Okna, dveře, schodiště

Okna a dveře jsou vlastně výplněmi stavebních otvorů. Z hlediska bezpečnosti a také z pohledu tepelných ztrát patří k nejslabším místům bytu. Stranou však nelze nechat ani estetický dojem. Hezká okna a perfektní dveře do značné míry pozitivně či negativně ovlivňují celkový dojem bytu. Oč útulněji působí slunná místnost s velkými okny či prosklenou stěnou než nějaká temnice...

Okna mohou být dřevěná, plastová, kovová, střešní, výkyvná, výklopná, jednoduchá, zdvojená, s parapetem, bez parapetu, vnější, vnitřní. Iniciativě se meze nekladou. Už i u nás se ujímají žaluzie jako architektonický doplněk. A také žaluzií je co do způsobu řešení řada. Vertikální, obloukové, šikmé či horizontální.
Výměna dveří za nové nepatří sice k nejlevnějším záležitostem, ale není možné pominout zabezpečení vstupních bytových dveří. Svěřte proto svoje vstupní dveře do rukou odborníků. Předností cylindrické vložky v zámku dveří je fakt, že jsou obtížně překonatelné klasickými zlodějskými prostředky. Kvalitní vložky zabraňují vloupání navrtáním. Zajištěním bytu je i řetěz, který má zabránit násilnému otevření pootevřených dveří. Dalším řešením je instalace druhého zámku v kombinaci s ramenem závory. Dveřní kukátko se širokoúhlou optikou zase umožní získat informace o tom, kdo je za dveřmi. Sériově vyráběné dveře ze dřeva, plastů či kovu jsou levnější než dveře atypické (například obloukové, prosklené). Levnější jsou i jednokřídlé oproti dvoukřídlým. S vyšší cenou musí počítat také ti, kteří se rozhodnou pro dveře otočné, posuvné či jiné - atypické, dělané "na míru". Vhodná je i výměna zárubní.
Na schody a schodiště jsou kladeny požadavky technické, provozní, bezpečnostní i funkční, a nezanedbatelné jsou také nároky na snadnou a rychlou údržbu. Schodiště je prostor natolik komplikovaný, že jej nelze řešit samostatně. Provoz schodišť navazuje na další komunikace, souvisí s charakterem domu či bytu a je proto součástí řešení již při návrhu domu či bytu. Schodiště mohou být dle materiálu dřevěná, kamenná, cihlová, betonová, železobetonová, kovová, kombinovaná. Podle technologie tradiční - monolitická, montovaná - používají se u panelové výstavby nebo kombinovaná.
20.12.2002 | Olga Koníčková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444