Nábytek z masivu - to pravé ořechové!

Dřevo je pravděpodobně nejvyužívanějším materiálem pro výrobu nábytku po celém světě. Dnešní nábytkáři však často využívají dřevo v podobě různých kompozitů, dřevotřísek či kartonu, aby tak dosáhli co nejnižší ceny a zároveň vysoké funkčnosti. Dřevěný masiv se tak stává dražší a luxusnější variantou, která je pro mnoho lidí hůře dostupná. Jaké jsou nejvetší plusy a mínusy nábytku z masivu?

Co je to masiv?

Ze všeho nejdříve je třeba definovat, co to vlastně “masiv” je. Masivem rozumíme jednolitý kus dřeva, použitý například na desku stolu či sedák židle. Pokud se tedy o nábytku řekne, že je z masivu, jeho hlavní části jsou tvořeny vždy jedním kusem dřeva. Nábytek z masivu se od ostatních dřevěných materiálů (například dřevotřísky) liší především svou hmotností a mohutností. Dalším rozdílem oproti různým dřevěným kompozitům je to, že masiv je surový materiál, který má často své kazy a dále pracuje, což je třeba při výrobě takového nábytku zohlednit.

 

Dřeviny

Základní rozdělení dřevin, ze kterých může být masiv vyroben, je na měkké a tvrdé. Měkké dřeviny jsou často využívanější a oblíbenější a to především pro jejich nízkou cenu. Mezi nejpoužívanější měkké dřeviny patří smrk, borovice či jasan. K těm tvrdým pak buk nebo dub, a nebo také exotičtější dřeva, jako jsou mahagon, akácie či eben. Výhodou tvrdých dřevin je vyšší mechanická odolnost, která z nich dělá dražší surovinu pro výrobu masivu.
 

 

Výhody nábytku z masivu

  • Vysoká životnost
    Kvalitní nábytek z masivu vám opravdu vydrží na celý život. Oproti dřevotřísce či laminu je nábytek z masivu daleko odolnější a celkově mohutnější, takže rozviklání nebo mechanické poškození není tak časté. Pokud je nábytek zpracován tradičním stolařským způsobem a spoje jsou lepeny kvalitným adhesivem, je nábytek z masivu věčný.

  • Není zdraví nebezpečný
    Nábytek z masivu můžete považovat za zdravotně naprosto nezávadný. Neuvolňují se z něj žádné nebezpečné látky, např. formaldehydy, které se používají při výrobě dřevotřísek. Masiv je bezpečný i pro děti a alergiky.

  • Unikátní vzhled
    Dřevěný nábytek z masivu nikdy nevyjde z módy, podobně jako jiné staletími prověřené materiály, například kámen. Surové dřevo působí příjemně a dokáže domácnost pozvednout svým přírodním vzhledem. Je to zároveň materiál nadčasový a esteticky velmi hodnotný.

  • Snadná údržba povrchu
    Nábytek z masivu může mít různé povrchové úpravy, které více či méně zachovávají jeho přírodní vzhled. Základní tři úpravy povrchu jsou voskování, olejování a lakování. Olejované dřevo má matný odstín a dokáže skrýt i lehké oděrky. Velkou výhodou oleje je, že dřevo přes něj dokáže dýchat. Voskované dřevo také dokáže dýchat a je s ním méně práce v případě renovace - vosk stačí setřít a nanést novou vrstvu. Lakované dřevo je velmi jednoduché na údržbu, avšak nemůže pod lakem dýchat a zároveň je nátěrem skryta jeho přirozená krása.

  • Vůně lesa
    Žádný uměle zpracovaný materiál nedokáže nahradit onu typickou vůni lesa masivního dřeva. Živá krása a přirozenost nábytku z masivu je opravdu nenahraditelná a nic nedokáže váš pokoj provonět vůní dřeva a pryskyřice tak, jako nábytek z masivu.

  • Levnější než náhražky
    Přestože může být počáteční investice do masivního nábytku značně vyšší, je pravdou, že časem se tato investice víc než vyplatí. Pokud je totiž nábytek opravdu kvalitně zpracován, je pravděpodobné, že už ho nikdy nebudete muset měnit. Pakliže si tedy spočítáte náklady za nábytek z levnějších materiálů, který se opotřebovává a ničí mnohem rychleji a je tak nutná častější výměna, je nábytek z masivu ve skutečnosti výhodnější investicí.

Nevýhody?


Hlavním negativem nábytku z masivu je pro mnoho lidí právě jeho cena, zejména u kvalitnějších dřevin, nicméně jak jsme již zmínili výše, dlouhodobě se taková investice nakonec vyplatí. Další nevýhodou může být to, že dřevo i po výrobě nábytku nadále pracuje a sesychá, takže by se mohlo různě kroutit a deformovat. Kvalitní výrobce však s takovými změnami počítá, takže se nemusíte ničeho bát. Za nevýhodu by také někdo mohl považovat to, že je zapotřebí stálá údržba povrchu dřeva. Odměnou za takovou péči je pak nestárnoucí vzhled vašeho nábytku.

Ať už ve vaší domácnosti preferujete jakýkkoliv materiál, alespoň jeden kousek z masivního dřeva by vám zajisté neměl chybět. Nábytek z masivu je nejen kvalitní a krásný, ale také vždy jedinečný, takže obohatí atmosféru každého bydlení.
27.08.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444