Návod na správné položení koberce

Stejně důležité, jako výběr vhodného druhu koberce, je jeho správné položení. Při špatném položení bude nejenom horší jeho estetický vzhled, ale rovněž bude omezena jeho funkčnost. Koberec se může v určitých místech zvedat, ohýbat nebo dokonce celý pohybovat. Tak si můžete přivodit nepříjemná zranění. Aby jste se špatnému položení vyvarovali, připravili jsme pro Vás malý návod.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
1. Ujistěte se, že podlaha je v pořádku, čistá, bez nerovností. Ujistěte se rovněž, že koberec má požadovanou velikost. Ostraňte obvodové či přechodové lišty (ev. prahy), aby mohl být koberec položen od stěny ke stěně. Pokud budete pokládat koberec se spodní gumovou nebo pěnovou vrstvou, stačí podlahu posypat talkem, aby se vám koberec nepřilepil k podkladu. Zvláště pokládáte-li koberec na PVC. 2. Pokud je plocha místnosti větší než 16m2, doporučujeme koberec celoplošně podlepit. V ostatních případech je nutné, aby byl koberec u stěn podlepený oboustrannou lepící páskou. Nejprve nalepte pásku na podlahu a ochranný papír ještě neodstraňujte. Potom rozložte koberec po celé ploše místnosti. Dbejte na to, aby koberec ležel naprosto rovně a rovnoběžně se stěnami místnosti.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
3. U krajů místosti přitlačte koberec ke stěně tak, aby těšně naléhal na boční stěny místnosti. Použijte např. nůžky. Tím budete mít přesně označen okraj místnosti na koberci a budete moci přistoupit k dalšímu kroku.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
4. Nyní již máte koberec položen od stěny ke stěně. Nyní můžete začít s přiřezáváním koberce. Pomocí lišty nebo pravítka přitlačte koberec k podlaze a co nejtěsněji ke stěně. Nožem za stálého tlaku k podlaze, uřízněte koberec kolem stěn. Poté vyřízněte rohy a jiné výklenky kolem ostatních překážek. Okraj řezu by se měl skrýt. Aby se okraj netřepil, je možné ho oblepit kobercovou páskou. 5. Když je koberec upraven a položen tak, jak má být, odstraňte ochranný papír z oboustranné lepící pásky a přitlačte koberec k lepící pásce. Nakonec můžete ještě použít kobercové lišty po obvodech stěn.
21.07.2003 | Martin Vápeník

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444