Ochladí dům i město. Využijte dotace na zelené střechy

Zelené střechy jsou téma, na které jste v poslední době nemohli nenarazit – zvlášť pokud plánujete stavět nebo rekonstruovat. Proč se do nich pouští stále více lidí? A jak dosáhnout na dotace? Na to jsme se zeptali firmy Mapei, výrobce stavební chemie, který má se zelenými střechami zkušenosti.

  • Ve zkratce: Co jsou to zelené střechy?
    Střechy pokryté vegetací. Může jít o bezúdržbové mechy a traviny (takovým střechám se říká extenzivní), ale také o plnohodnotné zahrady se stromy, keři a okrasnými rostlinami (intenzivní zelené střechy).

Střecha, která šetří a chrání dům před přehříváním

Každý, kdo někdy bydlel ve střešním bytě, ví, jaké peklo může být horká letní noc. Právě tento problém zelená střecha řeší. Izoluje dům svrchu, absorbuje teplo a chrání tak byt před přehříváním.
 
Pomáhá i v zimě, kdy opět funguje jako izolace, a tak udržuje teplo v bytě a snižuje vaše výdaje za vytápění.
 
Mapei radí: Zelená střecha může být absolutně bezúdržbová, pokud zvolíte extenzivní typ. Zároveň ale můžete získat zahradu, která je v centru města luxus. Vaše možnosti ovlivní nosnost střechy, a tedy to, jak silnou vrstvu substrátu a rostlin zvládne.
 

Záchrana pro města?

Na zelenou střechu můžete dokonce získat dotaci. Proč je zeleň na střechách tolik podporovaná? Především pro svůj pozitivní vliv na klima ve městě.
 
Města, která se v létě přehřívají, nutně potřebují zeleň. A právě střechy, které běžně jen odráží teplo a zhoršují situaci, se můžou stát zelenými plochami, které města zachrání. Zeleň na střechách totiž:
 
  • Pohlcuje teplo, a tak město ochlazuje.
  • Zachycuje vodu a vrací ji do krajiny postupně, takže se nepřetěžují kanalizace.
  • Čistí vzduch od prachu a nečistot a mírní zatížení emisemi CO2.
 
Mapei radí: Pokud vás zajímají zelené střechy, jejich výhody a možnosti, přečtěte si podrobnější článek v našem magazínu.
 

 

Jak na dotace?

Pravidla pro dotace na zelené střechy určuje program Nová zelená úsporám. V rámci něj získáte 500 Kč/m2 zelené střechy, pokud splníte následující podmínky:
 
  • Vegetační vrstva zelené střechy bude alespoň 8 cm silná a bude ji tvořit substrát určený na zelené střechy.
  • Použijete alespoň 5 trvale udržitelných rostlinných druhů.
  • Vegetace bude tvořit minimálně 2/3 plochy.
  • Pokud se rozhodnete pro intenzivní zelenou střechu, zajistíte si systém zavlažování tak, abyste nemuseli využívat veřejnou vodovodní síť.
 
Ale pozor, pokud stavíte v Brně, můžete na dotacích získat výrazně víc: 900–1400 Kč/m2. Co musíte splňovat?
 
  • Plocha zelené střechy musí být 10 - 1000 m2.
  • Zeleň tvoří aspoň 80 % plochy.
  • Střecha nepotřebuje zavlažovat, vystačí si s dešťovou vodou.
 
Mapei radí: Nastudujte si všechna pravidla a podmínky. Pokud žádáte v rámci programu Nová zelená úsporám, doporučujeme si projít pokyny pro žadatele, pro obyvatele Brna potom dokument k dotačnímu programu.

 

Nestačí nasypat na střechu hlínu

Jestli už se chystáte objednávat substrát a vysázet na střeše rajskou zahradu, zpomalte. Zelená střecha, která je bezproblémová a vydrží, má několik vrstev, které by měl navrhnout odborník. Doporučujeme i na samotnou realizaci přizvat řemeslníka, zásadní je především hydroizolace. O výsadbu se samozřejmě můžete postarat sami.
 


Mapei radí: Při každé stavbě a rekonstrukci je zásadní poctivá a trpělivá práce a kvalitní stavební chemie. Doporučujeme najít si řemeslníka pro realizaci na naší mapě – všichni uvedení řemeslníci pracují s ověřenými produkty a pravidelně se zúčastňují školení, takže budou vědět, co střecha ve vašem případě musí mít.
 
 
18.07.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444