Na návštěvě v Psím útulku Bouchalka

Kampaň „Pomozte naplnit misky v útulcích“

Útulky v České republice pečují o tisíce koček a psů, kteří se vinou člověka ocitli bez domova. Z tohoto důvodu Nadace na ochranu zvířat a společnost Mars letos již podeváté pořádají kampaň „Pomozte naplnit misky v útulcích“, jejímž cílem je prostřednictvím darování kvalitního suchého krmiva pomoci útulkům v České republice.

Jedním z útulků je Psí útulek Bouchalka, který v loňském roce díky této kampani získal 4 palety krmiva značky Pedigree® a Whiskas®. Majitelka útulku Eugenie Sychrovská má z kampaně velkou radost: „My jsme za kampaně jako je ‚Pomozte naplnit misky v útulcích‘ velmi vděční. Znamená to pro nás, že za ušetřené peníze za krmivo můžeme financovat nejrůznější nutné opravy, na něž by nám jinak peníze nezbyly.“
  
Ohlédnutí za kampaní na pomoc útulkům:  „Pomozte naplnit misky v útulcích" 

V pátek 22. září se před Metropolí Zličín sešli milovníci psů a koček, aby společně pomohli opuštěným zvířatům z útulků. Před pražským obchodním centrem se konala událost v rámci kampaně značek Pedigree a Whiskas „Pomozte naplnit misky v útulcích“, která probíhá od 13. září do konce října.

V rámci připraveného programu se návštěvníci seznámili s několika pejsky z útulku Dobříš, který je prostřednictvím kampaně „Pomozte naplnit misky v útulcích“ podporován. Také se neváhali zeptat přítomného veterináře Leoše Železného na vše, co je zajímalo ohledně zdraví jejich mazlíčků. Děti měly největší radost z malování na obličej a výroby hraček pro pejsky. Na akci vystoupila i zpěvačka a patronka Nadace na ochranu zvířat, Markéta Procházková, která je velkou milovnicí všech zvířat.

Kampaň zaměřená na pomoc ohroženým pejskům a kočkám v útulcích má dlouholetou tradici - příští ročník bude již desátý! Po celou dobu jejího trvání se podařilo naplnit misky po celé republice více než 330 tunami kvalitního suchého krmiva. Na tomto úspěchu se podílí bezpochyby i to, že pejsci a kočičky jsou pro většinu z nás srdcovou záležitostí. Když se navíc pomáhá opuštěným zvířatům v útulcích, není o čem přemýšlet.


O tom, že práce v  útulku není nic jednoduchého, jsme se přesvědčili právě v Psím útulku Bouchalka. Není to klasické zaměstnání, ale spíše poslání. Musíte být pracovití, mít pevné nervy, trpělivost a velké srdce. V tomto povolání neexistuje pravidelná pracovní doba. Vše se řídí podle potřeb útulku - zejména jeho svěřenců.

V Psím útulku Bouchalka den začíná v 8:00 hodin. To majitelka Eugenie Sychrovská dorazí do práce, kam dochází již 24 let. Eugenie Sychrovská vede jeden z největších a nejstarších soukromých psích útulků v České republice. Původním povoláním porodní asistentka si v roce 1989 založila nejprve psí hotel: „Psy jsem měla vždy moc ráda. Měla jsem dva své a často hlídala rodině či přátelům. Postavila jsem tedy několik kotců, abych měla pejsky kde ubytovat, a pak se vše začalo nějak rozrůstat,“ vypráví s úsměvem paní Eugenie. Vedle těch „hotelových“ bylo postupně potřeba ubytovat stále více nechtěných a zatoulaných psů, proto v roce 1993 začalo zařízení oficiálně fungovat jako útulek.

V Psím útulku Bouchalka nejsou jen problémoví psi. Často zde skončí i takoví, o které se jejich majitel již nemohl postarat, nebo přecenil své síly a výchovu psa nezvládl. „Je důležité, aby si každý, kdo přemýšlí o pořízení psa, předem důkladně promyslel, jaké plemeno zvolit. Je potřeba zvážit své možnosti, typ bydlení, vytíženost, styl života… Všechny tyto faktory by měly být brány v potaz. Není pravidlem, že velké plemeno nemůže spokojeně žít v městském bytě. Vezměte si například německou dogu. Ta se projde kolem bloku a pak velmi ráda proleží zbytek dne v pelechu,“ radí Eugenie Sychrovská.

A jak vypadá každodenní život v útulku? 

