až na několik málo měsíců. Samozřejmě záleží na velikosti stavby a také na tom, zda si vyberete typový dům nebo originální stavbu „šitou“ podle vašeho přání. Další výhodou K-KONTROL systému je, že z něj lze pořizovat i interiérové prvky jako podlahy, stěny a stropy. K-KONTROL patří k tzv. „suchým procesům“, což umožňuje celoroční výstavbu.

Z hlediska stavební fyziky musí být v každém interiéru parozábrana, aby vlhkost nepronikala do konstrukce. Panely systému K-KONTROL fungují jako parozábrana samy o sobě. Nepropouštějí vlhkost ani vzduch. Mikroventilaci lze zajistit například řešením konstrukce oken, ale ideálním řešením je řízené větrání, jež zajišťuje vzduchovou výměnu trvale a pouze v minimálním nutném množství. Nevznikají tak nadměrné energetické ztráty a nehrozí zhoršení kvality vnitřního vzduchu. Dům z panelů systému K-KONTROL se tak stává výrazně energeticky úspornější.



Výhody dřevostaveb jsou nesporné. Patří k nim zcela určitě cena, rychlost výstavby, energetické úspory. A samozřejmě také ekologie. Dřevo nevyvolává tak vysoké nároky na zpracování druhotných energií jako jiné materiály, ať už jsou to keramické cihly, beton nebo jim podobné výrobky. Dřevo je dokonale recyklovatelný materiál. Navíc strom po dobu svého růstu nejen krášlí krajinu, ale také produkuje kyslík a spotřebovává oxid uhličitý.

Moderní světová architektura používá dřevo ve stále rostoucí míře. Dřevostavby jednoznačně prokázaly své nesporné výhody a dřevo je považováno za stavební a konstrukční materiál třetího tisíciletí.

Společnost CZECH PAN ve spolupráci se svými certifikovanými partnery realizuje dřevostavby ze systému K-KONTROL po celé ČR už 10 let k naprosté spokojenosti svých klientů.

 

 


bydlinek Z Bydlínkova cestopisu

Zmínka o české vědecké stanici na Ostrově Jamese Rosse připomněla Bydlínkovi dobrodružné cesty muže, jehož jméno ostrov nese. Sir James Clark Ross byl námořní kapitán a talentovaný vědec, jehož nejčastějším bydlištěm byla paluba lodi. Poprvé se plavil už ve svých 11 letech. Se svým strýcem Johnem Rossem se později mj. zúčastnil arktické výpravy Edwarda Parryho a byl to právě on, komu se roku 1831 podařilo určit přesně polohu severního magnetického pólu, k němuž míří střelky všech kompasů. Do Antarktidy se vydal v letech 1839 - 1843 a prováděl tu měření teploty mořské vody, mořské hloubky a zaznamenal řadu pozoruhodných meteorologických údajů.
19.07.2007 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444