Navrhněte si koupelnu svých snů

Nejste spokojeni s Vaší koupelnou? A chcete to změnit? Jak by měla ta nová vypadat? Měla by být pěkně prosvětlená, s dobře organizovaným prostorem, prostě perfektní jako ve Vašich snech? Aby nakonec realita nevypadala úplně jinak než Váš vysněný návrh, sepsali jsme pár otázek, které by Vám měli pomoci si ujasnit priority.


Rozhodněte se co je pro Vás důležité
Koupelna bývá malá místnost, ale když si dáte pořádně záležet a promyslíte do důsledků rozložení vybavení a úložných prostor, podaří se Vám dosáhnout dostačujícího prostoru pro volný pohyb v místnosti. Než začnete zeptejte se sami sebe, co je pro Vás důležité a kolik volného prostoru chcete mít k dizpozici:
  • Máte rádi soukromí, nebo uvažujete o tom, že by koupelnu mohli využívat dva lidé zároveň? Probíhají nyní ve Vaší koupelně tlačenice?
  • Důležitou otázkou je, zda chcete, aby součástí koupelny byla také toaleta nebo jestli má být v samostatné místnosti?
  • Co všechno považujete za důležité vybavení? Chcete sprchový kout nebo vanu? Stačí Vám jedno nebo potřebujete dvě umyvadla? Používáte bidet? Jestliže si chcete užívat odpočinku ve výřivé vaně nebo třeba dvojvaně - je nutné počítat s tím, že potřebujete daleko více prostoru. K tomuto tématu se váže ještě jedna otázka, přicházející na řadu při přestavbě a sice, jestli je velikost součastné vany dostačující.
  • Rozmyslete si, zda toaletní potřeby, jako jsou holení a makeup, chcete nechávat v koupelně a jestli ano, pak volně nebo v uzavíratelných skřínkách?
  • Zasadním problémem je světlo. Většina bytových jednotek, narozdíl od rodinných domů, nemá v koupelně dostatečně velké okno k tomu, aby poskytlo místnosti dostatečné světlo. Je nutné používat elektrické osvětlení. Výhodným místem na "umělé osvětlení" je prostor nad zrcadlem, tedy nad umyvadlem. Tato varianta však ztrácí na přitažlivosti při větší rozloze koupelny - světlo je na jedné ze stěn a na druhé straně místnosti již nedosahuje takové síly, je nutné použít ještě jiný zdoj světla.
  • Spíše příjemným problémem se v dnešní době, při tak velikém výběru, stává výběr kearmických obkladů na zem a stěny. Zde je pouze dobré pamatovat opět na velikost přírodního světla v místnosti, při menším okně bych doporučoval světlejší barevné tóny.
  • Další na co je vhodné při návrhu nové nebo při rekonstrukci stávající koupelny hledět, je velikost Vaší rodiny, vzhledem k úložným prostorům a k věšákům na ručníky a osušky. Právě množství různě rozvěšených schnoucích ručníků bývá častou chorobou koupelen. Pod jejich nánosem se často úplně strácí jejich příjemný vzhled. Tomu se dá zabránit vhodným zvolením umístění a počtu věšáků.
  • Při návrhu řešení koupelny by jste neměli zapomínat na možnosti její uživatelů. Máte malé děti? Výška umyvadla a vstupu do vany by neměla být pro ně překážkou. Rovněž žijí-li s Vámi starší členové rodiny je nutno pamatovat i na ně, například použitím madel nebo schůdků při vstupu a vylézání z vany.

  • Jste sami překvapeni při probírání vlastností vlastní koupelny kolik věcí Vám ve skutečnosti nevyhovuje? Rozhodli jste se definitivně pro její rekontrukci? V příštím pokračování tohoto článku se zaměříme na to, jak co nejlépe tyto požadavky ve skutečnosti realizovat. Rádi by jste na své koupelně něco změnili, ale chybí Vám finanční prostředky a nechcete se zadlužovat? Začnete již zmíněnými věšáky na ručníky a vhodnou odkládací skřínkou. Budete překvapeni, jak málo finančních prostředků je vlastně potřeba k rapidní změně vzhledu Vaší koupelny.
    11.07.2003 | Martin Vápeník

    BYDLENÍ.CZ doporučuje

    • KORADO a.s.

      Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

    • JMP - Studio zdravého spaní®

      Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

    • Los Kachlos s.r.o.

      Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


    BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

    REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
    Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444