Napětí ode zdi ke zdi

Renovace stropu

Popraskaný, oprýskaný nebo jen nerovný strop nebude nikdy hladký, když ho budete renovovat pouhým štětcem nebo tapetou. Řešením trochu z jiného soudku může být podhled z PVC fólie.

Všichni jsme se s nimi už někdy setkali, především ve veřejných nebo průmyslových budovách: podhledy ze zavěšené PVC fólie. Jejich nejnápadnějším znakem je absolutně rovný, často lesklý povrch beze stop po štětci a beze švů mezi pruhy tapet. Tyto podhledy se skládají z jediného kusu umělohmotné fólie, která je po svém obvodu připevněná k nosným lištám pod úrovní skutečného stropu.

Tajemství rovného a vodorovného povrchu se dá vysvětlit zcela snadno: PVC fólie se nejdříve seřízne do rozměrů místnosti s přesahem 5 až 7 procent na každé straně a na okrajích se opatří pruhem suchého zipu. Během montáže se vzduch v místnosti zahřeje na 55 až 60 °C. Fólie při této teplotě natolik změkne, že ji dva lidé mohou snadno zavěsit na lišty připevněné ke stěnám. Při opětovném ochlazení vzduchu se fólie automaticky napne a vytvoří naprosto vodorovnou plochu. Další výhoda: Do tohoto stropu se dají bez problémů nainstalovat závěsné lampy a bodová světla.

K systému patří
umělohmotné nástěnné lišty ve tvaru písmene "L": Vodorovné rameno těchto lišt je opatřeno pruhem suchého zipu. Fólie je seříznutá do potřebných rozměrů a v jednom rohu je označena (kruh 1), aby byla usnadněna orientace v přiloženém plánku (kruh 2).

Zatopte svému stropu
Trik celého řešení v zásadě spočívá ve velké teplotě a s ní související zvýšené flexibilitě umělohmotné fólie. Na vytvoření požadované teploty vzduchu v místnosti potřebujete stavební topný ventilátor. Plynem ohřívaný vzduch je u těchto přístrojů vyfukován do místnosti pomocí elektricky poháněné vrtule. Směr proudu horkého vzduchu by přitom měl vždy směřovat do rohu, ve kterém je fólie právě napínána. Během práce je v místnosti útulné teplo, přibližně 60 °C. Při nižších teplotách by fólie dostatečně nezměkla a mohla by při napínání prasknout.

Aby při tomto "zatápění" nedošlo k poškození interiéru, měla by se místnost před použitím ventilátoru zcela vyklidit. Odstranit se musí přinejmenším všechny hořlavé a umělohmotné předměty. Druhou bezpodmínečnou nutností při montáži stropu je přítomnost silného pomocníka. Pokud má montáž proběhnout bez jakéhokoli rizika, měli by ji provádět nejméně dva lidé. Pro jednoho člověka je totiž zhola nemožné napínat fólii směrem do rohu a současně ji pečlivě připevnit k suchému zipu. Když je vše potřebné připraveno, je napnutí fólie otázkou 20 až 30 minut. To mimochodem platí i pro výměnu fólie: když už je strop jednou upevněný, tak můžete kdykoli sáhnout do jednoho z rohů, fólii jednoduše stáhnete a napnete fólii novou.

Důležité pomůcky
Topný ventilátor (1), který bezpodmínečně potřebujete, by neměl mít výkon nižší než 25 kW, aby se dalo pracovat s dostatečnou rychlostí. Tento přístroj si můžete pronajmout v půjčovnách stavebních strojů. Při zapůjčení přístroje si nechtě důkladně vysvětlit jeho ovládání. Když si strop necháte nainstalovat dodavatelem, profesionálové si pochopitelně přivezou vlastní topný ventilátor. Ke správné montáži podhledu potřebujete rovněž pomocné pruhy fólie, které jsou na obou koncích opatřeny proužkem suchého zipu (2). Tyto pomocné pruhy se připevní nejméně dva na každou stěnu a k jejich koncům se potom přilepí rozbalená fólie. Fólie díky tomu nebude při montáži viset dolů k podlaze a nebude vám bránit ve výhledu. Velmi důležité je také správné připevnění nosných lišt ke stěnám. Poměrně značný tah napnuté fólie totiž na hmoždinky vyvíjí enormní síly. Do masivních stěn proto použijte kvalitní univerzální hmoždinky, u dutých stěn pak speciální hmoždinky do sádrokartonu (3). Vzdálenost mezi hmoždinkami by přitom neměla překročit 15 až 20 cm.

