Odborník radí, jak na výběr kvalitní matrace

Kvalita spánku závisí na vhodně vybrané matraci. Není však jednoduché se v nabídce nejrůznějších modelů zorientovat a vybrat tu nejlepší. Je sice pravda, že jsme zahlceni informacemi z médií, známe řadu výrobců, máme ponětí o tom, z jakých materiálů se matrace vyrábějí, ale pokud se máme rozhodnout pro jednu, která nám bude vyhovovat, často tápeme.

Proto jsme pro vás spolu s odborníkem p. Rostislavem Grossmannem, majitelem jedné z největších českých společností vyrábějící u nás zdravotní matrace, připravili přehled, na co se při výběru matrace soustředit. Věříme, že vám tyto informace pomohou nalézt tu nejlepší matraci, se kterou budete maximálně spokojení.

1. Materiál matrace

Matrace se v zásadě odlišují vlastnostmi materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. Pořídit můžete pružinové Bonell, které jsou ideální pro ty, jež preferují tvrdší lůžko, a také pro těžší váhové kategorie. Modernější podobou pružinových matrací jsou taštičkové matrace, kde systém pružin samostatně zašitých v netkané textilíi umožňuje každé pružině individuálně reagovat na nerovnost těla. Tím zajistí optimální rozložení hmotnosti celého těla. Nabízejí komfort a nejlepší cirkulaci vzduchu. Klasikou jsou pěnové matrace (z PUR pěny), jež jsou cenově velmi výhodné a jsou určeny těm, co mají rádi měkký povrch. Kromě pružinových a PUR matrací můžete pořídit také latexové matrace, které sice nejsou na našem trhu tak dlouho, nicméně jsou nejluxusnější a nejkomfortnější. Velkou výhodou je bodová elasticita, dokonale podpírají tělo a mají vynikající prodyšnost. Velmi populární jsou v poslední době i matrace z paměťové pěny. Tato pěna se dokáže přesně přizpůsobit tvaru těla a vytvořit tak oporu páteře v té nejideálnější poloze. Vyniká výraznou prodyšností a tvarovou stálostí. K dostání jsou také matrace ze studené pěny, které mají výbornou elasticitu, tvarovou stálost a oproti klasickým PUR matracím mají mnohem delší životnost. Pořídit můžete třeba také antibakteriální matrace. Jak už z názvu vyplývá, jsou antibakteriální a tudíž vhodné pro alergiky a astmatiky.

„Pokud bych měl doporučit, jaký materiál pro vaši matraci zvolit, určitě je to latex. V současné době je to nejluxusnější materiál s vynikajícími vlastnostmi. S latexovými matracemi v podstatě nemůžete být nespokojení. My je v nabídce máme samozřejmě také. Mezi nejprodávanější se řadí modely JANA, XENA, LATEX ROYAL,“ řekl p.Grossmann.
Luxusní latexová matrace Xena, cena: 7140 Kč (www.grossmann-matrace.cz)Luxusní latexová matrace Xena, cena: 7140 Kč www.grossmann-matrace.cz

2. Tvrdost matrace

Tvrdost, nebo-li tuhost matrace je velice důležitým ukazatelem. Každý výrobce by měl u matrace uvést, jakou tuhost má. Matrace můžete pořídit od extrémně měkkých po extrémně tvrdé. Dobrou variantou je matrace, jež disponují různou tuhostí z každé strany, takže lze zvolit takovou, která vám vyhovuje více.

