Stůl jako cenné jmění

Víte, že výraz "nábytek" v češtině původně označoval nabyté jmění? V jiných jazycích tomu není stejně - pro nábytek se tu používají slova spojená nejčastěji s významem "zařídit" nebo "hýbat". Čeština jako by tím dávala najevo jistou úctu k vybavení, které dotváří naše domovy a činí je tak či onak obyvatelnými.

Nábytkářství má velkou tradici v celé Evropě, prošlo zde svým historickým vývojem, bylo vždy respektovaným řemeslem a už v minulosti přitahovalo řadu velkých architektů, kteří obohatili dějiny tohoto oboru o nádherné a dodnes obdivované návrhy. Kultura bydlení byla vždy významným fenoménem i u nás, náhrávala tomu dostupnost dřeva, tradice jeho zpracování, estetické cítění, um a vynalézavost zdejších lidí.


Naše možnosti vybavit svůj domov kvalitně a osobitě, prošly v několika desetiletích druhé poloviny minulého století útlumem, který byl dán především omezeným výběrem v obchodech. Od 90. let se situace začala rychle měnit. Výběr nábytku domácího i dovezeného je na první pohled obrovský, najít výrobky kvalitní, s dobrým designem, ale i zdravotně nezávadné, už dá trochu víc práce. Své místo v produkci, která odpovídá zmíněným požadavkům, má řada českých výrobců, jejichž pozice na trhu ovšem není nijak snadná.


K malým českým firmám, které vsadily na kvalitu, patří i BELTERRA, jejíž prodejnu najdete v Ostravě. Vstoupit sem je příjemný zážitek - vejdete do prostoru tvořeného pár desítkami malých ostrůvků vymezených vždy stolem a několika židlemi. Atmosféra každého z nich je dotvořena drobnými doplňky a navozuje dojem s vybraným vkusem zařízeného přívětivého domova.

Stoly jsou hlavním výrobním artiklem této firmy. Vznikají ve stolárně se čtyřmi pracovníky, jejichž kvalifikaci si při podrobném zkoumání vystavených vzorů, můžete snadno ověřit - kvalitní dýha, přesnost zpracování, moderní design, dokonalý tvar, zkrátka všechno to, co tvoří skutečnou hodnotu nábytku a připomíná tak pradávný význam tohoto českého slova. Ale i když zákazník musí počítat s tím, že cena je trochu vyšší než u levného dovezeného nábytku nabízeného velkými nákupními centry, o celé jmění vás taková akvizice do vašeho domova, rozhodně nepřipraví; firma se snaží udržet své výrobky na rozumné cenové úrovni.


Belterra vyrábí vlastně jen několik designových řad stolů - nejprodávanější jsou např. bytelnější a noblesní MATRIX nebo kruhová ROTUNDA. Objednat si zde však můžete z rozsáhlého počtu jejich variant, včetně konferenční verze. Přizpůsobit přání zákázníka lze samozřejmě rozměr, výšku, šířku nohou, stůl může být rozkládací nebo nerozkládací, zvolit můžete z různých druhů dýhy nebo levnějšího lamina, provádějí tu i povrchovou úpravu nástřikem. Záleží na tom, kolik chcete investovat, kolik máte doma místa, kolik se vás u stolu schází, zda chcete stůl do kuchyně, do jídelny nebo obývacího pokoje. Co vám usnadní rozhodování a zpříjemní případný nákup, je profesionální, otevřená a vstřícná komunikace, s níž se setkáte u zdejších pracovníků.


Protože nás zaujal neobvyklý název Belterra, zeptali jsme se majitelky Markéty Mecové na jeho původ. Pro firmu má vlastně dvojí význam. Belterra je město v Brazílii, které kdysi uprostřed amazonských pralesů založil americký magnát Henry Fonda a celá oblast kolem něj je původním domovem kaučukovníku. Odtud byl kaučukovník přenesen do Malajsie, pro jejíž obyvatele znamenal novou možnost obživy. Belterra také ovšem může znamenat v italštině "krásná země" a název tak odkazuje k zajímavému vztahu této malé české firmy k Itálii.


Když se totiž na začátku 90. let Markéta Mecová po maturitě rozhodla jít na zkušenou do světa, zakotvila na nějaký čas v Itálii a pracovala v jedné z nábytkářských dílen u města Udine. Udine leží v regionu Friuli nedaleko Terstu a blízko Benátek, v oblasti zvané Trojúhelník židlí. Zdejší nábytkářské firmy totiž vyrábějí desítky miliónů židlí ročně, celých 30 procent produkce židlí na celém světě. Tady získala Markéta Mecová své první zkušenosti v oboru, poučení o moderním designu, ale především vztah ke kvalitě. "Když jsem lepila štítky na židle, o nichž jsem věděla, že cestují daleko za moře, byl to dobrý pocit. A byl to taky ten správný pocit, který mě nakonec přivedl k tomu, co teď dělám."


Dobré kontakty s Itálií udržuje Belterra dodnes. Své řemeslné dovednosti tu měli příležitost zdokonalit i pracovníci stolárny, především ale část židlí, kterými Belterra doplňuje nabídku svých stolů, pochází právě odtud. Sortiment židlí je velmi bohatý, část se sem dováží i z Polska. "Někteří dodavatelé polský původ sedacího nábytku zákazníkům zamlčují, protože u nás má pověst jako nekvalitní," říká Markéta Mecová. "To ale rozhodně neplatí pro všechny polské výrobce."


Výběr židlí je v prodejně Belterry velmi různorodý a můžete si objednat, z jaké budou dýhy a jaké budou mít čalounění. Můžete je díky tomu perfektně sladit se stolem, který jste si vybrali, a vytvořit  si doma dokonalé posezení, u kterého se budete vždycky cítit dobře.

bydlinek

Bydlínek na nákupu


I náš Bydlínek by rád zvelebil své bydlení a právě v prodejně Belterry se rozhodl pro nový stůl. Možností bylo mnoho, takže dlouho zvažoval, radil se a měřil. Mohl mít docela hezký rozkládací stůl z kaučukovníku, protože malou část nabídky Belterry tvoří stoly a židle dovezené ze zmíněné Malajsie. Kaučukové dřevo je tvrdé a kvalitní, ale přece jen to nebylo ono. Nakonec si vybral vlajkovou loď vlastní produkce Belterry, MATRIX, který mu tu zhotoví na míru. Pokukoval po výrazném a vznešeném provedení z krásného palisandru, ale rozhodl se pro bukovou dýhu doplněnou efektním kovovým prvkem u zakončení nohy. Jeho nový stůl tak bude moderní, elegantní a přívětivý a Bydlínka, který je tak trochu patriot,  těší, že ví přesně, kde ho vyrobili.


05.12.2006 | sm - redakce Bydlení.cz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444