O krásách černého řemesla

V Paláci šlechtičen v Brně je až do konce tohoto kalendářního roku ke zhlédnutí zajímavá a atraktivně realizovaná výstava nazvaná Černé řemeslo aneb Není muže nad kováře.

Kovářská dílna s maketou výhně, kovadlinou, kladivy, kleštěmi a dalším nářadím je jednou  z mnoha pozoruhodných položek expozice, která provází návštěvníky dějinami kovářství a poskytuje zároveň poučení o technologiích, používaném materiálu, nářadí i o výrobcích a jejich funkci.
Citát z básně Františka Ladislava Riegra, který zvolila autorka výstavy dr. Jarmila Pechová jako její podnázev,  není zdaleka jedinou slovesnou připomínkou důležitosti prastarého řemesla. Díky desítkám lidových písní a říkanek víme dodnes, jak ceněným řemeslem kovářství bylo; jeho mistři jsou také úctyhodnými postavami v nejedné pohádce. Ostatně Rieger byl spíš než básník velmi vzdělaný národohospodář a věděl tedy dobře, o čem mluví. Bez kovářských výrobků by se kdysi docela zastavil život. A právě připomenout význam a šíři kovářské výroby zejména na venkově je jedním z hlavních cílů výstavy.

Hned po vstupu do expozice narazíte na jeden z nejvýraznějších exponátů, kterým je model keltské tavicí pece - tak dávnou tradici kovářství na našem území má. Navazují ukázky cenného archeologického materiálu - kované  předměty a nářadí z keltského, velkomoravského a středověkého období. Další z oddílů výstavy je věnován kovářství v době rozkvětu cechovních řemesel. K hmotným dokladům o vývoji kovářství pak postupně přibývá materiál listinný - ceníky, účetní knihy, výuční listy, reklamy a další tiskoviny. Kováři zhotovovali či okovávali nářadí k obdělávání půdy, chovu dobytka, ke sklizni obilí, ale třeba taky pro lnářství a vinohradnictví. Bez kovářských prací by se nerozvíjela ani jiná řemesla – třeba truhlářství – a nebylo by ani dopravních prostředků - vozové kování je speciální kapitolou výstavy. Svoje místo má na výstavě i podkovářství, jemuž se u nás až do začátku 2. světové války mj, věnovali také romští řemeslníci.
Příjemně koncipovanou výstavu v brněnském Paláci šlechtičen doplňují ukázky prací našich současných uměleckých kovářů  - Leopolda Habermanna, Milana Michny, Karla Krepe, Pavla Tasovského a dalších.

Fotografie:http://www.mzm.cz/mzm/expozice/palac_slechticen.html

 

11.10.2004 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444