Na předsíni záleží

Harmonie v bytě a domě II.

Přiznejme si to: našim předsíním nevěnujeme pozornost, jakou si zaslouží. A s celkovou harmonií našeho domu mají většinou pramálo společného. V tomto dílu seriálu harmonie a bydlení si ukážeme postupy a prostředky k docílení harmonické a účelně vybavené předsíně.

Unavení se vracíme domů a pohled na rozházené boty, věšák obtěžkaný oblečením, poházené klíče a zmuchlané vzkazy nás ještě víc rozladí. Snažíme se tu nezdržovat příliš dlouho a rychle vklouzneme „domů“. Ale náš domov začíná i prostorem „před síní“, tedy před obytnými prostory našeho bytu či domu.

Místnost v pohybu


Předsíň je předěl mezi vnějším světem a intimním světem našeho domova. Do předsíně vpouštíme cizí lidi i návštěvy. Do předsíně vcházíme téměř každý den i my a přinášíme sem kromě zážitků ze světa „tam venku“ i věci hmotné povahy, jako jsou např. tašky plné nákupů, kabelky, batohy, deštníky, špínu na botách. Při odchodu z domu se v předsíni zase nervózně rozhlížíme a kontrolujeme, zda máme vše potřebné s sebou, tedy opět nákupní tašky, kabelky, klíče od auta…Předsíň je průchozí místnost plná neklidu, zmatku a očekávání. Co nám tedy pomůže předsíň zharmonizovat?

Vše máme pod kontrolou


Předsíň by měla být přehledná, praktická, jednoduše zařízená, dobře osvětlená a lehce udržovatelná. Měla by harmonicky navazovat na vybavení a styl zbývajících místností našeho domu či bytu. Předsíně většinou nebývají příliš velké, přesto se snažíme o to, aby byly co nejvzdušnější. Měli bychom mít kolem sebe dostatek místa na pohodlné oblékání se a obouvání. Všem předmětům denní potřeby určíme místo na jejich odkládání. Rychle se pak v předsíni zorientujeme a budeme vědět, kam sáhnout pro tašku, kde se nachází deštníky a kde najdeme klíče. K těmto účelům využíváme odkládací plochy, např. police, háčky, nástěnné kapsáře nebo povrchy nábytku. Nezbytnou součástí předsíně je rohožka, na které si otřeme hrubou špínu z botů. Na odkládání oblečení zvolíme takový věšák, který nezabere mnoho místa. Povrch zdí, na které jsou připevněny háčky na pověšení oblečení, musí být odolné proti otěru a vlhkosti.

Co oči nevidí…

Vše, co lze skrýt, ukrýváme. Týká se to především botů, které ve větším množství působí neuspořádaně. Znečištěné nebo mokré boty odložíme na menší odkládací botník, zatímco ostatní obuv raději uložíme do mělkého uzavíratelného botníku. V předsíni by mělo být umístěno zrcadlo s odrazem celé postavy. Počítejme však s tím, že je nutné mít před ním nejméně 55cm volného místa. Osvětlení zrcadla volíme tak, aby osobu osvětlovalo, ale neoslňovalo. Zrcadlo rozšiřuje prostor, nemělo by však stát přímo proti vstupním dveřím. Druh osvětlení předsíně volíme podle celkového zařizovacího stylu. Většinou to bývají jednoduchá stropní osvětlovací tělesa. Krytina na podlaze by také měla ladit s celkovým vybavením, nároky na její praktičnost jsou však ještě vyšší. Vybíráme takové materiály, které jsou odolné proti zátěží a jsou lehce stiratelné.

Veselým, přívětivým a nenuceným dojmem působí interiér této bíle laděné předsíně. Červená stolička pod zrcadlem je strategicky umístěná přímo u vstupních dveří a přímo vybízí k usednutí. Navíc rozjasňuje celý prostor. Multifunkční věšák poslouží nejen k odložení svršků, ale například i holí nebo deštníků. Obuv se vkládá do uzavřeného botníku, který slouží také jako plocha pro opření obrázků a figurky slona pro štěstí. Podlaha z bílých velkoformátových dlaždic se dobře udržuje. Funkci rohožky přebírá černý koberec s bílými pruhy.[foto: IKEA]

