Ochlazovač vzduchu poskytuje úlevu od veder

Možná jste se již setkali s ochlazovačem vzduchu, ale nevěděli jste, kam ho máte správně zařadit. Jedná se vlastně o zařízení, které představuje něco mezi klimatizací a ventilátorem. Designově připomíná mobilní klimatizaci, ale oproti ní je tu jeden zásadní rozdíl, a to, jakým způsobem obě zařízení ochlazují vzduch. Zatímco klimatizace totiž vzduch ochlazuje pomocí chladící kapaliny, ochlazovač ho ochlazuje pomocí chladící vložky, kterou většinou tvoří voda nebo led.

Rozdíly oproti mobilní klimatizaci


Vzhledem k tomu, že ochlazovač vzduchu vypadá podobně jako mobilní klimatizace, mohli byste si obě zařízení snadno splést. Mezi nimi jsou ovšem některé zásadní rozdíly.


Tip: Moderní ochlazovače nabízí řadu důležitých funkcí jako dálkové ovládání, funkci ionizace, časovač pro automatické vypnutí, režim SLEEP nebo třeba režim „přírodního vánku“.


Kam se hodí ochlazovač?


Ideální je použití ochlazovače v prostředí, ve kterém je nízká vlhkost vzduchu. Na rozdíl od klimatizace totiž vzduch zvlhčuje. Pokud tedy máte doma výrazně suchý vzduch, a ještě si koupíte klimatizaci, počítejte s tím, že vaše relativní vlhkost ještě více klesne. Suché prostředí se pak může odrazit na vašem zdraví. Se suchým vzduchem bývají spojené zdravotní problémy typu škrábání v krku, bolesti hlavy, vysušené sliznice, kašel apod. Než si tedy koupíme klimatizaci nebo ochlazovač, zjistěte si, jaká je vlhkost vzduchu ve vaší domácnosti. Ta ideální je přitom mezi 40 a 60 %. Pokud máte vlhkost nižší, dejte přednost ochlazovači, ale při vyšší vlhkosti bude pro vás nejlepší volbou klimatizace.

Tip: Vlhké prostředí je úrodná půda pro roztoče a plísně. Jak se vlhkosti zbavit si přečtěte v článku: Proč bojovat s vysokou vlhkostí.


Údržba ochlazovače vzduchu


Údržba ochlazovače vzduchu je naprosto jednoduchá. Zásobník vody čistěte přibližně jednou týdně běžným saponátem a nezapomeňte přitom vyčistit i prachový filtr a panel na odpařování. Četnost údržby se ale může lišit mezi jednotlivými typy, čtěte tedy vždy návod k použití. Jednou za tři roky se také doporučuje vyměnit panel na odpařování, kvůli zachování účinnost přístroje.
27.08.2020 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444