Nejhezčí sny se zdají v útulné ložnici... Víme, jak ji zařídit

Ložnice ve venkovském stylu je skutečně vysněnou pohádkou. Nejen, že je kouzelná, ale také bytelná, kvalitní a prospěšná. V selské ložnici se můžete bez obav ponořit do snů.

Na velikosti nezáleží


Ložnice by měla být umístěna do východní části obydlí. Do východního okna příjemně svítí ranní slunce. Během dne ale zůstane místnost ve stínu, a tedy příjemně chladná. Je dobré, pokud okno z ložnice směřuje do zahrady, a ne do rušné ulice. Vůbec nevadí, když je východní pokoj malý – ložnici můžete sestavit přesně na míru a podle svých potřeb. Útulná a příjemná ložnice snadno vznikne i pomocí dvou či tří kusů nábytku. Jestliže ale máte v pokoji dostatek prostoru, můžete do ložnice umístit i toaletní koutek, pracovnu či velkou šatnu.
Ložnice Hansen - bílá/hnědá

Přírodní materiály


Pro vytvoření ložnice ve venkovském stylu nutně potřebujete přírodní materiály. Nábytek by měl být ideálně z masivního dřeva. Nejen, že navodí tu správnou selskou atmosféru, ale navíc je velmi kvalitní, stabilní i voňavý. Selský nábytek, někdy označován také jako rustikální nábytek, vydrží i několik generací. Stále přitom působí romanticky a nikdy nevyjde z módy. Obvykle se vyrábí z borového dřeva, které může být namořeno do různých odstínů. Velmi oblíbená je romantická bílá. I přes moření si nábytek zachovává dřevěný ráz a jsou na něm vidět kresby použitého dřeva. Ve venkovské ložnici by neměly chybět látky s motivem květin, případně přímo sušené byliny (i levandule), které pokoj příjemně provoní. Vhodným doplňkem jsou také kožešiny, přikrývky z ovčí vlny, háčkované přehozy i ručně malované obrazy. Do venkovské ložnice, ale také obývacího pokoje či pracovny se hodí také kamenné obložení či keramické prvky.
Selský nábytek do obývacího pokoje (COM 09, COM 08, MES 14)

Postel hraje prim


Dominantou každé ložnice je samozřejmě postel, pokud možno s klasickým mohutným čelem. Postel z masivního dřeva má mnoho výhod – při správně zvolené matraci se vám na ní bude krásně spát, nebude vás budit vrzáním, houpáním ani hrozit rozpadem. Vždy je lepší zvolit postel větších rozměrů – pokud vám to zvolená místnost dovolí. Postel z masivu by měla mít takové rozměry, abyste se na ní pohodlně vyspali i v případě, že si k vám přilehne některý z potomků či bernardýn… V ideálním případě má být postel přístupná z obou stran, což platí zejména u manželských lůžek. Jestliže je dostatek prostoru, měl by být z každé strany postele noční stolek, komoda či toaletní stolek – zkrátka něco, kam pohodlně umístíte knihu, mobil, brýle, lampu, budík apod.
Postel z masivu 160x200 selská ACC 08 – výběr moření

Neobyčejná skříň


S použitím prvků venkovského stylu přenesete do svého domova příjemně hřejivý pocit a útulnost. Hlavním prvkem venkovského stylu je dřevěný nábytek. Proto i šatní skříň by měla vonět dřevem. Oblečení v masivní skříni dýchá a zpívá si! Nábytek z masivního dřeva neobsahuje žádné nebezpečné či jedovaté látky, nevypařují se z něj pachy lepidel. Uklízet oblečení do robustní skříně se stane vaší oblíbenou činností. Velkou výhodou také je, že dřevěnou šatní skříň nebudete muset nikdy vyměnit – bude zrát do krásy spolu s vámi… Barva dřeva lidskému oku lahodí a přináší mu potěšení. Takže když ráno otevřete oči a pohlédnete na svou vyřezávanou šatní skříň, naladí vás to na pohodovou vlnu!
Šatní skříň Hansen 4D - bílá/hnědá

Dobíjecí křeslo


Ložnice je místo, kam se často uchylujete před okolním světem, místo, kde můžete být sami sebou, místo, kde čerpáte sílu a energii. V ložnici by proto neměly být rušivé prvky, ale naopak ty, které vám přináší potěšení. V ložnici ve venkovském stylu snadno zapomenete na starosti a najdete klid. Kromě postele byste do ložnice měli umístit také křeslo s taburetema rustikální lampou. Stane se pro vás místem, kde si odpočinete a dobijete energii. Můžete na něm strávit jen pár minut denně, a přesto vás dokonale osvěží! Do místnosti vybavené selským nábytkem se hodí zejména křesla čalouněná v pastelových tónech a přírodních odstínech.
Křeslo AVA Jim - výběr potahu a noh

Nepodstatné zásady


Říká se, že pro kvalitní spánek není dobré umisťovat do ložnice zrcadla ani příliš mnoho květin. Nevhodné také je spát na posteli přímo naproti dveřím. Může být také nepříjemné mít nad postelí, tedy nad hlavou, polici s předměty – podvědomě můžete mít obavy, že vám něco na hlavu spadne. Do selské ložnice nepatří televize, počítač ani posilovací zařízení – pokud tam již tyto moderní předměty potřebujete, zkuste je umístit mimo zorné pole, tedy tak, abyste při ranním protahování spatřili nejprve dřevěný nábytek či dekorace. V ložnici byste měli často větrat. Pokud to není možné, pořiďte si kvalitní čističku vzduchu. Počáteční vyšší investice do masivního nábytku a dekorací se vám mnohonásobně vrátí a rozhodně jí nebudete litovat. Načerpejte inspiraci na Nabytek-harmonia.cz, kde najdete nejen kvalitní nábytek z masivu.
08.01.2019 | redakce Bydlení.cz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444