Nebojte se barev

Doby, kdy v našich domovech kralovala bílá barva, jsou dnes už za námi. Trendem současnosti jsou barvy všech odstínů a to nejen na fasádách domů, ale i v interiéru. Zatímco donedávna hrály prim především tlumené a jemné odstíny, nyní se v čím dál větší míře projevuje obecný zájem o barvy syté a zářivé. Vhodná volba barev dokáže proměnit i jinak obyčejný byt v zajímavé a příjemné prostory.

Vzhledem ke vzrůstající poptávce po nových odstínech barev rozšířila také společnost EKOLAK paletu svých interiérových barev řady EKODUR o 155 nových odstínů. 15 nejoblíbenějších odstínů pod názvem EKODUR Natural Plus je připraveno v praktickém balení po 4 a 7 kg k okamžitému odběru. Ostatní barevné tóny lze objednat přímo u výrobce nebo navštívit tónovací centrum, které dokáže s pomocí tónovacího automatu na počkání natónovat výrobky do více než 3 tisíc odstínů.
Jak vybrat správný tón?

Volba barevného odstínu bývá často těžkým úkolem. Není jednoduché si představit fasádu domu či interiér bytu v novém tónu podle malého proužku barvy na vzorníku. Řada výrobců a prodejců barev proto pro své zákazníky zavádí celou škálu služeb a barevné poradenství. Společnost EKOLAK např. poskytuje služby vizualizačního studia, které za pomoci speciálního software dokáže zákazníkům zpracovat návrh barevného řešení interiéru i fasády.

Při volbě tónu barev je potřeba vzít do úvahy 3 důležité aspekty. Prvním z nich je typ místnosti. Obecně se doporučuje volit pro obytné místnosti jako např. kuchyně či obývací a dětské pokoje teplejší barvy (žlutá, oranžová, červená). Tyto odstíny pozitivně podporují fyzickou i psychickou činnost. Naopak místnosti určené k odpočinku by měly být vymalovány v odstínech studených barev (modrá, zelená).
Druhým aspektem je orientace oken místnosti vzhledem k světovým stranám. Severně orientované místnosti je potřeba „zahřát“ teplými odstíny, především se doporučují tóny žluté či oranžové, slunečné jižně orientované prostory snesou i chladnější barvy.

Posledním důležitým aspektem je velikost místnosti. Jelikož tmavé barvy opticky zmenšují, měli bychom se jim vyhnout v místnostech s menší metráží. V místnostech velkých i vysokých se jich nemusíme bát dokonce ani v různých kombinacích.

Stále ještě nevíte, jaký odstín vybrat? Pak doporučujeme nechat vyrobit nebo u prodejce vyžádat vzorek barvy a zkusit ji aplikovat na budoucím místě použití. Výrobu barevných vzorků nabízí každý kvalitní výrobce či prodejce barev, proto není třeba s tímto požadavkem nijak váhat. Zásadně to pomůže při rozhodování o správném odstínu barvy pro váš domov.
29.10.2007 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444