Nejčastějším důvodem pro výměnu oken je úspora. Vyplatí se to?

Plastová okna VEKRA, dekor antracitová šeď. Zdroj: Vekra

Plastová okna VEKRA, dekor antracitová šeď. Zdroj: Vekra

V době vysokých cen vytápění a inflace uvažuje o výměně oken čím dál víc lidí. Nejčastějším důvodem pro výměnu je totiž právě snaha ušetřit. Ale jak je to s ní doopravdy? Kolik tepla uniká starými okny, jak moc sníží nová okna cenu za vytápění a na co nesmíte při výměně zapomenout? Na to všechno se podíváme v tomto článku.

Kolik tepla uniká starými okny?

Cenu vytápění výrazně ovlivňuje to, jak kvalitní má byt či dům tepelnou izolaci stěn, střechy a také jak má kvalitní okna. Pokud navíc starými nebo špatně těsnícími okny do místnosti proniká studený vzduch, je třeba vynaložit více energie na udržení požadované teploty a topení se kvůli tomu prodražuje.
 
Parametrem, který definuje tepelnou izolaci oken, je součinitel prostupu tepla oknem, označovaný jako Uw. Jeho hodnota říká, kolik energie přirozeně prostoupí oknem z vnitřního do venkovního prostředí. Čím menší je tato hodnota, tím okna lépe izolují a udrží tak v místnosti více tepla. Ale tento parametr nebere v úvahu to, že okna mohou špatně izolovat a protahuje jimi, u takových oken jsou tepelné ztráty ještě mnohem vyšší, než předpokládáme.

U starých oken bez izolačního zasklení může prostup tepla dosáhnout hodnoty až 3 W/m2K, u oken s izolačním dvojsklem se hodnota pohybuje kolem 1 W/m2K, pokud jsou okna osazená izolačními trojskly bývají hodnoty prostupu tepla oknem Uw kolem 0,7 W/m2K. Konkrétně například pro pasivní domy musí být hodnoty prostupu tepla okny menší než 0,8 W/m2K.

Při výběru oken dejte pozor na to, abyste srovnávali správné hodnoty, tedy prostup tepla celým oknem Uw, tedy systémem profilu a zasklení. Někdy výrobci oken uvádějí hodnoty Ug, tedy prostup tepla jen izolačním zasklením. Tato hodnota je příznivější, ale neříká nic o vlastnostech celého okna, tedy o kvalitě okenního profilu.


Dřevěná okna VEKRA, stavební hloubka 78 mm. Zdroj: Vekra
 

Jaké benefity výměna oken přináší?

Kolik tepla výměnou oken ušetříte, záleží nejen na oknech samotných, ale také na tom, jaká je izolace stěn a střechy domu, zda jde o samostatně stojící rodinný dům nebo byt v bytovém domě. Obecně lze říci, že výměnou oken se může v rodinném domě uspořit až 30 % tepla, a pokud starými okny do bytu táhne, může být úspora tepla ještě větší.
 
Při výběru nových oken je třeba pečlivě vybírat jak okenní profil, tak typ zasklení. Okenní profily se stavební hloubkou větší než 80 mm, se středovým systémem těsněním a osazené izolačním trojsklem jsou v současnosti standardem, který splňuje nároky na nejvyšší tepelnou úsporu. Lidé často vybírají okna podle materiálu, ten ale sám o sobě nemá na tepelně izolační vlastnosti oken podstatný vliv. Volba plastových, dřevěných, hliníkových či dřevohliníkových oken je spíše otázkou osobních preferencí a finančních možností. Důležitější je, uvědomit si, kde budou okna sloužit a co od nich očekáváme. Jde zejména o zvukovou izolaci či bezpečnostní parametry.

Výměna oken je poměrně jednoduchým a rychlým krokem, jak ušetřit za teplo. Při úvahách, kdy si pořídit nová okna, je třeba myslet na to, že zateplení domu by mělo být řešeno komplexně. Výměna oken je prvním krokem, pak by mělo následovat zateplení stěn a střechy, případně i změna způsobu vytápění.


Plastová okna VEKRA, dekor zlatý dub. Zdroj: Vekra
 

Jak bojovat proti hromadění přebytečné vlhkosti?

Nová okna udrží v interiéru více tepla tím, že perfektně izolují, ale zároveň tak nepropustí ven přebytečnou vlhkost, která vlastně přirozeně unikala okny, kterými protahovalo. Po výměně oken je tak třeba myslet i na určitě změny v chování, prvním z nich je naučit se správně větrat. Přebytečná vlhkost vzniká při vaření, koupání, odpařuje se z rostlin, ale například dospělý člověk za noc nadýchá i více než litr vlhkosti, která se srazí na nejstudenějších plochách v interiéru a může vést i k růstu plísní.

  • Základem je pravidelné větrání během celého roku. To je nejspolehlivější způsob, jak se vlhkosti zbavit.
  • Větrat je třeba i v zimě, je ale důležité použít správný způsob. Okno otevřete dokořán na několik minut. Díky tomu se zbavíte vlhkosti, ale neprochladí se stěny domu či bytu. Po zavření okna se teplota rychle vrátí na původní hodnotu. Je to také nejúčinnější způsob, jak ušetřit co nejvíce za teplo, a přitom zajistit zdravé prostředí v bytě.
  • Dlouhodobě otevřené okno na ventilaci vás během zimy bude stát na vytápění mnohem více než krátké větrání s oknem dokořán. Aby se totiž vyvětrala místnost na ventilaci, musíte mít otevřeno mnohem déle, a to je spojeno s výraznými tepelnými ztrátami. 
03.07.2023 | PR
  • VEKRA

    VEKRA je největší výrobce oken a dveří v ČR s certifikovaným systémem dodávky oken a dveří na klíč.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444