Nábytek v dětském pokoji - základ správného vývoje vašich dětí

Každý z nás chce pro své děti jen to nejlepší, aby mohly vyrůstat v příjemném, bezpečném a duševně stimulujícím prostředí. Každému však nemusí být zcela jasné, jak velkou roli v tom hraje nábytek, kterým je vybaven dětský pokojíček. Protože hlavně postel a pracovní stůl jsou základem dětského pokoje, přinášíme několik doporučení.

Zaměřeno na postel a pracovní stůl
Dětská postel
musí poskytovat náležitou podporu pro záda vašeho dítěte. Je to naprosto nezbytné pro zdravý růst páteře. Stejně tak i pracovní stoly by svou výškou a sklonem měly dítěti plně vyhovovat. Nejnovějším trendem dětského nábytku, který splňuje požadavky na zdravý růst a vývoj dítěte, je přizpůsobivá možnost polohování nábytku. Můžete zakoupit tzv. “rostoucí” postele, které lze prodlužovat tak, jak dítě roste. Podobně upravujete i polohovací stoly, u kterých měníte výšku nebo sklon pracovní plochy. To má samozřejmě i ekonomickou výhodu. Stačí koupit postel a stůl pro dítě jen jednou.
Pracovní stůl - sledujte výšku, sklon a stabilitu
Pokud dítě sedí u pracovního stolu v nevhodné výšce, často se bude hrbit. Nejenže se tak deformuje jeho páteř, ale zároveň se u dítěte posilují nezdravé sedací návyky. Aby dítě nepřišlo k zdravotní újmě, je navíc velmi důležité zakoupit takový pracovní stůl, který bude dostatečně stabilní, aby nedošlo k jeho převrhnutí během hry.

Stabilita je rovněž důležitá při výběru postele, a to obzvláště u patrové. Patrové postele jsou vhodné pro děti starší šesti let, vždy však nepodceňujte zajištění bezpečnosti. Postel nesmí být možné převrhnout, zábradlí musí být dostatečně vysoké, pevné a žebřík stabilní.
Bezpečnost v dětském pokoji
U pracovního stolu musíme vedle zajištění stability sledovat i další faktory. Ostré rohy můžou pro dítě velmi nebezpečné. Vybírejte proto stůl, který žádné ostré rohy nemá, nebo na ostré rohy přilepte pěnové chrániče různých barev a tvarů. Pokud se jedná o delší hrany, ke stejnému účelu poslouží pěnové pásy.

Pracovní stůl je středem prostoru, ve kterém se má dítě soustředit. Stůl by proto měl být dostatečně velký a speciálně vybavený na to, aby dítě mělo vše po ruce. Dítě se tak nebude rozptylovat vstáváním od stolu. Praktická je i pojízdná židle, která také musí vyhovat svou výškou dítěti.
Jestliže se budete držet těchto doporučení, vaše dítě bude vyrůstat v optimálním prostředí, které podpoří jeho správný vývoj. Pokud si nejste jisti s výběrem nábytku, inspirujte se kompletně navrženými výbavami dětských pokojů.
12.12.2014 | PR - redakce BYDLENÍ.CZ

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444