Když s námi bydlí děti, senioři a domácí zvířata

Pokud máme doma malé děti, všechny věšáky, háčky, botníky, odkládací místa musí být umístěny v dosažitelné výšce. Děti budou hrdé na to, že se samy umí svléknout, zout se a odložit svršky na svá vlastní místa, která mohou být ozdobena přívětivými dětskými prvky. Při manipulaci s botami hraje u dětí důležitou roli místo na sednutí. Výhodné je, pokud je např. botník zároveň i místem na sezení. To je důležité i pro seniory. Ti potřebují mít ještě víc prostoru kolem sebe, aby se pohodlně oblékli a měli jistotu, že o nic nezavadí ani nezakopnou. I pro ně je při těchto běžných denních úkonech důležitý pocit samostatnosti. Všechny věci musí být umístěny nejlépe ve výšce jejich očí. V předsíni počítejme i s místem na odložení případných pomůcek, jako jsou např. opěrné hole, berle, chodítka. Pokud máme doma psa, umístíme všechno vybavení na procházky s naším miláčkem na jedno místo. Vhodné je mít připravenou textilii na otření tlapek a srsti při nepříznivém počasí.

Tady bydlí rodina! Otevřená předsíňová sestava je rozměrná, přesto nepůsobí mohutným dojmem. Linie vrchních odkládacích polic se opakuje v dolních otevřených policích pro boty, na jejichž horní desku lze usednout nebo odložit předměty denní potřeby. Součástí této předsíňové sestavy je několik tyčí na zavěšení oděvů na ramínka a praktické plastové boxy na neskladné věci, v tomto případě dětské hračky. Černá nástěnná bodová svítilna měkce osvětluje zrcadlo, jehož rám také barevně ladí s nátěrem vstupních dveří. Oživujícím prvkem celé předsíně je výrazný vzor a barva běhounu.[foto: IKEA]

Předsíň není komora

A co do předsíně nepatří? Nepleťme si předsíň s komorou nebo s technickou místností. Neměly by zde být viditelně umístěny potřeby a přístroje na úklid, jako jsou např. čisticí prostředky, kbelíky, vysavače, mopy. Nepatří sem ani zahradní náčiní nebo pracovní přístroje. Pokud je vzhledem k nedostatku místa nezbytné je v předsíni přechovávat, vložme je např. do vestavěných skříní, kde nebudou na očích. Naopak zde budou mít své místo prostředky na očistu oblečení a bot (kartáče na oděv a obuv, krémy na boty). Nezapomeňme ani na pravidelný úklid předsíně, který kromě běžných činností spočívá zejména v odnesení sezonního oblečení, které zbytečně zabírá místo na věšácích.


Příklad vhodného využití „hluchého“ místa pod schodištěm. Bílá barva předsíňové sestavy prostor odlehčí a provzdušní. Dveře mělké předsíňové skříně jsou opatřeny úzkou zrcadlovou výplní, která odrazí celou postavu. Obuv se ukládá do botníku, který je v horní třetině osvícen LED páskou, která je zároveň zdobným prvkem nábytku. Nad botníkem je umístěno další zrcadlo pro kontrolu a úpravu obličeje. Je opatřeno poličkou a praktickými háčky. Věšák s tyčí na odložení oděvů na ramínka je připevněný deskou na zeď, takže nehrozí její odření. Nízký pletený taburet má spíše dekorativní charakter – nebude vhodný pro bezpečné posezení starších osob.[foto: ketyban.cz]

Radost z návratu domů

V předsíni bychom měli mít vždy místo, které nás při příchodu přivítá. Může to být váza s čerstvými řezanými květinami, fotografie členů rodiny, oblíbený dekorační předmět nebo místo pro láskyplné vzkazy od našich blízkých. Když vcházíme do předsíně, měli bychom se naladit na vlnu radosti a vděku za to, že máme tak pěkný domov, ve kterém se můžeme ukrýt, relaxovat a zapomenout na všechny starosti.

Minimalisticky pojatá předsíň určená zejména pro singles. Nic podstatného zde nechybí: vysoké zrcadlo, botník kombinovaný se sedací plochou a nástěnná police s háčky. V odrazu zrcadla vidíme živou rostlinu a neschází ani hrubě tkaný koberec. Neuvidíme zde však žádné dekorativní předměty či fotografie, kterým se tento styl bydlení vyhýbá.[foto: IKEA] 

 

Další díly seriálu:

Harmonie v domě a v bytě I.

15.03.2019 | Thea Vieweghová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444