  • 1 Na všechny stěny zakreslete tužkou výšku nového stropu. Fólie by měla být zavěšena nejméně 3 cm pod úrovní původního stropu.
  • 2 Do nosných nástěnných lišt předvrtejte otvory ve vzdálenostech 15 až 20 cm. Lišty přiložte k narýsovaným linkám a na stěny si označte polohy otvorů.
  • 3 Do stěn vyvrtejte otvory pro hmoždinky. Lišty a stěnu v žádném případě neprovrtávejte na jeden zátah. Prach ze zdi by totiž znečistil suchý zip a fólie by na něm špatně držela.
  • 4 Lišty přišroubujte ke stěnám. Dávejte přitom bedlivý pozor na přesné usazení rohového zkosení.
  • 5 Pozor na vnější rohy a hlavy šroubů! Ostré hrany musíte oblepit pevnou lepicí páskou, aby se o ně později nepoškodila fólie.
  • 6 Pomocné pruhy fólie přilepte suchým zipem k nosným lištám. Na každou stěnu připevněte alespoň dva kusy.
  • 7 Na tyto pomocné pruhy se provizorně zavěsí rozprostřená fólie.
  • 8 Nyní fólii připevněte k nosným lištám: nejdříve v rozích (úhlopříčně), potom uprostřed jednotlivých stěn a nakonec na všech zbývajících místech.
  • 9 V rozích budete potřebovat silného pomocníka a dva žebříky. Zadní muž táhne fólii směrem do rohu, druhý ji připevňuje k nosným lištám.
  • 10 Aby se fólie vůbec dala připevnit k vodorovným suchým zipům, musíte okraj fólie v prstech dvakrát přeložit (do podoby písmene "Z"). Nemějte strach, fólie při tomto zvýšeném tahu nepraskne. Neměli byste však mít příliš dlouhé nehty.

   

Problémem nejsou ani bodové či závěsné lampy
I když je strop tvořen pouhou umělohmotnou fólií, dá se do něj bez obtíží a na libovolném místě integrovat libovolný počet závěsných lamp nebo bodových svítidel. Ale pozor! Přesné rozvržení pozic jednotlivých svítidel se musí naplánovat před zavěšením nového stropu. Lampy se totiž zavěšují a připevňují k původnímu masivnímu stropu a napnutá fólie se pak v určených místech pouze prořízne. Pro závěsnou lampu potřebujete hák, ke kterému připevníte i přívodní elektrický kabel (A). Když je fólie napnutá, hák se přes ni nahmatá a na fólii se přesně pod ním nalepí speciálním lepidlem umělohmotný kroužek (B). Po několika minutách schnutí lepidla se fólie uvnitř kroužku jednoduše vyřízne ostrým řezákem a lampa se připevní na odhalený hák. U bodových svítidel se postupuje obdobně, ale místo háků se používají speciální držáčky přišroubované na ocelových nosnících (C). Šroub, kterým je umělohmotný držák přišroubovaný k nosníku, slouží k přesnému nastavení výšky bodového svítidla. Po nalepení umělohmotného kroužku a vyříznutí fólie se držák musí nastavit tak, aby ležel přesně na vrchní straně fólie. Po vyříznutí otvoru vsaďte do držáku kryt bodového svítidla, připojte svítidlo ke kabelu a jednoduše ho zasuňte do držáku (D).

Kompletní sada bodových svítidel se dodává včetně montážního materiálu. Elektrické rozvody k lampám odpovídají žádanému počtu svítidel. Bodové lampy se dodávají v matném i lesklém, kulatém i hranatém provedení.



Na podhled z PVC fólie se dají bez obtíží nainstalovat i závěsné lampy. Důležité: Poloha lamp se musí určit před montáží stropu. 

 

Podhled z PVC fólie v koupelně brání v oblasti stropu difúzi vodních par. Místnost se proto musí pravidelně větrat. Obkládačky by v takovém případě měly sahat pouze do poloviny výšky místnosti.

 

 
Strop z PVC fólie: Z jedné ruky načisto
Technologie podhledů z PVC není nic nového. Naprostou novinkou je však skutečnost, že si tyto zavěšené stropy může nainstalovat každý domácí kutil. Jak na to? Na internetové adrese www.spanndeckenshop.de najdete všechno, co k tomu potřebujete - všechny dostupné barvy v matném, lesklém nebo průhledném provedení, veškerý montážní materiál i bodové lampy včetně instalačního materiálu. Výhodou je, že jste během on-line sestavování nákupního seznamu průběžně informováni o aktuální ceně. Důležité je uvádět rozměry místnosti s přesností na 5 mm. Měří se přitom jak délky stěn, tak délky úhlopříček. Po odeslání objednávky získáte obratem kontrolní nákres, který byl zhotoven podle vašich údajů. Neumíte německy? Nevadí! Podle příslibu výrobce budou v krátké době na uvedené adrese veškeré informace i v českém jazyce. Cena zavěšeného podhledu je závislá především na velikosti PVC fólie a na zvoleném příslušenství. Orientační cena se pohybuje v přepočtu kolem tisíce korun za 1 m2 fólie včetně nosných lišt.

CO JE... ?

HMOŽDINKY DO SÁDROKARTONU
Tyto speciální hmoždinky jsou opatřeny samořezným závitem a vyznačují se vysokou odolností proti vytržení. Většina univerzálních hmoždinek se v sádrokartonu neudrží, dutinové hmoždinky jsou naproti tomu výrazně dražší. Většina hmoždinek se šroubuje do předvrtaných otvorů.

ZKOSOVACÍ NŮŽKY
Používají se k přesnému zkosovánív úhlu 45 stupňů. Zkosování se dá provádět i na stolní kotoučové pile, ta je však výrazně dražší. Nůžky se ve specializovaných obchodech prodávají za zhruba 800 korun.

Převzato z časopisu Udělej si sám 2/2006

16.02.2006
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444