Návrat retra: Kulatý vypínač s kličkou

Že retro žije, dokazují přehlídková mola, průmyslový design i oblast bydlení. Retro prvky vnášejí do interiéru osobitost a v žádném případě nepůsobí zastarale. Naopak v propojení s moderním interiérem budou decentním oživením. Představujeme retro kolekci vypínačů - těch kulatých s kličkou.

Mít retro kousek, který nebude jen designovka, ale také plně funkční součást domácnosti? Český výrobce OBZOR na letošním mimořádně úspěšném Designbloku, největší přehlídce nejen průmyslového designu ve střední Evropě, představil vypínače ve stylu retro. Žádné linky, hrany ani zdrženlivost v rozměrech. Vypínače Retro jsou kulaté, poměrně masivní a ovládají se kličkou.

Za inspirací do Zlína

Na koho při pohledu na ně dopadá nostalgie, možná si ještě v paměti vybaví otočné porcelánové vypínače z dob první republiky. Inspiraci pro tento neobvyklý design čerpali zlínští designeři nejen ze zmiňovaných třicátých let, ale také z unikátní funkcionalistické architektury baťovského továrního areálu ve Zlíně. Výsledkem jsou vypínače, které skvěle vyniknou v moderních loftech a jiných minimalistických interiérech. Budou slušet i odhalené cihlové zdi nebo betonovému podkladu. Retro ozdobí i interiér rustikální, např. ve venkovských chalupách. Zkuste je třeba do kuchyně na keramický obklad.



Retro vzhled a špičkové technologie

Retro v žádném případě neznamená něco zastaralého. Vzhledem se sice inspiruje v dobách minulých, funkčně však zůstává na té nejvyšší úrovní současných technologií. Řada Retro obsahuje obvyklou škálu přístrojů dle současných požadavků na komfortní bydlení: nejen spínače různého řazení, ale i žaluziový ovladač, klasickou zásuvku, zásuvky počítačové, televizní, satelitní, HDMI i pro USB nabíjení. Zásuvky lze slučovat až do trojrámečku, instalovaného na zdi ve vodorovné i svislé pozici.

Kvalitní materiály a střídmost v barvách

Ruku v ruce s designem musí jít i materiál. Na rámečky vypínačů jsou proto použity ušlechtilé přírodní materiály: porcelán, u kterého lze kombinovat bílou a černou barvu, druhým je dřevo z buku a dubu ponechané v naturální podobě nebo u dubu i mořené na tmavo. Rámečky se kombinují s bílou nebo černou krytkou přístroje a v případě spínačů celek doplňuje jedna z pěti kovových kliček, patinovaná nebo v bílé či černé barvě. Barevnost vypínačů je tedy střídmá; tak, aby nepřehlušovala výrazný tvar. Přesto je možné vytvořit desítky kombinací a pečlivě tak doladit tento nezbytný funkční detail k ostatním prvkům interiéru.
 
Inspirujte se Retro referencemi nebo vyzkoušejte online aplikaci na http://www.domovnivypinace.cz, kde se sami stanete interiérovými návrháři, abyste zjistili, jak to bude vypínači slušet u vás doma.



Tématem již devatenáctého ročníku Designbloku bylo jídlo. Jídlo pojaté jako potrava pro duši, jako gejzír smyslových zážitků, které s ním máme spojené. „Stejně vnímáme i design, je to také duševní strava a záleží nám na tom, aby byla kvalitní. Jídlem jsme se inspirovali i při tvorbě expozice. Pojali jsme ji jako piknik pod stromem, pod kterým najdete plody práce firemních designerů a konstruktérů. Při návštěvě si dvě kolekce Retro, porcelán a dřevo, mohli návštěvníci nejen prohlédnout, ale také osahat a dokonce poslechnout při otáčení vypínačovou kličkou. Návštěvníci byli nadšení a my také, bylo to velmi příjemné setkání,“ shrnuje účast na výstavě Martina Obadalová ze společnosti OBZOR.



Více na www.retrovypinac.cz a http://www.domovnivypinace.cz/cs/#realization.
08.12.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444