„Nejprodávanější jsou matrace se středně tvrdou tuhostí. Záleží však na tom, na jakém povrchu jste zvyklí spát vy. Proto není nikdy na škodu si matraci osobně vyzkoušet a zjistit, zda vám tvrdost vyhovuje. U nás tak můžete učinit v některém showroomu v Opavě, Ostravě nebo Brně. Jestliže si matraci objednáte skrze internetové stránky, rovněž nabízíme možnost matraci si vyzkoušet a do 30 dní je možné ji vrátit,“ dodal p.Grossmann.
Viscoelastická matrace DONAU VISCO - konstrukce matrace je oboustranná s rozdílnou tuhostí, cena: 5950 Kč (www.grossmann-matrace.cz)Viscoelastická matrace DONAU VISCO - konstrukce matrace je oboustranná s rozdílnou tuhostí, cena: 5950 Kč  www.grossmann-matrace.cz

3. Hmotnost zákazníka

Při výběru matrace je potřeba také přihlédnout k vaší váze. „U našich matrací je vždy uvedena maximální doporučená zátěž. Všímejte si tedy i této informace,“ doporučil p.Grossmann.

4. Věk zákazníka

Ač se tak nemusí zdát, i věk hraje při výběru matrace roli. Odlišné jsou matrace určené pro děti, jiné zase více vyhovují seniorům. „Děti potřebují pro svůj zdravý růst a kvalitní vývoj spíše pevnější matrace, ideální jsou matrace pěnové. Proto máme i speciální nabídku matrací pro děti. Mladí lidí mají největší zájem o tužší spaní, ale čím člověk stárne, upřednostní spíše lůžko měkčí a elastičtější. Matrace by měla být rovněž kombinována s lamelovým roštem,“ vysvětlil p. Grossmann.
Dětská PUR matrace vyrobená ze značkové Německé pěny EuroFoam®, která dosahuje vlastností studených pěn, cena: 668 Kč (www.grossmann-matrace.cz)Dětská PUR matrace vyrobená ze značkové Německé pěny EuroFoam®, která dosahuje vlastností studených pěn, cena: 668 Kč  www.grossmann-matrace.cz

5. Uložení matrace

Matrace by neměla ležet na pevné desce, neboť tak nedochází ke správnému provětrávání. Mnohem lepší než pevné desky, jsou laťkové nebo lamelové rošty. Ty lamelové napomáhají k tomu, abyste z matrace využili její nejlepší vlastnosti. Ta se pak lépe tělu přizpůsobí.

6. Užívání matrace

Jakmile budete matraci kupovat, rovněž si ujasněte, jak ji budete užívat, resp. do jakého prostředí je určena. Některé matrace jsou totiž vhodné třeba jen pro příležitostné spaní, například do chat, ubytoven a hotelů. „Majitelé ubytovacích zařízení u nás nejčastěji kupují polyuretanové nebo pružinové,“ řekl p. Grossmann. „Třeba do studentských lůžek jsou ideální sendvičové matrace, které toho více vydrží. Na takových se může student připravovat na zkoušky, relaxovat a spát,“ dodal.

7. Potah matrace

U matrací se klade důraz nejen na její obsah, ale i potah. Ten by měl být v každém případě snímatelný, aby jej bylo možné kdykoliv vyprat. Látky na potahy jsou obvykle dodávány od zahraničních firem. „Na naše matrace používáme látky Aloe Vera, Sanitized, Silver Protect, Bamboo a Tencel od kvalitních zahraničních výrobců. Potahy si pak šijeme sami a můžeme ovlivnit jejich gramáž. Čím je vyšší, tím je potah kvalitnější. A o to se u nás snažíme. Samozřejmostí je možnost potah z matrace sundat a vyprat. Z hygienického pohledu ani neuvažujeme o potazích, jež jsou napevno,“ řekl p. Grossmann.

Máme pro vás ještě jednu radu na závěr. Každý z nás má potřeby jiné a pokud budete kupovat matrace do manželské postele, klidně můžete mít oba tu svou a přitom zcela jinou. Stačí, když bude výška matrace shodná, ale konkrétní model může být odlišný. Tak docílíte toho, že budete oba mít tu nejlepší matraci. U společnosti Grossmann je samozřejmostí výroba všech atypických rozměrů matrací a jsou schopni přesně vyrobit matraci i na výšku podle požadavků klienta.
15.04.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444