Návraty letního bydlení na půdě

Také milujete staré půdy? Skrývají tajemství a navozují pocit něčeho originálního, když do nich vstupujete. Při návštěvě podkroví na nás dýchá nevšední a atraktivní  kouzlo. Celý atypický prostor přímo volá po přestavbě k trvalému, nebo letnímu bydlení. Nepravidelné tvary i šikmé stěny popouští uzdu naší fantazie. A jak moc?  To už necháme na každém z vás…

Na půdě  máme tak blízko ke slunci, že nás to nutí vytvářet prostory prosvětlené, vzdušné a  mimořádně útulné. Přínosem vestavby půdního bytu bývá  terasa s neobvyklým výhledem do okolí. Ano, výhodou podkrovních prostor je zajímavá členitost a řada možností pro práci se světlem v interiéru.

Vše něco stojí


Přestavba podkroví na obytné prostory s sebou přináší také řadu starostí a finančních výdajů. Vestavba i nástavba jsou přesně takovými úpravami střech, s jejichž využitím se v původních projektech domů nepočítalo. U  velké přestavby je nutné statické posouzení. V historických částech měst a obcí musíme dbát na požadavky úřadu památkové péče, kde nástrahou bývá výškový limit objektu, možnosti osvětlení, vestavění oken, střešních vikýřů apod. Nutné je provedení tepelné izolace a izolací proti vodě, odvětrání a položení vhodné střešní krytiny. Nezapomínejme na důležitý fakt, čímž je reálná možnost napojení na potřebné inženýrské sítě - elektřinu, vodu, kanalizaci, plyn, dálkové vytápění.
 
Obytné podkroví je tedy časově i finančně nákladná záležitost a i z tohoto důvodu zůstávají půdy opuštěné a nevyužité.

Dejte půdám ještě jednu šanci a zkuste letní bydlení


Jak tedy půdu využít a přitom neinvestovat mnoho peněz? Již za první republiky se využívaly půdy k takzvanému letnímu bydlení nebo pro odpočinek či zábavu. Znamenalo to, že si majitelé domů upravili půdu tak, aby ji bylo možné v létě využít k bydlení. Nejednalo se o náročnou rekonstrukci. Opravila se střecha, aby do prostoru nezatékalo. Podlaha se uklidila a vše se upravilo tak, aby se zde dalo bydlet. Tento prostor se využíval od jara do podzimku, v době, kdy venku není zima. Takový prostor lze využít např. k bydlení studentů, kteří léto tráví u rodičů, nebo i ke sportu a zábavě.

Nyní se tento způsob bydlení začíná opět využívat. Postup je podobný, jen se více investuje do podlahy půdy. Opraví se střecha, doplní se folie proti zatékání a udělá se nová podlaha. Novinkou však je, že nové metody a postupy umožňují postavit naprosto rovnou podlahu půdy a tu zaizolovat. Izolace zvyšuje komfort pro obyvatele půdy, tlumí hluk z těchto prostor a navíc v zimě chrání spodní místnosti před únikem tepla. Takto upravený prostor lze následně efektivně, dle potřeb a možností, dostavět na podkrovní byt. Příkladem takového řešení na míru je Stropní systém MAGMARELAX.

Stropní systém MAGMARELAX® - rychlé a kvalitní řešení za dobrou cenu


Tepelnou i zvukovou izolaci můžeme vyřešit jednorázově, a to prostřednictvím montovaného stropu MAGMARELAX®, který vám zajistí jak možnost zateplení stropu, tak umí vytvořit  lehkou, přesnou, variabilní, vysoce únosnou, finančně nenáročnou a přesto moderní, ekologickou a krásnou podlahu.
 
Tato metoda k Vám přinese nášlapnou vrstvu z OSB desek na pero a drážku, ale i tepelně izolační vrstvu, která vyhoví požadavkům při žádosti o dotace na zateplení domů. Systém je rychle dostupný – konstrukce je hotova za jeden den.

Vytvořením nové podlahy stropním systémem MAGMARELAX® zároveň zateplíme celý strop domu. Teplo stoupá vzhůru, takže stropem uniká velké množství energií, čímž vlastně vyřešíme dvě věci zároveň. V neposlední řadě jde o jedno z opatření pro dotaci Zelená úsporám, kdy právě tato izolace patří k certifikovaným materiálům.

Stručně a jednoznačně řečeno, s tímto systémem:

1) získáte atraktivní prostory na své staré půdě


2) nemusíte platit statisíce za náročnou přestavbu


3) díky zateplení půdy ušetříte za energie v celém domě

Řekněte sami, nemáte chuť se do letního (a nejen letního) bydlení pustit okamžitě?  
Více informací o foukané izolaci MAGMARELAX® naleznete na stránkách dodavatele na adrese www.ippolna.cz a o samotném Stropním systému MAGMARELAX® se dočtete na http://www.ippolna.cz/stropni_system_MAGMARELAX.php

03.09.2010 | PR
  • IP Polná s.r.o.

    Společnost IP Polná je rodinná firma s více než 27letou tradicí tvořena týmem zkušených stavebních odborníků a energetických specialistů. Posláním společnosti je šetřit energii a pracovat vždy odborně s použitím těch nejkvalitnějších surovin. Za dobu své působnosti společnost zateplila více než 27 400 rodinných domů, zrevitalizovala přes 1 100 bytových domů a pomohla desítkám měst a obcím. Od roku 2012 se také věnuje developerské činnosti zabývající se novým moderním bydlením v centru Prahy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444