Nevíte, jak na osvětlení interiérů?

Nechte si poradit od Světelného rádce a vyhrajte v soutěži

Se světlem se dají v interiéru vašeho domu nebo bytu dělat zázraky. Tentýž prostor může mít desítky nálad podle toho, jaká světla jsou pro něj zvolena a jak jsou rozmístěna. Nabídka svítidel je dnes nepřeberná a je nesnadné se v ní zorientovat. Pokud nevíte, kam se obrátit při hledání správného osvětlení, nejlepší je využít kvalitního profesionálního poradenství. Proto společnost HALLA ve spolupráci s odborníky firmy Metrolux přichází se Světelným rádcem. Tento elektronický průvodce světlem dokáže odborně komplexně poradit hned ve třech nejdůležitějších oblastech interiérového osvětlení. 

Světelný rádce zákazníkovi nejprve poradí, jaké světlo se nejlépe hodí pro jaký prostor, poté jej provede praktickými dovednostmi od montáže svítidla až po regulaci světla a nakonec vybere pro zvolený prostor a svítidlo ten nejvhodnější světelný zdroj. S čím vám může Světlený rádce pomoci?

Můžu použít stejné světlo do všech pokojů?
Každý prostor v bytě či domě potřebuje odlišné osvětlení, vyžaduje tak jiný typ svítidla a světelného zdroje. Design osvětlení je samozřejmě podstatný pro celkový dojem z prostoru, nezapomínejme však především na jeho účelnost. Tu u výběru svítidel řešte jako první. 
Že světlo v pokoji dobře vypadá, neznamená, že jej také kvalitně osvětluje. Přemýšlete nad tím, k čemu místnost nebo její část užíváme a jak dlouhou dobu zde trávíme. „Některé prostory vyžadují, abychom potřebné parametry osvětlení nadřadili nad všechny ostatní aspekty – jde například o pracovnu nebo kuchyň. Tady jsou osvětlenost, rovnoměrnost osvětlení, možnost reálného rozeznání barev a podobné parametry zcela zásadní,“ radí Ing. Petr Gavlák, odborník ze společnosti Metrolux. Řešte proto každý prostor zcela individuálně.


bydlinekSoutěžte se Světelným rádcem o kvalitní designová svítidla
Soutěžní otázku i formulář naleznete na konci článku 
Jaké parametry mám sledovat při výběru svítidla?
Všímejte si technických parametrů osvětlení, jako jsou účinnost svítidla, vyzařovací charakteristika, životnost, potřebný zdroj světla a také typ svítidla. Prostory s vysokými stropy osvětlujeme jinak než ty se stropy nižšími. „Svítidla mají především sloužit svému účelu – tedy zajistit vhodné a dostatečné osvětlení různých typů prostoru. Většina lidí si při zařizování bytů nebo domů vybírá svítidla v první řadě podle ceny a designu. Je ale velký rozdíl mezi tím, jak světlo vypadá někde v předváděcí místnosti, a jak bude vypadat – a především sloužit – u vás doma. Rozhodně neuděláte chybu, když vyhledáte odborníka, světelného technika, a poradíte se s ním. Pomůže vám vybrat nejvhodnější typ svítidla pro ten který prostor a zároveň spočítá, jaký typ a výkon světelného zdroje je zapotřebí k tomu, aby osvětlovací soustava dosáhla kýžených parametrů,“ radí světelný technik, Ing. Tomáš Sousedík.
Jaký vliv má kvalita osvětlení na kvalitu života?
Zrakem přijímáme přibližně 80 % vědomých informací, zrak synchronizuje rytmus střídání dne a noci, a proto je i kvalitní interiérové osvětlení důležité. Světlo je jedním se základních faktorů našeho životního prostředí a do značné míry ovlivňuje fyzické i psychické rozpoložení člověka, náš pracovní výkon i schopnost regenerace organismu. Pokud je některá z těchto funkcí dlouhodobě omezována, může dojít k přechodnému i trvalému poškození zdraví. Při výběru kvalitního osvětlení v prostorech pro dlouhodobý pobyt osob je proto žádoucí dbát na minimální hladinu osvětlenosti. Neméně důležité je spektrální složení světla – sledujeme podíl modré složky, odpovídající charakteru prostoru (pracovní x relaxační). Důležitý je proto při výběru světelného zdroje Index podání barev, který se značí Ra. Dosahuje hodnot 0-100 a říká nám, jak věrně se nám v daném světle zobrazují barvy. Nejvyšší hodnotu 100 nám mimo denního světla nabízí žárovky. Bohužel v dnešní době propagované zářivky a zdroje LED mají tuto hodnotu vždy nižší. Ing. Filip Košč, profesionál ze společnosti Metrolux, doporučuje: „Pro osvětlení interiéru doporučuji hodnotu alespoň 80. U výrobků kvalitnějších výrobců tento údaj zpravidla naleznete na obale.“ I když už dnes lze vyrobit zářivku, jejíž světlo se z 98 % podobá slunečnímu, které se během dne mění z teplého ranního na studené polední a zpátky na večerní teplé, trhu však vládnou zářivky s podobností 80 %, což je normou stanovené minimum pro kvalitu osvětlení na pracovišti. Další parametry, které mají vliv na naši pohodu v osvětlovaném prostoru, je čas a délka světelné expozice, ale i způsob přenosu světla v prostoru, tedy poměr horizontální a vertikální osvětlenosti. Sviťte kvalitně a zdravě!

Mnohem více se zdarma dozvíte na stránkách www.svetelnyradce.cz. Zde si můžete také vyzkoušet v interaktivní prezentaci, jaké svítidlo v jakém prostoru působí. A pokud se vám některé z modelů budou na tolik líbit, že si je budete chtít pořídit domů, můžete si svítidla rovnou objednat v e-shopu http://shop.halla.cz/
bydlinekSoutěžte se Světelným rádcem o kvalitní designová svítidla

Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte v naší soutěži designové svítidlo českého výrobce HALLA. Vyzkoušejte na vlastní kůži příjemné kvalitní osvětlení, které podtrhne charakter vašeho interiéru. Svítidla RUNDO jsou vhodné k použití do kuchyní, ale i chodeb a obývacích prostor.

Správnou odpověď naleznete na stránkách společnosti www.halla.cz. Soutěž trvá do 5. ledna 2014.

Výherci:
Alice Sedláčková
Jiřina Zezulová
Jitka Černáková
Soutěž již byla ukončena.
04.12.2013
  • HALLA, a.s. - významný český výrobce designového technického osvětlení

    Společnost HALLA působí na českém i zahraničním trhu se svítidly již přes dvacet let. Za celou dobu svého působení nikdy nepřestala být věrná základům své filozofie, kterou tvoří špičkové technické parametry, kvalitní řemeslné zpracování detailu a neustálé hledání perfektního souznění světla a prostoru v souladu s aktuálními trendy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444