Napadlo vás pořídit si bazén?

Bazény jsou stále častějším doplňkem rodinných domů. Třpytivě modré vodní plochy na přilehlých pozemcích, nejsou jen logickým důsledkem zvyšující se životní úrovně a projevem luxusu. Svůj vliv mají stále teplejší léta a nezanedbatelnou roli hraje i snaha o zdravější životní styl. Vždyť plavání patří k lékaři nejdoporučovanějším sportům i k vyhledávané relaxaci. Co vzít v úvahu, chcete-li si i vy zaplavat, kdykoli máte čas a náladu, bez zbytečného cestování a v intimním prostředí svého domova?

Nejlepší je pochopitelně obrátit se na odborníky – na ověřenou firmu, která se zabývá výrobou, montáží i pozáručním servisem. Poradí vám a celou stavbu bazénu zrealizují. Určitě se vám nemůže stát, že byste si nevybrali. Na trhu je široký sortiment renomovaných zahraničních značek v rozmanitém provedení mnoha typů, tvarů, velikostí a materiálů a velmi kvalitní výrobky a služby nabízejí i čeští výrobci. Kompletní služby jsou ovšem finančně náročnější, za kvalitní zapuštěný bazén dodaný na klíč zaplatíte v řádu stovek tisíc korun. Spolehnout se na odbornou firmu s ověřenými referencemi se ale ve výsledku určitě vyplatí.

Nadzemní nebo zapuštěný?

Když už jste se jednou pro bazén rozhodli, je dobré raději investovat trochu víc a mít na paměti, že nejde o krátkodobou záležitost a vy jej jistě nebudete za rok chtít měnit za luxusnější model. Na instalaci jednodušší a také levnější jsou nadzemní fóliové bazény, tím ale výčet  jejich výhod končí. Nevýhodou je jejich menší odolnost.

Doporučujeme spíš volit bazén částečně zapuštěný nebo zapuštěný, a to nejen proto, že nenaruší dokonalý vzhled vaší zahrady.  K jeho výhodám patří především delší životnost, možnost vybavení různým příslušenstvím a především možnost zastřešení, které přináší větší bezpečí a prodlužuje koupací sezónu.

Pro tvar, velikost a rozměry bazénu se budete rozhodovat podle prostorových možností, přičemž je třeba počítat i s umístěním příslušných technologií. Bazén si můžete pořídit i v případě, že vaši zahradu tvoří svah. Současná technologie výroby bazénu totiž umožňuje umístění bazénu i do svažitého terénu.
 
   Fotografie: Albixon

Výběr materiálu

Vybírat si můžete z různých materiálů. Nejnákladnější, ale také nejtrvanlivější jsou bazény železobetonové. Objevují se i nerezové, ale asi nejvíce výhod mají bazény laminátové. Oproti plastům nebo fóliím má sklolaminát mnohonásobně vyšší životnost, neoxiduje, nekřehne, je tepelně a tvarově stálý. Nejrozšířenější a nejlevnější jsou bazény plastové, u nichž je ale třeba počítat s menší mechanickou odolností a tudíž i nižší životností.

Jak bazén vybavit

Máte vybráno? Pak ještě popřemýšlejte o potřebném vybavení jako je filtrace, která je velmi důležitá pro následnou údržbu vody.  Nejpoužívanější je filtrace písková, při níž voda prochází přes pískovou nápň.

Zbývá zvolit povrch kolem bazénu, vybrat si z mnoha druhů schůdků, oplocení, zábradlí a skluzavek a pokud jste ještě nevyčerpali rozpočet, rozhodně si nechte zřídit protiproud, který se dá regulovat a je vhodný pro relaxační i kondiční plavání  Za zvážení stojí také zastřešení venkovního bazénu. Máte-li menší děti, má to velký význam i z bezpečnostního hlediska. Zároveň ale zastřešení ušetří za ohřev vody, prodlouží letní sezónu a bazén je díky němu méně náročný na údržbu.
 
Fotografie: Alukov

Údržba vody v bazénu

Velmi důležitá je dezinfekce vody. Pokud raději tuto starost přenecháte někomu jinému, většina firem zabývající se stavbou bazénů se vám ráda postará i o následnou údržbu. Jinak vás čeká občasné mechanické čištění bazénu a při klasickém způsobu hlídání Ph a tvrdosti vody a přidávání chlóru.

Kvůli stále rozšířenějším alergiím všeho druhu je stále populárnější bezchlorová úprava vody. Patří sem např. ozonizace, použití UV lampy a velkou oblibu získala úprava vody na mořskou. Kvalitní „solnička“ je opět trochu nákladnější, získáte ale křišťálově čistou vodu, vlastní provozní náklady jsou už celkem nízké a odpadá například nutost skladování a manipulace s chlorovým přípravkem. Protože bazénové systémy lze automatizovat, jedná se o prakticky bezpracnou technologii, která je navíc ekologická, protože sůl je přírodní produkt.

Malé domácí lázně

Milovníci vodní relaxace  mají dnes k dispozici také další možnosti. Blahodárné účinky na naše zdraví mají i masážní bazény či vířivky, které jsou méně náročné na prostor, vhodné i na terasy a do zimních zahrad. Jejich výhodou je možnost těšit se z koupele za každého počasí a v každém ročním období. Mají různý rozměr a kapacitu, specifické členění vnitřního prostoru, variabilní počet a rozmístění křesílek, laviček nebo lehátek, z nichž každé má dané rozmístění trysek pro masáž jednotlivých partií těla. Je zařízením, v němž může být neustále napuštěná voda, která se podle potřeby průběžně dohřívá na požadovanou teplotu, přičemž optimální teplota pro hydroterapii je 37 °C až 39 °C.
 
Fotografie: Albixon
15.05.2019 | redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444