Než vypukne jaro

Pěstujeme rostliny tropických deštných pralesů

Ačkoliv očekáváme příchod jara podle astronomického kalendáře již za několik dní, musíme konstatovat, že zima ještě neskončila. Pravda, už před měsícem rozkvetly v teplejších oblastech sněženky, talovíny a po nich některé další jarní cibuloviny, stále je však chladno, na horách sněží, republikou se prohání vítr a my se volens nolens dál balíme do šál a choulíme do teplých bund a kabátů. Pohledem na barvy a krásu rozkvetlých květin se můžeme kochat zatím jen a jen v teple domova.

Málokterá žena, ale i muž(!) odolala kouzlu orchidejí, které jsou už několik roků hitem a běžně v prodeji, tudíž dostupné každému, kdo po nich zatouží. Všímáte si oken, za kterými tyto exotické krásky v tomto nepříjemném zimním počasí kvetou? Některá okna orchidejemi přímo přetékají. Nejfrekventovanější a asi nejrozšířenější, alespoň se mi to tak jeví, je rod Phalaenopsis, kterému česky říkáme můrovec.


V přírodě, tedy v oblastech tropické Asie, ale také na severovýchodě Austrálie roste jako epifyt, nikoli parazit(!), na kůře stromů, za našimi okny se hybridům těchto exotů daří v plastových nádobách se speciálním substrátem namíchaným právě pro ně. Teplota okolo 20 °C jim vyhovuje, a tak, odhadneme-li správně možnosti svého obydlí, může být i v našich bytech pěstování orchidejí bezproblémové a radostné, jak ostatně dosvědčí řada nadšenců a amatérských zahradníků, která orchidejím propadla.

K pokojovým rostlinám, které jsou okrasné především svými květy, patří na jaře kvetoucí gloxínie (Sinningia). Také ona pochází z tropických pralesů. Ať už se jedná o odrůdu s jednoduchým, nebo plným květem, škála barev gloxinií je přepestrá a všechny zaujmou právě exoticky tvarovanými zvonkovitými květy.


Pro dlouhodobější kvetení vyžaduje gloxínie, jež je hlízovitá rostlina, teplé stinné stanoviště, pravidelné přihnojování a zálivku spodem do misky, která by měla být trochu větší, protože rostlina potřebuje i mírně vlhčí vzduch. Po odkvětu zálivku postupně omezíme, nepřihnojujeme, a jakmile odumřou listy, uchováváme hlízu v květináči na suchém a chladnějším místě až do jara.
Gloxínie se obvykle pěstují jako jednoleté rostliny, které však při minimální péči vydrží několik let. Proto hlízu rozhodně nevyhazujeme. Koncem zimy ji zasadíme mělce pod povrch čerstvé půdy, umístíme na teplejší místo a s napětím a radostí očekáváme, až se rostlina probudí. Ona se obvykle probudí.

Péče o tyto květiny je de facto podobná péči o africkou fialku, kohlerii či tořivku, dokonce i množení listovými řízky je shodné a obvykle úspěšné.


Nemáme-li doma koncem zimy nic kvetoucího, můžeme si byt vyzdobit například rychlenými květinami, zejména ještě stále rychlenými cibulovinami, jejichž význam je o to větší, že je lze použít i jako pokojové rychlené rostliny. Cibule s kvetoucími rostlinami umístíme na světlé, chladnější stanoviště a udržujeme je mírně vlhké. Po odkvětu necháme rostlinu zatáhnout a vysadíme ji na zahradu, kde v následujícím roce spolehlivě vykvete.
18.03.2016 | Jitka Skorkovská

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444