Nárůsty cen energií je netrápí. Saunu i bazén využívají dál

Přestěhování do novostavby bylo splněným snem. Dům má saunu i bazén, proto suma za energie majitele hodně překvapila – příjemně. Díky tepelnému čerpadlu platí jen 8250 Kč měsíčně.

Důležitou kapitolou při návrhu rodinného domu s obytnou plochou 250 m2 byl způsob vytápění. Majitelé měli jasno, přáli si úsporné tepelné čerpadlo, které se spolehlivě stará o vytápění a ohřev užitkové vody v domácnosti. Volba padla na tepelné čerpadlo Daikin, konkrétně nízkoteplotní tepelné čerpadlo Altherma 3 R ve variantě vzduch-voda. Tento typ je ve srovnání s čerpadly voda-voda nebo země-voda cenově výhodnější a také se snadněji instaluje. Tepelné čerpadlo Altherma 3 R ohřeje vodu až na 65 °C a má energetickou účinnost vytápění A+++. Po celém domě je rozvedeno topení v podlaze, které zajišťuje (na rozdíl od radiátorů) rovnoměrné prohřátí interiéru.

Na zahradě se vzrostlými stromy našel své místo také vyhřívaný bazén. Ten má vlastní tepelné čerpadlo. Napojení na čerpadlo v domě by vzhledem ke vzdálenosti bazénu bylo složitější a ekonomicky náročné.

Foto: Daikin. Návratnost investice do nízkoteplotního tepelného čerpadla Daikin je při současných zastropovaných cenách energie kolem 4 let.


Reálná spotřeba

Za loňský rok spotřebovalo nízkoteplotní tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 R o výkonu 7,8 kW celkem 5026 kWh energie na výrobu tepla a 2215 kWh energie na ohřev vody. Zhruba stejnou spotřebu, tj. kolem 8000 kWh, má přitom roční provoz sauny (přímý odběr elektřiny) a venkovního vyhřívaného bazénu (vlastní tepelné čerpadlo). Tuto část spotřeby chtějí majitelé domu v budoucnu pokrýt fotovoltaickou elektrárnou na střeše.

Pokud by se ale bývali rozhodli pro vytápění elektrokotlem nebo plynem, byly by dnes jejich náklady na vytápění domu a ohřev teplé vody pro domácnost o 50-70 % vyšší.

Foto: Daikin. Tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 R zajišťuje i ohřev vody v integrovaném zásobníku.


Topí, ohřívá i chladí

Další výhodou instalovaného tepelného čerpadla Daikin je i to, že v létě dokáže interiér právě podlahovým vytápěním ochlazovat. O chlazení se v horkém létě v místnostech, kde se tráví nejvíce času, starají i dvě klimatizační jednotky Perfera, které naopak zase na jaře či na podzim výhodně přitápí (s účinností až A+++).

Foto: Daikin. Podlahové vytápění patří k nejúspornějším topným tělesům a je mimořádně vhodné pro napojení na nízkoteplotní tepelná čerpadla.


Foto: Daikin. Kompaktní rozměry venkovní jednotky tepelného čerpadla (dole) a venkovní jednotky klimatizace (nahoře) umožňují instalaci na fasádu domu.
 

VIZITKA DOMU

  • Obytná plocha: 250 m2
  • Dispozice: 3 + kk
  • Vytápění a ohřev užitkové vody: nízkoteplotní tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 R vzduch-voda
  • Energetická třída TČ: A+++
  • Parametry TČ:v ýkon 7,8 kW; spolehlivý provoz do venkovní teploty –25 °C, teplota výstupní vody 60 °C při venkovní teplotě vzduchu –7 °C
  • Ovládání TČ: displej na vnitřní jednotce čerpadla, aplikace Onecta v mobilním telefonu
  • Roční spotřeba TČ: 7241 kWh
  • Chlazení v domě: 2 klimatizační jednotky Daikin Perfera
22.02.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444