Jestliže jste se při navrhování nové kuchyně dostali do bodu, kdy už jste zvládli dispozici místností a rozmístění spotřebičů, máte promyšlený design a barevnost nábytku, nastává možná pro někoho zbytečná, ale pro radost z vaření důležitá kapitola - zařízení a uspořádání vnitřních prostorů skřínek a způsoby přístupu do úložných prostorů. Naše babičky to měly v tomto okamžiku mnohem snazší, protože existovalo jen málo možností, většinou jenom poličky a klasická otevírací dvoukřídlová dvířka na kuchyňských skříňkách. Výjimkou byly horní skříňky v sekretáři s posuvnými skly. Nás však nemusejí bolet záda a hlava při neustálém ohýbání se ke spodním skříňkám a hledání toho správného hrnce někdy v koutě. Moderní doba přinesla moderní způsoby a nové možnosti. Tak se na ně podívejme.
Bouchání šuplíku, které je slyšet od sousedu, je už minulosti. Moderní kuchyné mají šuplíky opatřené tlumiči, které zpomalí jeho pohyb a vyloučí prudký náraz na korpus. |
K vnitřnímu vybavení kuchyňského šuplíku může patřit i výsuvná deska na krájení chleba, jejíž součástí je i nádoba na drobky. |
Nepřizpůsobujte se, ale přizpůsobte si
Sami nejlépe víte, co chcete v kuchyni dělat a jak by měla vaše kuchyň vypadat. Pro optimalizaci pracovních procesů, zkrácení vzdáleností a úsporu času je důležité dobře si promyslet způsob a místo uložení všech předmětů. Snažte se věci skladovat co nejblíže k místu, kde je používáte, například hrnce a pánve na dosah sporáku, talíře a hrnky v bhzkosti jídelního stolu, mycí prostředky blízko dřezu. Odborníci, kteří se zabývají analýzou využívání kuchyně v praxi, doporučují uspořádání kuchyně v tomto pořadí: místo pro přípravu pokrmů, následuje varná deska nebo sporák, místo pro mytí nádobí a nakonec odkládací plocha. Z toho plyne i řešení vnitřních úložných prostorů v kuchyňských skříňkách.
Něco pro bezpečnost
Jedna moje známá se kdysi v mé staré kuchyni zhrozila nad množstvím uložených talířů a hrnků v horních skříňkách. "Když ti to spadne, tak tě to zabije," řekla. Sice mě to nezabilo, ale jedna skříňka nevydržela a utrhla se i s celým obsahem. Naštěstí u ní nikdo nestál, ale jistě si umíte představit ten rámus. Od té doby každému navrhuji, aby používal vrchní skříňky v kuchyni jen jako okrasné pro uložení několika sklenic a šálků. Všechny těžké talíře a jídelní servisy ať jsou hezky naskládány ve spodních šuplících. Pokud přece jen chcete naplno využít výšku kuchyně ke skladování, nešetřete na způsobu uchycení skřínek.
Pokračování příště....
Převzato z časopisu HOME 1/2007