Nový kabát pro staré budovy

Sokl před opravou. Foto: Dörken

Sokl před opravou. Foto: Dörken

Řešení, které umožňuje dokonalou sanaci vnějších soklů, nabízí mezi novinkami v sortimentu svých výrobků firma Dörken. Použití systému DELTA®-PT představuje v porovnání s běžnými sanačními maltami dlouhodobé řešení, spolehlivě překlene trhliny a výkvěty a je idálním základem pro dekorativní vzhled soklu.

Perfektního výsledku je dosaženo účinnou kombinací se speciální maltou PREMIX – FASO LM.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Sokl opravený pomocí DELTA®-PT. Foto: Dörken

Při sanaci je třeba stávající omítku odstranit, plochu očistit a spáry ve zdivu do hloubky cca 20 mm proškrábnout. Spára, případně celá plocha omítky se pak omítne pomocí malty PREMIX Z-SAN 30 nebo Z-SAN 30V.

DELTA®-PT se montuje dle obvyklých zvyklostí na plochu soklu. Při omítnutém povrchu se kotví v rastru 30 x 30 cm, chcete-li použit keramický obklad, potom v
rastru 20 x 20 cm. Fólie je v dolní i horní hraně zakončena provětrávacím DELTA®-PT-Profilem, dle potřeby se tento profil pokládá i ze strany soklu.

Nakonec se ve dvou vrstvách nanáší omítka PREMIX FASO LM: směs se cca 2 minuty míchá s vodou (0,23-0,25 l/kg = 5,7-6,3 l/pytel směsi), 2 minuty se nechá odpočinout a znovu se promíchá. Doba zpracovatelnosti je ca. 45 minut od smíchání s vodou.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Obrázek: Dörken

První vrstva malty se nanese hladítkem až do struktury nopů. Druhá vrstva se nanáší po přibližně 10 dnech do výše profilu. Teplota zpracování od +5°Cdo +35°C. Povrch se hladítkem upraví tak, aby se nakonec mohl přeštukovat maltou PREMIX FASO 105E.

Plochu soklu je třeba dilatovat vždy po 1,5-2 metrech. Dilatační spára by měla být proříznuta v šíři ca. 3 mm, přičemž se nesmí poškodit fólie DELTA®-PT. Do dilatační spáry se vkládá těsnicí provazec a spára se nakonec zatmelí pomocí tmelu na bázi silikonu, akrylátu nebo PU-těsnicí hmotou. Při čistém zpracování tmelu jsou dilatační spáry prakticky neviditelné.

 

Široké spektrum spolehlivých výrobků firmy Dörken známých na trhu pod značkou Delta se vyrábí v několika základních řadách. Jde o promyšlené systémy ochrany spodní stavby, fólie pro šikmé střechy se systémovými doplňky, ochranné plachty a plachty na lešení a také zahradní a jezírkové fólie.

01.06.2007 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444