Začíná pracovní den

Pracovní doba začíná v 8:00 hodin. V letních měsících, kdy je velké teplo, i dříve. Kroky ošetřovatelů vedou do kotců, kterých je v Psím útulku Bouchalka sto. První starostí ošetřovatelů je vyměnit vodu v miskách, případně misky vymýt. To se pak opakuje během dne ještě minimálně dvakrát.

Následuje krmení. Krmí se směsí suchého krmiva. Při plnění misek si ošetřovatelé všímají stavu jednotlivých psů, zda se všem daří dobře, a případné zdravotní problémy okamžitě řeší.

Čištění kotců a bud

Na řadu přichází úklid kotců. Kotec je třeba vyčistit a zbavit všeho, co tam nemá být. Je rovněž nutné například zasypat díry, které pes vyhrabe. 

Nové přírůstky

V průběhu celého dne probíhá příjem psů. Každý nový přírůstek je nejprve prohledán čtečkou čipů. Pak je mu založena karta a je zapsán do knihy příjmů. Poté je pejsek odveden ošetřovatelem do svého kotce a vyfotografován. Fotografie se zveřejňují na sociálních sítích a webových stránkách útulku hned druhý den. 

Pět otázek pro Eugenii Sychrovskou:

1. Vzpomenete si na moment, kdy vás poprvé napadlo věnovat se jen zvířatům? Kdy jste si řekla, že své povolání „pověsíte na hřebík“?

To bylo asi v momentě, kdy mi policie čím dál častěji přivážela zatoulané pejsky a původně psí hotel se začal velmi rychle rozrůstat. Rozhodnutí nebylo lehké, potřebovala jsem finance, abych mohla útulek rozšířit. Naštěstí se mi podařilo s obcemi nastavit smlouvy o pronájmu kotců a zbytek jsem pokryla ze soukromých úspor. 

2. Na co se každý den těšíte?

Na rozmanitost, kterou mi má práce každý den nabízí. Nikdy předem nevím, co mě čeká. Je to stále jedno velké dobrodružství, i po tolika letech.

3. Na co se každý den netěšíte?

Bohužel se často potýkám s personálními problémy. Najít vhodného ošetřovatele, který bude také spolehlivý a zodpovědný, je mnohdy velká dřina.

4. Vzpomenete si na svěřence, který měl obzvlášť pohnutý osud?

Před pár lety nám přivezli pejska, jemuž jeho páníček nožem rozřezal packy. Chudák byl v zuboženém stavu. Dali jsme ho tady do kupy, packy se mu krásně zahojily a za pár měsíců byl zase veselý. Našli jsme pro něj novou majitelku, která velmi ráda vařila a svého nového kamaráda si přímo hýčkala. Původní majitel za svůj hrozný čin dostal podmínku.

5. V čem kampaň „Pomozte naplnit misky v útulcích“ pomohla právě vašemu útulku?

Za ušetřené peníze, které jsme nemuseli vynaložit na nákup psího krmiva, jsme v loňském roce postavili nové chodníky u kotců. Nyní se mohou ošetřovatelé a potenciální noví majitelé pohodlně pohybovat kolem kotců. 

bydlinekKampaň „Pomozte naplnit misky v útulcích“, kterou pořádají Nadace na ochranu zvířat a společnost Mars, letos pomáhá již podeváté. Princip je velmi jednoduchý, pomoci proto může úplně každý. Stačí si v období od 13. 9. do konce října koupit jakýkoli výrobek značek Pedigree® a Whiskas® a společnost Mars poté daruje krmivo potřebným útulkům.

Psí útulek Bouchalka v číslech
  • 24 let útulek funguje.
  • 100 kotců je jeho kapacita.
  • 1 200 psů ročně projde útulkem.
  • 7 zaměstnanců se stará o chod útulku.

Tip na dárek pro čtyřnohého mazlíčka

4. října slavíme Světový den zvířat, a proto by si naši zvířecí kamarádi zasloužili nějaký dárek. Můžete jim například koupit pochoutku ve formě žvýkacích tyčinek Pedigree® DentaStix®.
Každý pes si ale rád hraje a radost mu udělá i obyčejná hračka, kterou mu vyrobíte. Zde najdete tip na jednoduchou výrobu z pomůcek, které každý najde doma.

Potřebovat budete: 
  • prázdnou PET láhev
  • starou ponožku
  • nůžky
  • provázek
1. Ustřihněte ponožce špičku
  
2. Poté ponožku přetáhněte přes PET láhev


 
3. Zavažte oba konce provázkem
 
4. Hotovo! Nyní můžete svého mazlíčka obdarovat skvělou pochoutkou a originální hračkou.

25.09.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444