Na pořízení venkovních rolet není nikdy pozdě

Zimu máme na krku a stejně, jako se okny v létě dům přehřívá, v zimě jimi teplo naopak utíká. Okny a dveřmi uniká 30 až 40 % z celkové ztráty tepla domu. Jak tedy zabránit zbytečnému unikání tepla a šetřit energii při vytápění? S venkovními roletami CLIMAX můžete v zimě ušetřit až 30 % nákladů na vytápění. Kdy je vhodné začít na pořízení venkovních rolet myslet?

Ideální je to samozřejmě už ve fázi projektování nového domu. Jejich instalace je možná i během rekonstrukce spojené s výměnou oken, ale pozdě není ani tehdy, když už je vše hotovo.

Rolety pro novostavby

Pokud budete stavět nový dům, je vhodné předokenní rolety zahrnout už do projektu, aby mohly být instalovány v podomítkovém provedení nebo ve speciálních nadokenních překladech. Při stavbě se u podomítkového provedení připraví výklenky, do nichž se následně montuje roleta. V druhém případě se místo klasických nadokenních překladů používají překlady, ve kterých je prostor pro uložení rolety. V obou případech je box rolety ukrytý pod omítkou a vhodným konstrukčním řešením stavby je možné docílit shodných tepelně izolačních vlastností i v místě rolety. Obě řešení také plně vyhovují i náročným architektonickým požadavkům, protože se jedná o velice čisté a elegantní řešení, kdy se roletový systém stává součástí stavby.
 

 

Rekonstrukce

Další příležitostí pro instalaci venkovních rolet v podomítkovém provedení je rekonstrukce domu spojená s výměnou oken. Při instalaci rolet jsme částečně omezeni dokončenými stavebními otvory, kde je již instalovaný překlad, a roletovou schránku v tomto případě nemůžeme v prostoru překladu schovat. Na výběr máme dvě řešení – předokenní rolety s viditelným boxem nebo nadokenní rolety.

Při předokenní variantě nejdříve výrobce oken vymění okno a dodavatel rolet na něj následně nainstaluje roletu. Její box je viditelný (tzv. přiznaný), nebo – pokud rekonstruujeme i fasádu – schovaný pod omítkou. V případě motorického ovládání je nutné počítat s dodatečnou elektroinstalací.

Při nadokenním provedení rolet se schránka umísťuje za horní rám okna (roletový box směřuje do interiéru). Pokud zároveň měníme okna za nová, přimontujeme rolety přímo na okno a spolu s ním jako kompletní stavební díl zabudujeme do otvoru. Pokud budeme v rámci rekonstrukce zateplovat fasádu, můžeme rolety schovat pod izolační vrstvu. Tímto řešením docílíme ničím nerušeného vzhledu fasády. Barvu rolet a vodících lišt volíme tak, aby splynula s fasádou.
 

 

Dodatečná montáž

Ale i když žádnou rekonstrukci neplánujete, není nic ztraceno. Předokenní rolety s viditelným boxem jsou určené k dodatečné montáži do již dokončeného domu, kde je schránka předsazená před okno a je viditelná. Vodící lišty jsou také viditelné a jsou montovány na rám okna nebo na fasádu. Pokud se majitel rozhodne pro pohodlnější motorové ovládání rolet, je nutné ke každé roletě přivést napájení 230 V. Nejvhodnějším ovládáním pro dodatečně instalované motorové rolety je bezdrátové ovládání, které umožňuje minimalizovat elektroinstalační zásahy do již dokončených omítek. Vhodné je volit motor s ochranou proti najetí na překážku a ochranou proti přimrznutí. Dodatečná montáž předokenních rolet se dá provést v podstatě za jakéhokoliv počasí, takže pokud chcete začít šetřit náklady na energie už v letošní topné sezóně, nečekejte s objednávkou až na jaro.

20.10.2016 | PR
  • CLIMAX

    Největší český výrobce žaluzií, rolet, markýz a sítí proti hmyzu. Vyvíjí, vyrábí a dodává široký sortiment venkovní a vnitřní stínicí techniky. Disponuje rozsáhlou sítí značkových prodejen, regionálních zástupců a smluvních partnerů, prostřednictvím kterých jsou výrobky instalovány v objektech konečných uživatelů, včetně přesného zaměření, montáže, i následného servisu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444