Nový domov 2004

Bytový dům roku 2004 v Praze-Podolí

Bytový dům roku 2004 v Praze-Podolí

Inspirace pro originální a vkusné stavění

Kdo u nás v roce 2004 vytvořil  nejpříjemnější nové bydlení? Na tuto otázku by mj. mohly odpovědět výsledky architektonické soutěže Nový domov, kterou vyhlašuje Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Českou komorou architektů s cílem ocenit a popularizovat kvalitní realizace obytných budov především s ohledem na konečného uživatele. Letos se konal její třetí ročník a jeho vítězové jsou známi od konce minulého týdne.

Rodinný dům Dobřejovice

Bytový dům roku 2004 v Praze-Podolí

Soutěž je vypisována ve čtyřech  kategoriích - novostavba rodinného domu, novostavba bytového domu, rekonstrukce bytového domu nebo jiné budovy pro účel trvalého bydlení a výstavba bytů v domech zvláštního určení.  Ročníku  2004 se  zúčastnilo 21 projektů ve dvou kategoriích - novostavba bytového domu a novostavba rodinného domu.  Porota nakonec hodnotila jedenáct staveb, které postoupily do užšího výběru. Vítězové jednotlivých kategorií byli zvoleni jednomyslně.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Dům-kontejner v Berouně

Nejúspěšnějším bytovým domem se stala stavba na Nedvědově náměstí  v  Praze -Podolí architektonické kanceláře Šafer-Hájek Architekti. Dům vyrostl na zbytkové ploše dosavadní zástavby, dobře zapadá do jejího kontextu a dotváří jej. Porota ocenila rovněž fakt, že jednotlivé byty mají citlivě řešené volné dispozice, které se přizpůsobují rozmanitým potřebám svých obyvatel.
V kategorii rodinných domů získal nejvyšší ocenění projekt Rodinný dům Dobřejovice společnosti Atelier K2. Stavba je pozoruhodná už tím, že převzala základní obrysy hospodářského stavení, které tu původně stálo.  Novostavba, která se hlásí se k moderní architektuře, tvoří harmonický celek s venkovskou zástavbou a představuje jedinečnou ukázku protiváhy poměrně častého nedostatku citu a vkusu v nové zástavbě příměstských vesnic. Dům navíc vyniká velmi příjemnou obytnou atmosférou, v technickém řešení se uplatňují přírodní materiály a odpovídající technologie a úpravy povrchů.

Porota se rozhodla udělit navíc tři zvláštní ceny, které se vážou k dalším pozoruhodným realizacím. Vila v Berouně od společnosti HŠH Architekti je experimentem zasazeným odvážně do prostředí maloměstské periferie a vyniká kvalitním technickým provedením.  Dům - Plot architektonického studia Atelier 69 – architekti, vyrostl na nárožním pozemku na okraji Chebu spolu s jednoduchou obvodovou zdí, která ukrývá obytný prostor přímo propojený se zahradou. Rodinný dům Zdiby od Ing. arch. Tomáše Drašnera zaujal jako originální představitel trendu nových obytných staveb či přestaveb na místech rodinných rekreačních objektů.
S oceněnými, ale i se všemi přihlášenými projekty, se můžete seznámit na výstavě, která je přístupná v prostorách Písecké brány (K Brusce 5 – Praha 6), do středy 15. prosince a poté opět v lednu 2005.

 

Zdroj: http://www.e-architekt.cz

13.12.2004 | sm
  • Česká komora architektů

    Katalog a výstava ÚSPORNÝ DŮM 2002 vzešly ze soutěžní přehlídky, kterou pro tento účel vyhlásila Česká komora architektů jako pomoc při nápravě škod vzniklých při povodních.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444