Náklady za energie snížili na třetinu

Neodkládat řešení, jak uspořit za energie, se jim vyplatilo. Rozdíl poznali již v prvním roce, kdy pořídili tepelné čerpadlo. Při výměně zdroje tepla nebyly nutné žádné stavební úpravy.

Bydlení ve vile se zahradou přineslo mladé čtyřčlenné rodině volnost a nové možnosti, které by si v bytě nemohli dovolit. Starší dům s velkorysou obytnou plochou a bazénem v suterénu vytápěl elektrický kotel z devadesátých let. Po roce bydlení, kdy majitelé obdrželi první vyúčtování za spotřebovanou energii s výrazným nedoplatkem, bylo zapotřebí najít řešení, které tyto provozní náklady do dalších let co nejvíce sníží. Ideálně bez stavebních úprav v domě.

Foto: Daikin. Vysokoteplotní tepelné čerpadlo je určeno pro domy před rekonstrukcí nebo po částečné rekonstrukci, kdy se napojuje na stávající rozvody.
 

Řešení na míru

Instalováno bylo vysokoteplotní tepelné čerpadlo vzduch-voda Daikin Altherma 3 H HT s výkonem 18 kWh. To se stará o vytápění prostorného domu, ohřev vody pro domácnost i ve vnitřním bazénu. Při výběru typu tepelného čerpadla bylo nutné přihlédnout k tomu, že dům je jen částečně zrekonstruovaný, s původním podlahovým vytápěním a s radiátory v prvním patře. V takovém případě je vhodnější právě vysokoteplotní tepelné čerpadlo, které dodává do otopného systému vodu o vyšší teplotě. Tepelné čerpadlo Altherma 3 H HT ohřeje vodu až na 70 °C, a to i při venkovní teplotě −15 °C bez spínání záložního bivalentního (elektrického) ohřevu. Montáž tepelného čerpadla zabrala vzhledem ke složitějšímu napojení na ohřev bazénu dva dny. Běžně však přepojení, a tedy odstávka zdroje tepla, proběhne během jediného dne. Odpadla také počáteční obava majitelů z nutnosti výměny stávajících topných těles či dalších stavebních zásahů. Žádné další úpravy otopné soustavy ani investice do nových rozvodů v domě nebyly potřeba.
Foto: Daikin. Vysokoteplotní tepelné čerpadlo Altherma 3 H HT zajišťuje stabilní vytápění a dodávku teplé vody i při nízkých venkovních teplotách, a to až do −28 °C. Vnitřní i venkovní jednotka získala prestižní designové ocenění Red Dot.

Vnitřní jednotka tepelného čerpadla s integrovaným nerezovým zásobníkem na teplou vodu o objemu 230 l byla umístěna v technické místnosti a venkovní jednotka na přilehlé terase. Celoročně nízká hlučnost venkovní jednotky ji řadí k nejtišším na trhu. V létě je téměř neslyšitelná, ale i v zimním období je provoz tichý a neruší život na terase ani sousedy, což si rodina z vlastní zkušenosti velmi chválí.
Foto: Daikin. Hlučnost je obvykle uváděna jako hladina akustického tlaku. Daikin Altherma 3 H HT dosahuje i při standardním provozu ve vzdálenosti 3 m od venkovní jednotky hladiny 38 dBA a v tichém režimu jen 35 dBA, což ji řadí k nejtišším čerpadlům na trhu. 
 

Další vyúčtování a reálné úspory

Pořídit si tepelné čerpadlo Daikin Altherma 3 H HT se brzy ukázalo jako správné rozhodnutí. Již v prvním roce provozu spotřeba energie klesla o cca 60 % a výdaje za elektřinu byly nižší o zhruba 100 000 Kč. V loňském roce byly úspory ještě větší. Majitelé díky instalovanému tepelnému čerpadlu a jeho správnému nastavení, ušetřili neuvěřitelných 265 000 Kč (při současných cenách *6,44 Kč za kWh). Návratnost investice původně spočítaná na 4 roky se tak ještě zkrátila na 2 roky.

V případě, že by si majitelé ponechali starý elektrický kotel, platili by při dnešních cenách (*6,44 Kč za kWh) za vytápění neuvěřitelných 386 000 Kč ročně.
Foto: Daikin. Od začátku provozu účinnost tepelného čerpadla Daikin Altherma 3 H HT dosáhla hodnoty 3,2.


* Cena nízkého tarifu zastropované ceny energie bez poplatků za jistič v distribuční oblasti ČEZ 02/2023
06.03.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444