Odborník radí, jak správně větrat v bytových domech

Někdo větrá málo, někdo to s větráním přehání. Přesné normy na větrání prakticky chybí, vychází se z obecných pravidel, která jsou ovšem nepřehledná. Navíc do toho zásadně promlouvají různá nařízení z Evropské unie ohledně úspor energií atd. Ať jsou však nařízení na větrání jakákoliv, vždy je zcela zásadní, aby každému jednotlivci prostředí, ve kterém žije, vyhovovalo.

V požadavku na větrání se totiž lidé zcela zásadně odlišují. Někdo upřednostňuje teplý vyhřátý prostor, jiný má rád chladnou stinnou místnost. Všechny lidi by ale zásadně měla zajímat kvalita vzduchu v místnosti. Jednou věcí je teplota vzduchu, zde se v požadavcích lišíme člověk od člověka, ale z hlediska kvality vzduchu už bychom měli zpozornět všichni. 

Kvalitní vzduch by totiž měl obsahovat důležité složky pro náš život, měl by obsahovat dostatek čerstvého kyslíku a dalších přínosných látek, aby naše tělo nestrádalo a bylo schopno plně fungovat bez omezení, jako byste byli ve venkovním přirozeném prostředí.

A zde máme zásadní deficit, protože téměř každý člověk v bytovém domě zapomíná na trvalý přísun čerstvého vzduchu. Ano, někteří lidé větrají často, jiní okna celý rok neotevřou. Ale prakticky oboje je špatně. 

Kde je cesta? To samozřejmě ukáže až čas, nicméně momentálně asi jediným dostupným řešením správného větrání v bytových domech je použití větracích jednotek s rekuperačním výměníkem. Jednoduše se jedná o aktivní způsob větrání, kde se přes jednotku přivádí čerstvý vzduch z venkovního prostředí, vyčištěný pomocí filtrů o nežádoucí prach, pyl nebo i pachy a současně je odváděn vzduch znečištěný, vydýchaný, plný CO2 a dalších jedovatých plynů. 

Hlavním přínosem tohoto větrání je fáze tzv. rekuperace, tzn. že odcházející znečištěný teplý vzduch projde rekuperačním výměníkem (takovým speciálním filtrem), kde předá přes membránu svoje teplo čerstvému chladnému vzduchu z venku. Docílí se tak toho, že ztratíte naprosté minimum tepla (v ideálním případě ztratíte jen méně než 10 %) a zbytek tepla se předá čerstvému vzduchu. Docílíte tak toho, že v bytě provádíte trvalou výměnu vydýchaného vlhkého vzduchu za vzduch nový čerstvý (vyvětráte velmi kvalitně) a přitom neztratíte téměř žádné teplo. Nová generace rekuperačních jednotek již pracuje s velmi dobrou účinností a přitom celkové náklady na provoz (především spotřeba pohonných ventilátorů) jsou velmi malé v řádech několika watů. Celkový přínos jednotky je velmi atraktivní a to jak po stránce zdraví, tak i po stránce finanční. Uspoříte za teplo, které byste jinak vypustili oknem pryč. Především pro ložnice a obývací pokoje je rekuperace velmi užitečná.

V případě, že nyní nebo dlouhodobě již uvažujete o rekuperační jednotce a to jak jednotce lokální, pro jednotlivé místnosti přes zeď, nebo o jednotce centrální s jednou centrálou a rozvody po bytech, určitě navštivte stránky www.abc-rekuperace.cz, kde se dozvíte jaké možnosti větrání máte a jaké přednosti mají jednotlivé systémy.

Zajímavým tipem je úplně nový typ kvalitní lokální jednotky od holandské firmy Brink Air70. Právě ten může být pro váš byt ideální volbou. Jednotka je relativně malá, velmi tichá a pracuje s velmi vysokou efektivitou. A přitom cena se pohybuje v běžných standardech. Vlastní instalace je velmi jednoduchá. Jednotka nepotřebuje žádné složité rozvody, stačí vytvořený otvor přes vnější zeď o velikosti cca 250 mm, do kterého se zařízení vloží a zapojí do běžné zásuvky na 220 V. Vlastní ovládání již provádíte na jednotce nebo na dálkovém ovládání. Navíc k jednotce můžete připnout spoustu ovládacích čidel, která vám celý proces větrání usnadní a zautomatizují.

A v případě, kdy míváte v bytě problém s přehříváním v letních měsících, je možné instalovat pro změnu klimatizační jednotku bytovou, která se odlišuje od standardních tím, že nemá tu nevzhlednou a neskladnou venkovní jednotku, kterou často není kam umístit. Tento nový typ klimatizace UNICO od italské firmy Olimpia Splendid obsahuje pouze vnitřní jednotku, která obsahuje vše důležité pro její provoz. Jednotka je velmi dobře odhlučněna a výkon optimalizován, abyste nebyli jejím provozem v bytě nějak nepříjemně rušeni. 

Vlastní instalace nemůže být jednodušší, protože vám stačí vytvořit do vnější zdi dva otvory (přívodní a odvodní) o průměru 160 mm a v bytě jen na nosný rámeček posadit jednotku. Provoz je opět na standardních 220 V a spotřeba velmi nízká vzhledem k její účinnosti. Vzhled jednotky je také velmi decentní.  


Tato velmi oblíbená jednotka je představena na specializovaných stránkách www.abc-klimatizace.cz

Závěr: Dnes jsme se zmínili o dvou nových větracích jednotkách (rekuperační či klimatizační), které umožňují kvalitnější a příjemnější žití v bytovém domě a přitom jsou cenově zcela dostupné. 
Zkusme se zamyslet nad naším životním prostorem, jestli žijeme ve zdravém prostředí, jestli nejsme unaveni, nebo netrpíme alergiemi a dalšími nemocemi jen kvůli tomu, že máme celý život v bytě, v práci, ve škole nedostatečně kvalitní vzduch.

Autor: Ing. Radim Otýpka, radim.otypka@abcweb.cz
20.10.2016 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444